Vandaag ga ik dus naar Spanje reizen zonder (recente) PCR test

Mijn vakantie is begonnen vrijdag. Meteen na de show ben ik naar Frankrijk gereden. Ik heb overnacht in de Loire-streek en daarna enkele dagen doorgebracht bij vrienden in Le Gers tussen Toulouse en Bordeaux. Vandaag ga ik naar Spanje rijden, naar ons flatje in Barcelona dat ik zo lang gemist heb en waar ik de komende weken van het leven en van mijn vakantie wil genieten. Wellicht rij ik straks over de Pyreneeën. Die weg is de kortste, maar ook al duurt het wat langer dan wanneer ik langs de Middellandse Zee zou rijden, het is wel de mooiste route.

Ik ga zonder bijkomende PCR-test rijden. De voorbije dagen heb ik op alle mogelijke websites van de Spaanse overheid zitten uitpluizen of zo’n test nu nog echt nodig is. Ik heb er vorige donderdag nog maar één gedaan in België. Maar de regel was altijd dat de test niet ouder dan 48 uur mocht zijn, dus in principe zou ik er hier in Frankrijk ook nog eentje moeten laten doen. Maar daar krijg ik intussen zeer tegenstrijdige berichten over, want als je een goedgekeurde Europese zelftest in de auto zou meenemen, dan zou die ook geldig zijn. En zo’n testen heb ik wel degelijk mee.

Er is ook nog een groot verschil of je met het vliegtuig of met de boot gaat, of met een auto Spanje binnenkomt. Op de officiële website van Spaanse overheid heb ik dit gevonden: “At the present time it is not mandatory to present any form if the trip to Spain is by land.” Ik ga er dus vanuit dat ik zonder problemen de grens over zal kunnen steken. Overigens heb ik de voorbije dagen van verschillende reizigers gehoord dat de auto’s aan de grens met Spanje inderdaad niet meer gecontroleerd worden. Ik ga het er dus op wagen.

Toch blijft het spannend, want ik probeer mij nu al anderhalf jaar perfect aan alle geldende regels te houden. En ik wil nu ook niks fout doen. Maar ik heb donderdag dus nog een PCR-test gedaan, en hier in Frankrijk niemand handen of een knuffel gegeven, en alle mensen met wie ik aan tafel zat waren bejaarden die al lang volledig gevaccineerd zijn. En ik heb gisteren nog een zelftest gedaan. In principe ben ik veilig dus. Duimen jullie even mee? Vanmiddag laat ik wel even weten hoe de reis is verlopen.