Ik doe intussen (met korte pauzes weliswaar) al bijna dertig jaar ochtendshows op de radio. Toen ik jonger was, en m’n metabolisme wellicht nog veel beter werkte, had dat niet zoveel invloed op mijn gewicht. Maar ik merk bij veel ochtendpresentatoren van vroeger en nu, dat het onregelmatige ritme van een ochtendshow niet helpt om je gewicht onder controle te houden. Ik heb veel collega’s die een tijdje de ochtendshow presenteerden serieus zien verzwaren.
Toen ik bij q-music begon te presenteren in 2001 was ik nog een behoorlijk lichtgewicht, maar de vroege wekker in combinatie met m’n gewoonte om laat te gaan slapen was nefast voor mijn omvang. Zeker omdat ik toen een levensgenieter was die alles at waar ik goesting in had. Maar vooral mijn ontbijtgedrag was problematisch, zo bleek later.
Ik at namelijk niks voor ontbijt. Nul. Zero. Het enige dat ik uit de frigo van thuis meenam was een blikje cola light en tegen negen uur had ik er zeker drie a vier binnen gegoten zonder ook maar iets te eten. Ik deed dus een ochtendshow op een lege maag die steeds meer begon te grommen en te protesteren.
En tegen kwart over negen, nadat ik dus al 5 uur wakker was gingen we naar de kantine en zag ik scheel van de honger. En toen bestelde ik altijd drie sandwichkes. Heerlijk, dat wel. Maar daar zit natuurlijk wel massa’s suiker in! En ik liet die rijkelijk beleggen. Eentje met boter, zalm en uitjes. Eentje met préparé en augurkjes. En eentje met gerookte ham of salami en mosterd. Super lekker hoor. Maar jeetje wat was dat een ongezonde manier om aan de dag te starten.
Toen ik zo’n kleine tien jaar geleden besloot dat ik af moest vallen was dat één van de eerste dingen die ik besliste. Geen sandwichen om kwart over negen meer. Maar wel een ontbijt om halfvijf thuis. En dat bestaat tegenwoordig bij mij uit wat fruit (meestal blauwe bessen uit het vuistje, maar soms ook een appel, druiven of een banaan) een Actimel met nul procent vet, een reep van Nakd (daar zitten geen toegevoegde suikers in, maar enkel fruit en noten) en een grote beker thee met citroen en gember. En ik drink heel veel water ook. Tegen negen uur, tegen het einde van onze ochtendshow, heb ik meestal al anderhalve liter water gedronken.
Ik moet overdag nog steeds opletten wat ik eet. Ik moet zien dat ik wandel. Ik probeer elke dag gezond te koken. Ik moet veel water blijven drinken. Ik las alcohol-loze dagen in door de week en ik probeer niet al te vaak te zondigen. De ene week lukt dat beter dan de andere. Maar mijn ontbijt-ritme zit nu wel goed. Ik zondig er zelden nog tegen. Jammer van die sandwiches, want ik blijf die lekker vinden. Maar ik wil nooit meer zo zwaar worden als vroeger, dus ik blijf wel m’n discipline volgen.
Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen. Vandaag wil ik een aantal feestelijke hoofdgerechten met jullie delen … Lees meer
Een goed feest begint met lekkere hapjes. Je kunt uiteraard wat blokjes kaas en salami op de salontafel zetten, of een kommetje chips. En er is uiteraard niks verkeerd met wat toastjes … Lees meer
Zoek je inspiratie voor lekkere voorgerechten voor de feestdagen? Zoek dan vooral niet verder. Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen … Lees meer
Het is fantastisch hoeveel reacties ik elke dag nog krijg op Mijn Mama’s Kookboek. Het is, zo laten veel mensen mij weten, een prachtig boek geworden: een ode aan de keuken van mijn mama en mijn beide oma’s … Lees meer
Het is werkelijk ontroerend hoeveel mensen intussen Mijn Mama’s Kookboek hebben gekocht met een hele specifieke reden: ze willen de heerlijke gerechten uit onze jeugd overdragen van generatie naar generatie … Lees meer
Intussen woont onze kleine Hockney toch al een maand of twee bij ons en het is werkelijk zalig om zo’n zotte kitten in huis te hebben. Hij is lief en aanhankelijk maar ook een kleine gekkerd met veel onstuimige energie … Lees meer
Wat een rotweer he de laatste weken. Het is een herfst vol regen en wind. Niks om vrolijk van te worden. Maar kijk, aan het weer kunnen we niks veranderen … Lees meer
14 november is Wereld Diabetes Dag. Diabetes is een complexe aandoening die het gevolg is van verschillende factoren. Genetica is er een van, en daar kun je dus weinig aan doen … Lees meer