Laat ik maar eens met de deur in huis vallen: als het over vliegen gaat kun je vandaag maar beter een Belg zijn dan een Nederlander. Vandaag komt mijn goede vriend Sjaak naar Barcelona. Sinds we hier een flat hebben is dat een traditie: de eerste week (of twee) ben ik meestal alleen hier, en dan komt mijn vriend Sjaak, die ik al sinds mijn studies in Leuven ken, een dagje of drie overgevlogen. Het zijn altijd zalige dagen: we wandelen veel, we drinken een glas, we eten lekker, en vooral: we kletsen veel bij. Geweldig.
Alleen ben ik op dit moment toch een beetje bezorgd. Sjaak vliegt iets voor tien, en staat intussen zo’n kleine vier uur aan te schuiven om het luchthavengebouw binnen te gaan in Schiphol. Een paar weken geleden moest hij voor z’n job al eens naar Wenen vliegen, en toen is het fout gegaan. Meer dan drie uur stond hij in de rij, en nog was hij te laat. Die vlucht heeft hij dus gemist, en op het congres waar hij moest praten is hij dus nooit geraakt.
Vandaag wordt weer bijzonder spannend. Hij stond al om halfzes buiten aan te schuiven. Om 7u20 stuurde hij: “De rij tot aan security is nu 1300 meter… en daarna de rest nog… ik heb zoiets nog nooit meegemaakt…” Het is een rij die slingert buiten het gebouw, een kilometer lang, heen en terug. Doordat Sjaak vaak vliegt heeft hij een priority boarding kaart van KLM, maar daar heeft hij vandaag ook niks aan, want die priority security is gewoon dicht. Duizenden en duizenden mensen staan aan te schuiven, en het is maar de vraag of hij z’n vlucht haalt. Pure waanzin.
(Lees verder onder de foto’s)
Weet je nog dat het bon ton was de voorbije jaren, wanneer er eens een staking of problemen waren op Brussels Airport om te zeggen: ik vlieg niet meer via Zaventem, ik ga wel via Schiphol, daar gaat alles zoveel makkelijker en smoother. Niks van dus, op dit moment is Schiphol door een gigantisch tekort aan personeel na covid, de afschuwelijkste luchthaven van Europa geworden. En ik kan je zeggen: het was druk op Brussels Airport gisteren, en aan de security voor de vluchten buiten Europa stond ook een bijzonder lange rij, maar om naar Barcelona te vliegen gisteren was er werkelijk niks aan de hand. Ik ben zoooo makkelijk door de check in van de bagage en de security geraakt, heerlijk gewoon. De vakantie was al gestart op de luchthaven, zo fijn ging het in Zaventem.
Of Sjaak überhaupt op vakantie naar Barcelona vertrekken kan is nog maar de vraag. Ik hoop het zo hard, voor hem en voor mij, want hij is altijd zalig gezelschap, en we kijken er beiden zo zwaar naar uit. Maar ik vrees er dus voor. Duimen. En intussen kijk ik al even rond of er elders in Nederland of België nog een ticket gekocht kan worden naar Barcelona voor hem vandaag… want geloof me: via Schiphol vliegen, dat is tegenwoordig bijna onmogelijk. En ik wil dat hij er raakt!
Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer
Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer
Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer
Ik vind oesters best lekker, maar in tegenstelling tot de echt fanatieke liefhebbers ga ik er geen dozijn binnenspelen. Geef me er zes rauw op ijs en ik ben al meer dan gelukkig … Lees meer
8 januari gluten free day. Gluten zijn de paria’s van het hedendaagse dieet. Een tijdje geleden lazen we in de pers zelfs dat onze Belgische koning Filip zoveel mogelijk glutenvrij eet … Lees meer
Tempura is een Japanse kooktechniek waarbij lekkere ingrediënten, meestal zeevruchten of groenten, in een licht beslag worden gedoopt en vervolgens gefrituurd … Lees meer
Zelf slagroom maken is het makkelijkste wat er is. Ik doe het zelf vaak, omdat ik ook heel graag roomijs maak, en dat natuurlijk heerlijk is wanneer je dat serveert met een warme chocoladesaus en zelf geklopte slagroom … Lees meer
Over exact twee maand is het… 14 februari. Dan is het Valentijn. Het feest van de liefde. Maar zoveel mensen vinden dat een commercieel gedoe en zien het niet zitten om dan het verplichte romantische nummertje op te voeren … Lees meer