Zo pers je “een beetje sap” uit je citroen (en kun je die nog lang bewaren)

Soms heb je een beetje citroen nodig in een recept. Een paar druppels. Dan snij je een citroen in twee en je knijpt het sap dat je nodig hebt. De rest van de citroen gaat dan weer de ijskast in. En wanneer je die dan een paar dagen later uit de frigo haalt blijkt die uitgedroogd. Of erger nog: er staat schimmel op of de citroen kleurt bruin. Smakelijk is anders.

Er bestaat echter een poepsimpele truc om net de juiste hoeveelheid citroensap te persen, en verder de citroen vers te bewaren. Beste kun je de citroen even stevig op je aanrecht rollen zodat alle sappen loskomen. Of heel kort even in de microgolfoven opwarmen (twintig seconden of zo). Prik vervolgens met een metalen of houten sat├ęprikker een gaatje onderaan in je citroen. Duw de prikker tot drie vierde in de citroen en trek die er dan weer uit. Wanneer je vervolgens knijpt in je citroen komt er een mooi straaltje sap uit.

Als je de citroen daarna weer in de ijskast legt, zal die veel beter bewaren. Er kan immers geen zuurstof aan je citroen, en daardoor zal die niet zo snel uitdrogen of rot worden. Heel simpel trucje maar geniaal.