Van eieren word je dik! Waar of niet?
Nieuws

Van eieren word je dik! Waar of niet?

Je hoort het zo vaak vertellen: eieren maken je dik, dus eet er maar niet teveel. Zal ik maar met de deur in huis vallen. Neen, natuurlijk niet. Je wordt niet dik van eieren. Je wordt eigenlijk van niks dik. Het hangt er uiteraard altijd vanaf hoeveel producten je eet om te kunnen zeggen: je wordt er dik van. Maar waar komt de reputatie van eieren als dikmaker dan vandaan. Vroeger werd er altijd vanuit gegaan dat eieren slecht waren voor je cholesterol. Je mocht toen “niet meer dan drie eieren per week eten”. Dat blijkt intussen niet te kloppen. Je kunt zeker het dubbele aantal eieren eten zonder in de problemen te komen. Er is trouwens ook geen hoger risico voor hart- en vaatziekten. Dus ongezond zijn ze niet per se.

En waarom werd er dan gezegd dat het dikmakers waren? Eieren zijn natuurlijk wel rijk aan voedingsstoffen, aan eiwitten en vet. Maar het vet zit in de dooier en is vooral onverzadigd. Dat zijn dus goede vetten. Verder bevatten eieren veel  vitamines zoals B12, D, A, B2 en mineralen (zink, fosfor, ijzer en seleen. En ook nog goed nieuws voor vegetariërs, want eiwit, ijzer en vitamine B12 maken van eieren een uitstekende vervanger voor vlees.

En dan is er de vraag nog: hoeveel calorieën zitten er in een ei? Amper 64. Als je wil afvallen moet je minder calorieën eten dan dat je er verbranden kunt, maar aan een tempo van 64 calorieën per eitje, mag je er 20 of 30 per dag eten. Wat uiteraard niemand zal doen. Kortom: als je alles met mate eet, en dat geldt ook voor eieren, zul je er niet dikker van worden. Het belangrijkste is dat je voldoende afwisselt en met niks overdrijft. Maar je eitje bij het ontbijt in het weekend moet je zeker niet laten.

Gerelateerde nieuwsberichten

Vier jij wereld hoagie day?

Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer

Klopt de slechte reputatie van zout wel?

Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer

Opgelet! Dit zou ongeluk brengen in de keuken…

Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Bram Laebens

Leve moederdag!

15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer

5 heerlijke pasta’s voor het weekend!

Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer

Is witte chocolade chocolade? Probeer mijn recepten!

Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer

12 Slimme tips om groenten en fruit langer te bewaren

Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer