Soms heb je een beetje citroen nodig in een recept. Een paar druppels. Dan snij je een citroen in twee en je knijpt het sap dat je nodig hebt. De rest van de citroen gaat dan weer de ijskast in. En wanneer je die dan een paar dagen later uit de frigo haalt blijkt die uitgedroogd. Of erger nog: er staat schimmel op of de citroen kleurt bruin. Smakelijk is anders.
Er bestaat echter een poepsimpele truc om net de juiste hoeveelheid citroensap te persen, en verder de citroen vers te bewaren. Beste kun je de citroen even stevig op je aanrecht rollen zodat alle sappen loskomen. Of heel kort even in de microgolfoven opwarmen (twintig seconden of zo). Prik vervolgens met een metalen of houten satéprikker een gaatje onderaan in je citroen. Duw de prikker tot drie vierde in de citroen en trek die er dan weer uit. Wanneer je vervolgens knijpt in je citroen komt er een mooi straaltje sap uit.
Als je de citroen daarna weer in de ijskast legt, zal die veel beter bewaren. Er kan immers geen zuurstof aan je citroen, en daardoor zal die niet zo snel uitdrogen of rot worden. Heel simpel trucje maar geniaal.
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer