Vallen vrouwen echt trager af dan mannen?

Ik krijg de laatste dagen vaak de opmerking van vrouwen dat het fijn is voor mij dat ik op enkele weken tijd al zes kilo afgevallen ben, maar dat het voor mannen gewoon zoveel makkelijker gaat dan voor vrouwen om die overtollige kilo’s te verliezen.

Eerlijk gezegd: ik heb dat vroeger soms een flauw excuus gevonden. Want er is toch geen verschil tussen mannen en vrouwen wanneer het op afvallen aankomt? We zijn toch allemaal mensen? Karakter is toch het belangrijkste wat je moet hebben om die kilootjes te lijf te gaan. En… vrouwen hebben toch wel wat karakter. Sommige vrouwen zelfs heel veel karakter. Meer dan wij mannen. Toch? Dat klopt…

Maar wat blijkt? Jullie vrouwen hebben toch gewoon gelijk. Afvallen gaat een stuk makkelijker voor ons mannen. Dat komt omdat het vetpercentage bij mannen gewoon een stuk lager ligt dan bij vrouwen. En mannen hebben van nature meer spieren dan vrouwen en dus ook een hoger energieverbruik. Ons metabolisme werkt gewoon wat sneller.

Gemiddeld hebben vrouwen 11 procent meer vet en zit het dan ook nog eens op een lastigere plek. Mannen hebben meer buikvet, en daar raak je makkelijker van af dan van vet aan de billen, of rond de heupen. Appels hebben het makkelijker dan peren om het simpel uit te leggen.

Er zijn kwatongen die beweren dat vrouwen ook net iets moeilijker aan snoep en snacks kunnen weerstaan. Uit sommige onderzoeken zou blijken dat vrouwen meer emo-eters zijn, en dat zou dan weer met de hormonen te maken hebben. Maar echt bewezen is deze stelling toch niet.

Maar er is ook goed nieuws: vrouwen zijn vaker en vroeger dan mannen bezorgd over hun gezondheid en hun gewicht dan mannen. Ze willen er altijd goed uitzien. En vooral: gezond zijn. Terwijl veel mannen pas echt aan vermageren beginnen te denken wanneer de gezondheid in het gedrang komt, dat buikje stoort ons mannen vaak wat minder. En als je over de lange termijn kijkt houden vrouwen een dieet vaak beter vol dan mannen. Jullie moeten er dus harder voor werken, maar geven ook vaak minder snel op.

Het belangrijkste is trouwens ook niet die appel- of peervorm. En we moeten niet allemaal sperziebonen worden. Gezondheid is het allerbelangrijkste. Je emotioneel, psychisch en fysiek goed in je vel voelen is de essentie. En wat dat betreft is er niet eens zo’n groot verschil tussen mannen en vrouwen.

Daar drinken we op, vandaag. Met een gezond sapje. En ja, waarom niet: wijn is ook een soort van druivensap, dus af en toe mogen we wel met een glaasje chardonnay klinken, lieve dames, als we maar gezond zijn en gelukkig!