Het klinkt misschien stom, en de meeste mensen die ik het vertel of die het bij ons thuis ontdekken denken: waar is dat nu goed voor? Anke durft er op de radio zelfs eens mopjes over maken. Maar toch, net als in ons huidige huis in Rijmenam, wil ik in ons volgende huis in Lochristi graag twee vaatwassers in de keuken. Voor je me nu een snob of een dikke onnozelaar vindt: toch even verder lezen. Wedden dat je er ook over na gaat denken als je nog eens een keuken bouwt?
Het was een goede vriend uit Londen, die nu in het Zuiden van Frankrijk woont, die me een kwarteeuw geleden reeds uitlegde waarom twee vaatwasmachines volgens hem een zeer goed idee was.
Zelf had hij een gezin met drie kinderen, en organiseerde hij met z’n vrouw ook graag grote etentjes met veel vrienden, en veel verschillende gangen. Dat zorgt sowieso voor een gigantische berg afwas. Keukens zien er dan altijd als slagvelden uit, want de vuile borden, glazen, bestek, potten en pannen stapelen zich dan op. En voor je het weet heb je geen plekje over om nieuwe borden te dresseren. Je kunt natuurlijk tussendoor samen met een aantal gasten al vieze borden beginnen te wassen, maar echt gezellig is dat toch niet.
Eerst vond ik het wat overdreven. En toen ik een loft in Brussel kocht een kleine twintig jaar geleden vond ik één vaatwasser meer dan voldoende. Maar in die periode begon ik voor het eerst echt gasten uit te nodigen voor grote etentjes, en aangezien ik daar ook een open keuken had, was één vaatwasser echt te weinig, en stond m’n keukenblad altijd vol met vuile borden. In Rijmenam heb ik de goede raad van mijn vriend Jorge toch maar opgevolgd, en het is de beste beslissing die ik toen voor m’n keuken genomen heb.
Ik ben sowieso al een propere kok. Mijn voorbereidingen doe ik vooraf, dus mijn potten en pannen zijn al afgewassen voor de gasten komen. Een goede mise-en-place helpt al veel om een open keuken netjes te houden. Maar die twee vaatwassers zijn een zegen, want tussen alle gangen door gaat alles meteen de vaatwas is. En van zodra er eentje vol zit gaat die draaien. En zo ligt de keuken er altijd piekfijn bij.
Ik heb het eens opgezocht. De populairste vaatwassers kosten tussen de 400 en de 500 euro. Op de prijs van een huis maakt dat wel een verschil maar toch ook niet gigantisch veel. En zeker als je een gepassioneerde hobbykok bent, die vaak mensen uitnodigt voor etentjes, of je hebt een groot gezin, of t vaak vrienden en familie op bezoek, en je houdt ook van een propere keuken, dan moet je het toch eens overwegen wanneer je een nieuwe keuken bouwt.
Ik ga het in elk geval weer doen in ons nieuwe huis in Lochristi. Want ik kijk er ook weer naar uit om er uitgebreid te koken voor familie en vrienden. Misschien organiseer ik er wel eens een etentje voor de volgers van Would Be Chef. Iemand zin om eens aan te schuiven bij ons thuis?
Wat ben ik gelukkig! Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”. Ik ben er super trots op. Het is een boek dat ik met heel veel liefde geschreven heb … Lees meer
De elBulli Foundation is een non-profitorganisatie opgericht door de wereldberoemde chef-kok Ferran Adrià na de sluiting van zijn legendarische restaurant elBulli in 2011 … Lees meer
Misschien heb je het al gezien op mijn sociale media. Ik ben lichter aan het koken, met veel gezonde ingrediënten, en met veel groenten. Slaatjes, maar ook heerlijke gewokte of gestoomde groenten, of ik rooster ze in mijn oven … Lees meer
Lekker eten willen we toch allemaal? Nu de dagen toch weer flink aan het korten zijn, en we zelfs bijna aan oktober zitten, wil ik jullie op deze maandag weer inspireren met een aantal lekkere gerechten … Lees meer
Een quesadilla is een heerlijk traditioneel Mexicaans gerecht dat bestaat uit een tortilla (meestal gemaakt van maïs of tarwe) die dan wordt gevuld met kaas en soms andere ingrediënten zoals vlees, groenten of bonen … Lees meer
Ik ben veel aan het sporten, probeer gezond te eten, en niet teveel alcohol te drinken. Omdat ik echt wat gezonder wou worden en wat kilo’s verliezen. Ik verkoop zelf wijn, en ik geniet van een lekker glas, maar toch denk ik toch ook goed na tegenwoordig wat ik drink en hoeveel … Lees meer
Vandaag is de dag van de chocolademelk! Ik ken een kleine maar geniale truc om je warme choco nog lekkerder te maken. Een beetje grof zeezout toevoegen is altijd lekker bij chocolade, dat weet iedereen, en zeker als het donkere chocolade is … Lees meer
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer