Van keuken tot badkamer kozen we voor deze prachtige kranen van AXOR #collab

Mensen vragen me wel eens hoe het kan dat we nu in zo’n “klassiek, ouder huis” wonen terwijl we vroeger in een “strak en modern huis” woonden. Een huis dat we een goede vijftien jaar geleden overigens zelf hadden laten bouwen. We hadden die heerlijk thuis toen zelf volledig uitgetekend in het klad, in onze dromen, en onze architecten maakten er een prachtig huis van. Het was toen ook echt het huis dat we wilden: een strakke witte hedendaagse blokkendoos, met een heel licht en leeg interieur op een donkere en warm ingerichte bibliotheek na. Die zat midden in ons huis, zonder daglicht, maar met heel veel sfeer. We hadden één slaapkamer en een kleine logeerkamer, en een zwembad binnen. Het was er heerlijk leven, en we zouden er nooit weggaan, dachten we.

Maar inrichten en decoreren en brainstormen en plannetjes maken is iets wat we zeer graag doen. In 2013 kochten we onze flat in Barcelona, en we maakten er ook ons eigen paleisje van. Helemaal anders dan ons huis in Rijmenam. Logisch, want het is een flat in een oud statig pand van begin vorige eeuw. We werkten daar meer met vintage meubelen en veel meer frivoliteit. Dat ultrastrakke, dat hadden we toch wel een beetje gehad. En toen we twee jaar geleden begonnen te twijfelen of we toch niet nog eens in een ander huis zouden willen wonen, was het snel duidelijk voor ons: we wilden deze keer verhuizen naar een huis met geschiedenis. En dat huis vonden we in het centrum van Lochristi. Villa Braeckman, een huis waar we meteen verliefd op werden. Toen we door de kamers met de grote ramen het vele licht zagen binnenvallen, voelden we: hier kunnen we iets moois van maken.

Onze architect Dieter Vander Velpen vroegen we om het huis in te richten in de stijl “London Boutique Hotel” met warme en vrolijke kleuren, rijke stoffen, veel natuursteen, mooie vintage lichtarmaturen en veel messing. De grepen van de kasten, de lichtknopjes, en vooral de kranen van de keuken tot de badkamers wilden we allemaal in messing, ook wel eens geelkoper genoemd, een stevige en betaalbare legering van koper en zink. We wilden mooie, stevige kranen, die knipoogden naar het verleden, maar wel alle hedendaags comfort hadden, en zo kwamen terecht bij de AXOR Montreux reeks.

AXOR Montreux is geïnspireerd op de Belle Epoque waarin het moderne industriële design ontstond, maar heeft uiteraard de state-of-the-art functionaliteit van vandaag. Bij het ontwikkelen van deze prachtige lijn werd er gekeken naar de kranen uit de grote Europese luxehotels uit het begin van de twintigste eeuw. Net de periode waarin ons huis is gebouwd. De kranen zijn dus de hedendaagse versie van die traditionele kranen, een tikje gestilleerder misschien, maar vooral van een fantastische kwaliteit. Ze kunnen in verschillende kleuren verkregen worden, maar de messing vonden wij prachtig. Ze zijn trouwens in massieve messing. Dat wil zeggen dat als je er per ongeluk een stukje af zou stoten met een stevig voorwerp of een kras zou in maken, de messing kleur intact blijft. Bij vele andere merken zit er enkel een messing toplaagje en bij de minste beschadiging komt het andere goedkopere materiaal dan tevoorschijn, en dat is echt lelijk.

Maar vooral het feit dat je de porseleinen dopjes van de kranen kunt laten personaliseren vonden wij een fantastische extra. We hebben een klein logo laten maken dat verwijst naar de naam van het huis, Villa Braeckman naar de Gentse zeepzieder die ons huis in 1903 heeft laten bouwen. Een logootje dat ook in onze handdoeken en servietten geborduurd is, en dat in de inkomhall in neonlicht ophangt. Dat logo hebben we door de mensen van AXOR prachtig in de porseleinen dopjes laten inwerken. Wij zijn super tevreden met het resultaat. Van de keuken waar de AXOR Montreux kraan prachtig blendt met de wilde kwartsiet steen, tot onze eigen badkamer waar een super stijlvolle regendouche hangt en de badkraan naast het losstaande bad staat, tot in de logeerkamers waar we met rode en groene Spaanse opstaande metrotegeltjes gewerkt hebben, overal komen deze “hedendaagse kranen, gebaseerd op de Belle Epoque stijl schitterend tot hun recht.

Als je zelf ook van plan bent om te bouwen of te verbouwen, moet je de AXOR Montreux reeks zeker eens overwegen. De kranen zijn gewoon prachtig in klassieke huizen zoals het onze, maar ze kunnen ook voor een mooi contrast zorgen in eerder strakke huizen. En denk maar eens na hoe je de porseleinen dopjes dan zelf zou personaliseren. Alles kan. Een logo, initialen, en zelfs smiley’s als je echt zot zou willen doen, bedenk het en het kan. Je kunt net als wij ook voor messing gaan, maar er zijn nog tien andere afwerkingen, van koper over chrome tot goud, die allemaal het overwegen waard zijn. Van keuken tot badkamer is Axor Montreux een reeks waar we super gelukkig mee zijn. Een absolute aanrader.