Tweede toprestaurant dat sluiting aankondigt in 1 week…

Eerder deze week was er het jammerlijke nieuws dat sterrenrestaurant Ter Leepe in Zedelgem eind dit jaar de deuren gaat sluiten na meer dan 40 jaar. Dat had chef Kristof Marannes aangekondigd. Over een goede negen maanden, op 30 oktober is het culinaire avontuur van Marannes en z’n team afgelopen. “Als ik nog iets anders wil doen met m’n leven dan is het nu het juiste moment” zei hij aan de collega’s van HLN.

En het nieuws was nog niet koud of een andere sterrenrestaurant kondigde aan er eind oktober mee te kappen. Dit najaar sluit dus ook het restaurant Het Land in Berlaar van chef Steven Bes en zijn vrouw Mira Demeerleer. Met 16/20 in de gids van Gault&Millau en een Michelinster is ook dit een topper die stopt. Na 26 jaar wil het koppel andere projecten uit gaan werken.

Op hun site schrijven ze: “Sinds we in 1994 in de Lierse Begijnhofstraat gestart zijn onder de naam Het land van Belofte hebben we vaak ons hart gevolgd en even vaak ons zakelijk verstand gebruikt. Daarom verhuisden we in 2004 naar Berlaar om daar Het Land te openen waar we de ruimte hadden om onze klanten met veel goesting te verwelkomen. Ook nu volgen we ons hart en gebruiken we ons verstand. De voorbije jaren ervaarden wij immers dat onze passie voor Het Land bijzonder veel vergt van een mens. Het is een toewijding die je – vaak letterlijk- dag en nacht in de ban houdt. We willen niet wachten tot die toewijding ons ontglipt. Een goede timing is cruciaal in de keuken en dus ook om ze te sluiten.”

Ook dit koppel wensen we alle succes met hun verdere plannen. Blijft toch de vraag waarom zoveel toprestaurants er mee stoppen. En als je even doorvraagt in de sector komt toch altijd hetzelfde antwoord. De druk is ontzettend hoog, de klanten worden steeds kritischer, het juiste personeel vinden is moeilijk, en vooral: je kunt steeds moeilijker je boterham verdienen met topgastronomie. Jammer, want op deze manier gaat veel toptalent verloren, en sluiten veel prachtige restaurants hun deuren.