Twee van mijn favoriete restaurants in Barcelona gesloten

Barcelona is een stad waar voortdurend heel veel gebeurt en beweegt. Zeker ook in de horeca. En ook al woon ik halftijds in de stad, toch moet ik goed uitkijken of ik loop achter de feiten aan, zo snel veranderen er dingen. Wanneer ik mijn lijstjes doorstuur met mijn favoriete restaurants moet ik daarom altijd even checken of ze nog wel open zijn, en of de formule of de eigenaar niet veranderd is, en soms verhuizen restaurants ook naar een nieuwe locatie.

Dat laatste is het geval met het fan-tas-tische La Barra van Carles Abellan. Ik heb deze topzaak aan Barceloneta al aan zoveel mensen aangeraden en iedereen is er altijd wild van. Een paar maand geleden kregen ze hun eerste Michelin-ster en vandaag hebben ze de deuren gesloten. Maar met een goede reden. La Barra verhuist naar het prestigieuze W-hotel een paar honderd meter verderop, waar het een veel groter restaurant zal worden. Abellan had een ander restaurant zitten in het hotel en dat was eerlijk gezegd een beetje afgeleefd. En La Barra werd een beetje te klein wellicht voor z’n succes. Op 3 mei zou het restaurant op de nieuwe chique locatie open gaan. Spannend, want het kleinschalige van La Barra, met de toog waaraan (op twee tafeltjes na) iedereen at, was echt ook wel een beetje de charme van het restaurant. maar ik weet wel zeker dat Abellan ook op de nieuwe locatie een succes zal maken van deze heerlijke culinaire formule. Eén hoop wel: iets meer variatie in het menu mag, want als je er zoals ik om de maand wel eens komt, dan verwacht je soms wel eens iets vaker een nieuw gerechtje

Ook gesloten, maar wel definitief: Nino Viejo, het Mexicaanse streetfood restaurant van Albert Adria. En dat vind ik echt echt zonde. Hoja Santa, het meer gastronomische Mexicaanse restaurant van Adria dat in hetzelfde pand gehuisvest was, neem de ruimte van Nino Viejo erbij, om meer mensen te kunnen verwennen. Allemaal mooi en wel, maar Hoja Santa is een pak duurder en voor mij dat tikje minder fun. Economisch gezien zal het wel een meesterzet zijn van Albert, maar voor mensen die zoals ik ook af en toe eens gewoon lekker fun eten willen proeven, is het wel jammer. Ik heb zoveel lekkere taco’s geproefd en heerlijke avonden doorgebracht in deze no-nonsense plek waar de tafellakens van plastiek waren en het betaalbare eten superlekker en niks snobistisch. Toch jammer dat deze kanjer verdwijnt.