De zomer zit er bijna op, en de zomerreeks ook. In 2020 zal ik deze zomerreeks ongetwijfeld opnieuw “vanonder het zand” halen. Maar nu zijn we toe aan de laatste tips van bekende vrienden en kennissen. Wat zijn de plekjes waar ze graag heen gaan, wat eten ze graag, wat was hun beste reiservaring ooit, en het beste restaurant in het buitenland? Ik heb er zelf al veel van opgestoken, en jullie hopelijk ook.
Eén van de laatste lijstjes krijgen we vandaag van Geert Hoste. Geert is sinds jaar en dag één van m’n allerbeste en meest trouwe vrienden. Ik beschouw hem zelfs als een mentor. Telkens wanneer ik belangrijke beslissingen moet nemen in het leven, zal ik altijd even bij Geert langsgaan, of hem bellen. Zijn verstandige raad, zijn slimme inzichten, zijn rust en wijsheid zijn goud waard. En hij is op de koop toe een gentleman, die houdt van het goede leven. Ja, Geert en zijn lieve vrouw Veronique zijn erg belangrijk in ons leven.
Geert brengt over enkele weken een nieuw boek uit: “Laat me jou het verhaal vertellen”. Het wordt alweer een heerlijk leesboek vol autobiografische verhalen, en die lees ik ontzettend graag van hem. Uitgeverij 12 brengt het uit, en het zal half september in de winkel liggen. De voorbije maanden heeft Geert hard aan dit nieuwe boek gewerkt, de vakantie komt er daarom nu pas aan, de komende weken. Maar voor hij vertrekt geeft hij nog even z’n vakantietips mee.
Ik ben een fan van Manhattan. New York zie ik als een strandvakantie: een groot resort waar van alles te doen is, maar waar ik niet aan alles moet deelnemen. Dus ik hoef niet per sé heel veel zaken te zien of te doen. Er zijn, dat vind ik het leukste.
Ik laat me leiden door de website van Michelin. Ik zal niet snel een restaurant binnenstappen, dat niet opgenomen is in die gids. Ik ben wel avontuurlijk, maar mijn darmen laten graag iemand anders het veldwerk doen en zaken ontdekken. Tijdens verre reizen gaat hygiëne toch boven romantiek.
Verse vis of een Italiaans pasta met een ragout… de Wouldbechef weet dat ik de New Yorkse horecapaus Danny Meyers zijn tip om zo’n ragout te maken volg. (Bekijk hier Meyers truc voor de beste pasta) Een naam van een restaurant noemen is wat moeilijker, maar ik vind een goeie gastvrouw/gastheer in de zaal even belangrijk als de topsporters in de keuken.
Het is altijd last-minute werk. Toen ik in theatertours deed lag mijn agenda een paar jaar op voorhand vast, nu permitteer ik me om in de auto te stappen en naar Italië te rijden. Zonder een groot plan. Rust en lekker eten.
Jullie kennen me, en mijn passies. Ik ben als een bakker die, na meer dan dertig jaar achter zijn oven, nog altijd even trots is op elke kraakverse croissant die door zijn handen gaat, als een dokter die elke patiënt wil genezen of op zijn minst de pijn wil verzachten, als een garagist die hoopt dat het leven voor elke klant gesmeerd loopt, zoals een pastoor die z’n schapen de hemel wil bieden, en zoals een meisje van lichte zeden dat elke man met een brede glimlach het etablissement wil zien verlaten … Lees meer
Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer
De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer
Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer