Gisteren had ik één van mijn beste vrienden uit Barcelona aan de lijn. Met de vraag wanneer we nog eens op bezoek komen, omdat hij en z’n vrouw ons ontzettend missen. “Ja, de cijfers zijn niet zo goed,” zei hij, ‘maar deze keer kunnen de ziekenhuizen het goed aan, en we hebben allemaal het gevoel dat de dokters de ziekte nu veel meer aankunnen dan tijdens de eerste golf in het voorjaar. Ze weten blijkbaar beter hoe ze de zieken moeten behandelen en er zijn ook minder doden. En verder is iedereen heel voorzichtig in de stad. Dus het risico is een stuk minder om nu langs te komen. Mensen lopen ook helemaal niet zo bang meer door de stad en dragen overal hun mondmasker. Dus kom maar af. En snel.”
Maar goed, Barcelona en de wijde streek errond kleurt voor ons Belgen nog altijd rood, dus we mogen er sowieso niet op vakantie. En toen waarschuwde hij me dat ik wel enorm zal schrikken wanneer ik ooit terug in Barcelona zal arriveren. Er zijn ongeveer nul toeristen in de stad op dit moment en massa’s hotels hebben gewoon de deur gesloten gehouden. Meer nog: een heleboel restaurants blijven ook dicht. En de geruchten gaan dat een hoog percentage van de restaurants zelfs nooit meer open zal gaan. “De bewoners van Barcelona hebben vaak geklaagd over toeristen, maar nu missen we ze enorm. De economie krijgt waanzinnige klappen. En veel van je favoriete restaurants zul je na corona niet meer kunnen bezoeken vrees ik,” aldus mijn goede maat.
Mij hart bloedt als ik dit hoor. De hele wereld heeft het lastig. Overal hapert de economie, maar voor mijn geliefde Barcelona doet het me ontzettend pijn. Ik hoop oprecht dat ik er snel weer op een veilige manier naartoe kan en de economie kan steunen. En ik hoop oprecht dat niet al mijn lievelingsrestaurantjes dicht zijn. Maar ik hou m’n hart vast.
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer
Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer
An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer
Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer