Tweede toprestaurant dat sluiting aankondigt in 1 week...
Nieuws

Tweede toprestaurant dat sluiting aankondigt in 1 week…

Eerder deze week was er het jammerlijke nieuws dat sterrenrestaurant Ter Leepe in Zedelgem eind dit jaar de deuren gaat sluiten na meer dan 40 jaar. Dat had chef Kristof Marannes aangekondigd. Over een goede negen maanden, op 30 oktober is het culinaire avontuur van Marannes en z’n team afgelopen. “Als ik nog iets anders wil doen met m’n leven dan is het nu het juiste moment” zei hij aan de collega’s van HLN.

En het nieuws was nog niet koud of een andere sterrenrestaurant kondigde aan er eind oktober mee te kappen. Dit najaar sluit dus ook het restaurant Het Land in Berlaar van chef Steven Bes en zijn vrouw Mira Demeerleer. Met 16/20 in de gids van Gault&Millau en een Michelinster is ook dit een topper die stopt. Na 26 jaar wil het koppel andere projecten uit gaan werken.

Op hun site schrijven ze: “Sinds we in 1994 in de Lierse Begijnhofstraat gestart zijn onder de naam Het land van Belofte hebben we vaak ons hart gevolgd en even vaak ons zakelijk verstand gebruikt. Daarom verhuisden we in 2004 naar Berlaar om daar Het Land te openen waar we de ruimte hadden om onze klanten met veel goesting te verwelkomen. Ook nu volgen we ons hart en gebruiken we ons verstand. De voorbije jaren ervaarden wij immers dat onze passie voor Het Land bijzonder veel vergt van een mens. Het is een toewijding die je – vaak letterlijk- dag en nacht in de ban houdt. We willen niet wachten tot die toewijding ons ontglipt. Een goede timing is cruciaal in de keuken en dus ook om ze te sluiten.”

Ook dit koppel wensen we alle succes met hun verdere plannen. Blijft toch de vraag waarom zoveel toprestaurants er mee stoppen. En als je even doorvraagt in de sector komt toch altijd hetzelfde antwoord. De druk is ontzettend hoog, de klanten worden steeds kritischer, het juiste personeel vinden is moeilijk, en vooral: je kunt steeds moeilijker je boterham verdienen met topgastronomie. Jammer, want op deze manier gaat veel toptalent verloren, en sluiten veel prachtige restaurants hun deuren.

Gerelateerde nieuwsberichten

Vier jij wereld hoagie day?

Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer

Klopt de slechte reputatie van zout wel?

Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer

Opgelet! Dit zou ongeluk brengen in de keuken…

Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Bram Laebens

Leve moederdag!

15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer

5 heerlijke pasta’s voor het weekend!

Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer

Is witte chocolade chocolade? Probeer mijn recepten!

Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer

12 Slimme tips om groenten en fruit langer te bewaren

Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer