Van dit ontbijt werd ik heel erg dik...
Nieuws

Van dit ontbijt werd ik heel erg dik…

Ik doe intussen (met korte pauzes weliswaar) al bijna dertig jaar ochtendshows op de radio. Toen ik jonger was, en m’n metabolisme wellicht nog veel beter werkte, had dat niet zoveel invloed op mijn gewicht. Maar ik merk bij veel ochtendpresentatoren van vroeger en nu, dat het onregelmatige ritme van een ochtendshow niet helpt om je gewicht onder controle te houden. Ik heb veel collega’s die een tijdje de ochtendshow presenteerden serieus zien verzwaren.

Toen ik bij q-music begon te presenteren in 2001 was ik nog een behoorlijk lichtgewicht, maar de vroege wekker in combinatie met m’n gewoonte om laat te gaan slapen was nefast voor mijn omvang. Zeker omdat ik toen een levensgenieter was die alles at waar ik goesting in had. Maar vooral mijn ontbijtgedrag was problematisch, zo bleek later.

Ik at namelijk niks voor ontbijt. Nul. Zero. Het enige dat ik uit de frigo van thuis meenam was een blikje cola light en tegen negen uur had ik er zeker drie a vier binnen gegoten zonder ook maar iets te eten. Ik deed dus een ochtendshow op een lege maag die steeds meer begon te grommen en te protesteren.

En tegen kwart over negen, nadat ik dus al 5 uur wakker was gingen we naar de kantine en zag ik scheel van de honger. En toen bestelde ik altijd drie sandwichkes. Heerlijk, dat wel. Maar daar zit natuurlijk wel massa’s suiker in! En ik liet die rijkelijk beleggen. Eentje met boter, zalm en uitjes. Eentje met préparé en augurkjes. En eentje met gerookte ham of salami en mosterd. Super lekker hoor. Maar jeetje wat was dat een ongezonde manier om aan de dag te starten.

Toen ik zo’n kleine tien jaar geleden besloot dat ik af moest vallen was dat één van de eerste dingen die ik besliste. Geen sandwichen om kwart over negen meer. Maar wel een ontbijt om halfvijf thuis. En dat bestaat tegenwoordig bij mij uit wat fruit (meestal blauwe bessen uit het vuistje, maar soms ook een appel, druiven of een banaan) een Actimel met nul procent vet, een reep van Nakd (daar zitten geen toegevoegde suikers in, maar enkel fruit en noten) en een grote beker thee met citroen en gember. En ik drink heel veel water ook. Tegen negen uur, tegen het einde van onze ochtendshow, heb ik meestal al anderhalve liter water gedronken.

Ik moet overdag nog steeds opletten wat ik eet. Ik moet zien dat ik wandel. Ik probeer elke dag gezond te koken. Ik moet veel water blijven drinken. Ik las alcohol-loze dagen in door de week en ik probeer niet al te vaak te zondigen. De ene week lukt dat beter dan de andere. Maar mijn ontbijt-ritme zit nu wel goed. Ik zondig er zelden nog tegen. Jammer van die sandwiches, want ik blijf die lekker vinden. Maar ik wil nooit meer zo zwaar worden als vroeger, dus ik blijf wel m’n discipline volgen.

Van dit ontbijt werd ik heel erg dik...

Gerelateerde nieuwsberichten

Verfijnd, en makkelijk te maken: vichyssoise

Je ziet het vaak op de kaart staan, zeker in Frankrijk: vichyssoise. Klinkt chic, niet? En als je het ooit geproefd hebt, weet je meteen waarom het zo’n klassieker is … Lees meer

Zo makkelijk kun je zelf pickles saus maken

Picklesaus, die heerlijke gele saus vol stukjes groenten, lekker zuur en pittig, kun je overal in de winkel kopen, maar die kun je uiteraard ook zelf maken, en het is nog plezant ook … Lees meer

Gevulde inktvis met couscous en kippengehakt

Speciaal weekje, speciaal menu

Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer