Je hoort het zo vaak vertellen: eieren maken je dik, dus eet er maar niet teveel. Zal ik maar met de deur in huis vallen. Neen, natuurlijk niet. Je wordt niet dik van eieren. Je wordt eigenlijk van niks dik. Het hangt er uiteraard altijd vanaf hoeveel producten je eet om te kunnen zeggen: je wordt er dik van. Maar waar komt de reputatie van eieren als dikmaker dan vandaan. Vroeger werd er altijd vanuit gegaan dat eieren slecht waren voor je cholesterol. Je mocht toen “niet meer dan drie eieren per week eten”. Dat blijkt intussen niet te kloppen. Je kunt zeker het dubbele aantal eieren eten zonder in de problemen te komen. Er is trouwens ook geen hoger risico voor hart- en vaatziekten. Dus ongezond zijn ze niet per se.
En waarom werd er dan gezegd dat het dikmakers waren? Eieren zijn natuurlijk wel rijk aan voedingsstoffen, aan eiwitten en vet. Maar het vet zit in de dooier en is vooral onverzadigd. Dat zijn dus goede vetten. Verder bevatten eieren veel vitamines zoals B12, D, A, B2 en mineralen (zink, fosfor, ijzer en seleen. En ook nog goed nieuws voor vegetariërs, want eiwit, ijzer en vitamine B12 maken van eieren een uitstekende vervanger voor vlees.
En dan is er de vraag nog: hoeveel calorieën zitten er in een ei? Amper 64. Als je wil afvallen moet je minder calorieën eten dan dat je er verbranden kunt, maar aan een tempo van 64 calorieën per eitje, mag je er 20 of 30 per dag eten. Wat uiteraard niemand zal doen. Kortom: als je alles met mate eet, en dat geldt ook voor eieren, zul je er niet dikker van worden. Het belangrijkste is dat je voldoende afwisselt en met niks overdrijft. Maar je eitje bij het ontbijt in het weekend moet je zeker niet laten.
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Elk jaar op 15 mei vieren chocoladeliefhebbers in de Verenigde Staten – en steeds vaker ook daarbuiten – National Chocolate Chip Day. Deze dag staat volledig in het teken van misschien wel de populairste toevoeging aan koekjes, muffins, ijs en talloze andere desserts: de chocoladechip … Lees meer
Ik probeer veel te sporten en gezond te leven, maar ik wil ook absoluut niet met honger rondlopen, dus ben ik zoals veel mensen een snacker. Niet per se uit pure goesting, maar als het zoals bij mij druk is en ik snel iets nodig heb dat me energie geeft én me goed laat voelen, dan ben ik zoals jullie weten een echte fan van nākd … Lees meer