Het klinkt misschien stom, en de meeste mensen die ik het vertel of die het bij ons thuis ontdekken denken: waar is dat nu goed voor? Anke durft er op de radio zelfs eens mopjes over maken. Maar toch, net als in ons huidige huis in Rijmenam, wil ik in ons volgende huis in Lochristi graag twee vaatwassers in de keuken. Voor je me nu een snob of een dikke onnozelaar vindt: toch even verder lezen. Wedden dat je er ook over na gaat denken als je nog eens een keuken bouwt?
Het was een goede vriend uit Londen, die nu in het Zuiden van Frankrijk woont, die me een kwarteeuw geleden reeds uitlegde waarom twee vaatwasmachines volgens hem een zeer goed idee was.
Zelf had hij een gezin met drie kinderen, en organiseerde hij met z’n vrouw ook graag grote etentjes met veel vrienden, en veel verschillende gangen. Dat zorgt sowieso voor een gigantische berg afwas. Keukens zien er dan altijd als slagvelden uit, want de vuile borden, glazen, bestek, potten en pannen stapelen zich dan op. En voor je het weet heb je geen plekje over om nieuwe borden te dresseren. Je kunt natuurlijk tussendoor samen met een aantal gasten al vieze borden beginnen te wassen, maar echt gezellig is dat toch niet.
Eerst vond ik het wat overdreven. En toen ik een loft in Brussel kocht een kleine twintig jaar geleden vond ik één vaatwasser meer dan voldoende. Maar in die periode begon ik voor het eerst echt gasten uit te nodigen voor grote etentjes, en aangezien ik daar ook een open keuken had, was één vaatwasser echt te weinig, en stond m’n keukenblad altijd vol met vuile borden. In Rijmenam heb ik de goede raad van mijn vriend Jorge toch maar opgevolgd, en het is de beste beslissing die ik toen voor m’n keuken genomen heb.
Ik ben sowieso al een propere kok. Mijn voorbereidingen doe ik vooraf, dus mijn potten en pannen zijn al afgewassen voor de gasten komen. Een goede mise-en-place helpt al veel om een open keuken netjes te houden. Maar die twee vaatwassers zijn een zegen, want tussen alle gangen door gaat alles meteen de vaatwas is. En van zodra er eentje vol zit gaat die draaien. En zo ligt de keuken er altijd piekfijn bij.
Ik heb het eens opgezocht. De populairste vaatwassers kosten tussen de 400 en de 500 euro. Op de prijs van een huis maakt dat wel een verschil maar toch ook niet gigantisch veel. En zeker als je een gepassioneerde hobbykok bent, die vaak mensen uitnodigt voor etentjes, of je hebt een groot gezin, of t vaak vrienden en familie op bezoek, en je houdt ook van een propere keuken, dan moet je het toch eens overwegen wanneer je een nieuwe keuken bouwt.
Ik ga het in elk geval weer doen in ons nieuwe huis in Lochristi. Want ik kijk er ook weer naar uit om er uitgebreid te koken voor familie en vrienden. Misschien organiseer ik er wel eens een etentje voor de volgers van Would Be Chef. Iemand zin om eens aan te schuiven bij ons thuis?
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer