Val ik nu veel te snel af?

Toen ik een tiental dagen geleden plots duizelig werd en mijn bloeddruk controleerde bleek die veel te hoog te zijn. Een flinke 18 op 12 is echt niet OK. En toen ik de dag nadien bij mijn dokter op bezoek ging bleek ik weer 97,5 kilo te wegen. Ook veel te zwaar, zeker als je weet dat ik in 2016 amper 76 kilo woog. De dokter zei dat ik dringend weer gezonder moest gaan leven: voldoende slapen, minder alcohol, gezonder eten en veel sporten. En hij schreef me een half pilletje per dag voor mijn bloeddruk voor. Die is inmiddels weer op normaal niveau. Oef.

Intussen heb ik de voorbije week echt mijn uiterste best gedaan om gezonder te gaan leven. Ik heb ontzettend veel gewandeld, gemiddeld 15 kilometer per dag. Ik heb enkel heel licht en gezond gekookt. En ik heb zelfs mijn eigen wijntjes even links laten staan. En met een mooi resultaat. Ik weeg nu nog zo’n 93,5 kilogram. Op een weekje tijd zijn er dus goed 4 kilo afgegaan. Ik ben daar blij mee. Heel blij. Toch is er wat kritiek in mijn omgeving.

Volgens sommigen ben ik nu te snel aan het afvallen. En dat zou niet gezond zijn. De combinatie van heel veel bewegen en weinig eten zorgt voor een instant effect. Maar een hele goede vriendin van me, die veel met bewegen en voeding bezig is, zegt me dat je maximum een kilo of zo per week mag afvallen. De shock zou niet te groot mogen zijn voor je lichaam. Maar ik herinner me van toen ik ooit 40 kilo ben afgevallen, dat die eerste kilo’s ook verdacht vlot gingen. Daarna ging het met kleine ups and downs. Ik vermoed dat het deze keer net zo zal gaan. Hoe dan ook, ik blijf volhouden. Mijn gezondheid is te belangrijk.