Het is m’n tweede en laatste dag bij mijn oude schoolvriend Jorge in Condom, in het Zuiden van Frankrijk, in de Gers in Gascogne. Gisteren heb ik hier gekookt voor 9 mensen, en ook vanavond sta ik weer met veel plezier achter het fornuis, maar nu ga ik koken voor slechts vier gasten. Eerst ga ik lekkere verse langoustines grillen. En daarna maak ik een mooie steak met champignonsaus en wedges en wat groene boontjes.
En Jorge weet dat ik erg houd van een goed glas wijn en hier hooguit één keer per jaar langs kan komen, dus hij heeft weer eens straf uitgepakt. Uit zijn kelder heeft hij voor vanavond namelijk een Château Latour 1975 gehaald. Volgens mij moet dat de strafste wijn zijn die ik ooit gedronken heb. Een klassieke Pauillac met een ronkende naam. Ik heb het geluk gehad om deze wijn al enkele keren te mogen proeven, maar nog nooit zo’n oude vintage. Ik ben echt super benieuwd.
Even aan de kenners onder de volgers vragen: wat mogen we precies verwachten? Kracht, verfijning? Of is het beste er al af, 1975 is wel erg lang geleden… En is steak met champignonsaus wel een goed idee, of kunnen we deze wijn beter nadien drinken bij de kaas, of gewoon degusteren na de maaltijd? Let me know. Sowieso wordt de laatste avond van mijn vakantie feestelijk. Ik ga van elke slok genieten.
De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer
Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer
Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer
Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer
Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer
Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer
Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer
In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer