Van dit toestel wil ik er zeker twee in m'n nieuwe keuken...
Nieuws

Van dit toestel wil ik er zeker twee in m’n nieuwe keuken…

Het klinkt misschien stom, en de meeste mensen die ik het vertel of die het bij ons thuis ontdekken denken: waar is dat nu goed voor? Anke durft er op de radio zelfs eens mopjes over maken. Maar toch, net als in ons huidige huis in Rijmenam, wil ik in ons volgende huis in Lochristi graag twee vaatwassers in de keuken. Voor je me nu een snob of een dikke onnozelaar vindt: toch even verder lezen. Wedden dat je er ook over na gaat denken als je nog eens een keuken bouwt?

Het was een goede vriend uit Londen, die nu in het Zuiden van Frankrijk woont, die me een kwarteeuw geleden reeds uitlegde waarom twee vaatwasmachines volgens hem een zeer goed idee was.

Zelf had hij een gezin met drie kinderen, en organiseerde hij met z’n vrouw ook graag grote etentjes met veel vrienden, en veel verschillende gangen. Dat zorgt sowieso voor een gigantische berg afwas. Keukens zien er dan altijd als slagvelden uit, want de vuile borden, glazen, bestek, potten en pannen stapelen zich dan op. En voor je het weet heb je geen plekje over om nieuwe borden te dresseren. Je kunt natuurlijk tussendoor samen met een aantal gasten al vieze borden beginnen te wassen, maar echt gezellig is dat toch niet.

Eerst vond ik het wat overdreven. En toen ik een loft in Brussel kocht een kleine twintig jaar geleden vond ik één vaatwasser meer dan voldoende. Maar in die periode begon ik voor het eerst echt gasten uit te nodigen voor grote etentjes, en aangezien ik daar ook een open keuken had, was één vaatwasser echt te weinig, en stond m’n keukenblad altijd vol met vuile borden. In Rijmenam heb ik de goede raad van mijn vriend Jorge toch maar opgevolgd, en het is de beste beslissing die ik toen voor m’n keuken genomen heb.

Ik ben sowieso al een propere kok. Mijn voorbereidingen doe ik vooraf, dus mijn potten en pannen zijn al afgewassen voor de gasten komen. Een goede mise-en-place helpt al veel om een open keuken netjes te houden. Maar die twee vaatwassers zijn een zegen, want tussen alle gangen door gaat alles meteen de vaatwas is. En van zodra er eentje vol zit gaat die draaien. En zo ligt de keuken er altijd piekfijn bij.

Ik heb het eens opgezocht. De populairste vaatwassers kosten tussen de 400 en de 500 euro. Op de prijs van een huis maakt dat wel een verschil maar toch ook niet gigantisch veel. En zeker als je een gepassioneerde hobbykok bent, die vaak mensen uitnodigt voor etentjes, of je hebt een groot gezin, of t vaak vrienden en familie op bezoek, en je houdt ook van een propere keuken, dan moet je het toch eens overwegen wanneer je een nieuwe keuken bouwt.

Ik ga het in elk geval weer doen in ons nieuwe huis in Lochristi. Want ik kijk er ook weer naar uit om er uitgebreid te koken voor familie en vrienden. Misschien organiseer ik er wel eens een etentje voor de volgers van Would Be Chef. Iemand zin om eens aan te schuiven bij ons thuis?

Gerelateerde nieuwsberichten

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer

Boeken Hockney

Zaterdag is er nog eens een boekverkoop bij ons in de tuin!

Het is intussen een fijne traditie geworden. Een paar keer per jaar kun je mijn boeken ook bij me thuis komen kopen. Nu mijn nieuwe boek “De Poëzie Van Hockney” ook uit is, lassen we nog eens zo’n plezante verkoopdag in … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer