Eerder deze week was er het jammerlijke nieuws dat sterrenrestaurant Ter Leepe in Zedelgem eind dit jaar de deuren gaat sluiten na meer dan 40 jaar. Dat had chef Kristof Marannes aangekondigd. Over een goede negen maanden, op 30 oktober is het culinaire avontuur van Marannes en z’n team afgelopen. “Als ik nog iets anders wil doen met m’n leven dan is het nu het juiste moment” zei hij aan de collega’s van HLN.
En het nieuws was nog niet koud of een andere sterrenrestaurant kondigde aan er eind oktober mee te kappen. Dit najaar sluit dus ook het restaurant Het Land in Berlaar van chef Steven Bes en zijn vrouw Mira Demeerleer. Met 16/20 in de gids van Gault&Millau en een Michelinster is ook dit een topper die stopt. Na 26 jaar wil het koppel andere projecten uit gaan werken.
Op hun site schrijven ze: “Sinds we in 1994 in de Lierse Begijnhofstraat gestart zijn onder de naam Het land van Belofte hebben we vaak ons hart gevolgd en even vaak ons zakelijk verstand gebruikt. Daarom verhuisden we in 2004 naar Berlaar om daar Het Land te openen waar we de ruimte hadden om onze klanten met veel goesting te verwelkomen. Ook nu volgen we ons hart en gebruiken we ons verstand. De voorbije jaren ervaarden wij immers dat onze passie voor Het Land bijzonder veel vergt van een mens. Het is een toewijding die je – vaak letterlijk- dag en nacht in de ban houdt. We willen niet wachten tot die toewijding ons ontglipt. Een goede timing is cruciaal in de keuken en dus ook om ze te sluiten.”
Ook dit koppel wensen we alle succes met hun verdere plannen. Blijft toch de vraag waarom zoveel toprestaurants er mee stoppen. En als je even doorvraagt in de sector komt toch altijd hetzelfde antwoord. De druk is ontzettend hoog, de klanten worden steeds kritischer, het juiste personeel vinden is moeilijk, en vooral: je kunt steeds moeilijker je boterham verdienen met topgastronomie. Jammer, want op deze manier gaat veel toptalent verloren, en sluiten veel prachtige restaurants hun deuren.
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer