In 1991 snoepten we voor het eerst Twix

Speciaal momentje in de jaren ’90. Nadat we al ons ganse leven opgegroeid waren met Marsen, Snickers, Bounty’s en andere snoepjes veranderde één van de populairste chocolatbars plotseling van naam. Geen mens had ooit van Twix gehoord. Neen, wij waren opgegroeid met Raiders. Een Raider bestond uit twee smalle koekjes bedekt met karamel en een laagje melkchocolade. En in de jaren 80, toen ik op internaat zat in Gent, en je op de speelplaats nog zonder beperking chocolade bars kon kopen heb ik er vermoedelijk honderden of zelfs meer gegeten.

De Raider verscheen in 1967 voor het eerst in de winkel. In 1979 werd het product ook in de Verenigde Staten geïntroduceerd onder de naam Twix. De naam Twix was afgeleid van de twee Engelse woorden: “twin” en “biscuits”, ’tweelingkoekjes’ dus. Maar in 1991 werd Raider dus ten grave gedragen. Het chocoladekoekje werd geproduceerd door Mars Incorporated en in het kader van de wereldwijde marketingstrategie werd de naam gewijzigd in Twix. De Amerikaanse naam moest dus plotseling overal gebruikt worden. Dat vonden wij eerlijk gezegd een beetje raar.

Een soortgelijke verandering kwam er trouwens in 2001 toen de populaire chips van het merk Smiths in België en Nederland een nieuwe naam kregen. Ook om marketingredenen dus. De Smiths werden toen, zoals in de rest van Europa: Lay’s. Ook even wennen. Maar het is gelukt intussen…