Mijn vakantie is begonnen vrijdag. Meteen na de show ben ik naar Frankrijk gereden. Ik heb overnacht in de Loire-streek en daarna enkele dagen doorgebracht bij vrienden in Le Gers tussen Toulouse en Bordeaux. Vandaag ga ik naar Spanje rijden, naar ons flatje in Barcelona dat ik zo lang gemist heb en waar ik de komende weken van het leven en van mijn vakantie wil genieten. Wellicht rij ik straks over de Pyreneeën. Die weg is de kortste, maar ook al duurt het wat langer dan wanneer ik langs de Middellandse Zee zou rijden, het is wel de mooiste route.
Ik ga zonder bijkomende PCR-test rijden. De voorbije dagen heb ik op alle mogelijke websites van de Spaanse overheid zitten uitpluizen of zo’n test nu nog echt nodig is. Ik heb er vorige donderdag nog maar één gedaan in België. Maar de regel was altijd dat de test niet ouder dan 48 uur mocht zijn, dus in principe zou ik er hier in Frankrijk ook nog eentje moeten laten doen. Maar daar krijg ik intussen zeer tegenstrijdige berichten over, want als je een goedgekeurde Europese zelftest in de auto zou meenemen, dan zou die ook geldig zijn. En zo’n testen heb ik wel degelijk mee.
Er is ook nog een groot verschil of je met het vliegtuig of met de boot gaat, of met een auto Spanje binnenkomt. Op de officiële website van Spaanse overheid heb ik dit gevonden: “At the present time it is not mandatory to present any form if the trip to Spain is by land.” Ik ga er dus vanuit dat ik zonder problemen de grens over zal kunnen steken. Overigens heb ik de voorbije dagen van verschillende reizigers gehoord dat de auto’s aan de grens met Spanje inderdaad niet meer gecontroleerd worden. Ik ga het er dus op wagen.
Toch blijft het spannend, want ik probeer mij nu al anderhalf jaar perfect aan alle geldende regels te houden. En ik wil nu ook niks fout doen. Maar ik heb donderdag dus nog een PCR-test gedaan, en hier in Frankrijk niemand handen of een knuffel gegeven, en alle mensen met wie ik aan tafel zat waren bejaarden die al lang volledig gevaccineerd zijn. En ik heb gisteren nog een zelftest gedaan. In principe ben ik veilig dus. Duimen jullie even mee? Vanmiddag laat ik wel even weten hoe de reis is verlopen.
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer
Je zal het hier zelden of nooit zien gebeuren op restaurant, en ik denk dat veel mensen zich daar ook op een manier voor schamen, maar in Amerika (en in nog wel een paar landen) is het de allergewoonste zaak ter wereld: de overschot van je eten mee naar huis nemen in een zogenaamde “Doggy Bag” … Lees meer