De laatste avond van mijn vakantie wordt spectaculair

Het is m’n tweede en laatste dag bij mijn oude schoolvriend Jorge in Condom, in het Zuiden van Frankrijk, in de Gers in Gascogne. Gisteren heb ik hier gekookt voor 9 mensen, en ook vanavond sta ik weer met veel plezier achter het fornuis, maar nu ga ik koken voor slechts vier gasten. Eerst ga ik lekkere verse langoustines grillen. En daarna maak ik een mooie steak met champignonsaus en wedges en wat groene boontjes.

En Jorge weet dat ik erg houd van een goed glas wijn en hier hooguit één keer per jaar langs kan komen, dus hij heeft weer eens straf uitgepakt. Uit zijn kelder heeft hij voor vanavond namelijk een Château Latour 1975 gehaald. Volgens mij moet dat de strafste wijn zijn die ik ooit gedronken heb. Een klassieke Pauillac met een ronkende naam. Ik heb het geluk gehad om deze wijn al enkele keren te mogen proeven, maar nog nooit zo’n oude vintage. Ik ben echt super benieuwd.

Even aan de kenners onder de volgers vragen: wat mogen we precies verwachten? Kracht, verfijning? Of is het beste er al af, 1975 is wel erg lang geleden… En is steak met champignonsaus wel een goed idee, of kunnen we deze wijn beter nadien drinken bij de kaas, of gewoon degusteren na de maaltijd? Let me know. Sowieso wordt de laatste avond van mijn vakantie feestelijk. Ik ga van elke slok genieten.