Van eieren word je dik! Waar of niet?

Je hoort het zo vaak vertellen: eieren maken je dik, dus eet er maar niet teveel. Zal ik maar met de deur in huis vallen. Neen, natuurlijk niet. Je wordt niet dik van eieren. Je wordt eigenlijk van niks dik. Het hangt er uiteraard altijd vanaf hoeveel producten je eet om te kunnen zeggen: je wordt er dik van. Maar waar komt de reputatie van eieren als dikmaker dan vandaan. Vroeger werd er altijd vanuit gegaan dat eieren slecht waren voor je cholesterol. Je mocht toen “niet meer dan drie eieren per week eten”. Dat blijkt intussen niet te kloppen. Je kunt zeker het dubbele aantal eieren eten zonder in de problemen te komen. Er is trouwens ook geen hoger risico voor hart- en vaatziekten. Dus ongezond zijn ze niet per se.

En waarom werd er dan gezegd dat het dikmakers waren? Eieren zijn natuurlijk wel rijk aan voedingsstoffen, aan eiwitten en vet. Maar het vet zit in de dooier en is vooral onverzadigd. Dat zijn dus goede vetten. Verder bevatten eieren veel  vitamines zoals B12, D, A, B2 en mineralen (zink, fosfor, ijzer en seleen. En ook nog goed nieuws voor vegetariërs, want eiwit, ijzer en vitamine B12 maken van eieren een uitstekende vervanger voor vlees.

En dan is er de vraag nog: hoeveel calorieën zitten er in een ei? Amper 64. Als je wil afvallen moet je minder calorieën eten dan dat je er verbranden kunt, maar aan een tempo van 64 calorieën per eitje, mag je er 20 of 30 per dag eten. Wat uiteraard niemand zal doen. Kortom: als je alles met mate eet, en dat geldt ook voor eieren, zul je er niet dikker van worden. Het belangrijkste is dat je voldoende afwisselt en met niks overdrijft. Maar je eitje bij het ontbijt in het weekend moet je zeker niet laten.