Je hoort het zo vaak vertellen: eieren maken je dik, dus eet er maar niet teveel. Zal ik maar met de deur in huis vallen. Neen, natuurlijk niet. Je wordt niet dik van eieren. Je wordt eigenlijk van niks dik. Het hangt er uiteraard altijd vanaf hoeveel producten je eet om te kunnen zeggen: je wordt er dik van. Maar waar komt de reputatie van eieren als dikmaker dan vandaan. Vroeger werd er altijd vanuit gegaan dat eieren slecht waren voor je cholesterol. Je mocht toen “niet meer dan drie eieren per week eten”. Dat blijkt intussen niet te kloppen. Je kunt zeker het dubbele aantal eieren eten zonder in de problemen te komen. Er is trouwens ook geen hoger risico voor hart- en vaatziekten. Dus ongezond zijn ze niet per se.
En waarom werd er dan gezegd dat het dikmakers waren? Eieren zijn natuurlijk wel rijk aan voedingsstoffen, aan eiwitten en vet. Maar het vet zit in de dooier en is vooral onverzadigd. Dat zijn dus goede vetten. Verder bevatten eieren veel vitamines zoals B12, D, A, B2 en mineralen (zink, fosfor, ijzer en seleen. En ook nog goed nieuws voor vegetariërs, want eiwit, ijzer en vitamine B12 maken van eieren een uitstekende vervanger voor vlees.
En dan is er de vraag nog: hoeveel calorieën zitten er in een ei? Amper 64. Als je wil afvallen moet je minder calorieën eten dan dat je er verbranden kunt, maar aan een tempo van 64 calorieën per eitje, mag je er 20 of 30 per dag eten. Wat uiteraard niemand zal doen. Kortom: als je alles met mate eet, en dat geldt ook voor eieren, zul je er niet dikker van worden. Het belangrijkste is dat je voldoende afwisselt en met niks overdrijft. Maar je eitje bij het ontbijt in het weekend moet je zeker niet laten.
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer