Vandaag zijn het verkiezingen, en dat vind ik toch altijd een speciale dag, wat kiezen is niet altijd makkelijk, maar ik kan u bekennen: onze keuze lag al in februari vast. Toegegeven: we hebben nog wel eventjes getwijfeld, want over één nacht ijs gaan is altijd gevaarlijk. Maar anderzijds had het ook geen zin om zoiets te lang uit te blijven stellen, dus ik zei tegen mijn liefste in de week na Valentijn: “schat, voor wie gaan we deze keer, vertel het mij?!” Want de kans was natuurlijk groot dat vandaag een zonnige dag zou worden, zo eind mei, al volop lente, maar nog een maand van de zomervakantie verwijderd, en dan zijn er altijd genoeg kandidaten voor een zondags etentje op ons zuiderse terras onder de hoge naaldbomen in Rijmenam.
Maar wie kies je dan? Vrienden die we kortgeleden nog zagen vielen deze keer uit de boot. Je moet ook wat afwisselen in het leven. En zij die ons nooit terug inviteren werden deze keer ook even over het hoofd gezien; de liefde moet van twee kanten komen, en de uitnodigingen ook. Maar met Ilse en Philip en Jan en Filip hebben we, denk ik, de juiste keuze gemaakt. Ook politiek denk ik dat we genoeg van mening verschillen om het straks nog een beetje boeiend te houden, niks zo saai als een tafel vol gelijkgezinden. Maar we zijn ook niet zo verschillend dat we tussen het hoofdgerecht en het dessert, wanneer de eerste echte resultaten straks echt binnen zullen sijpelen, elkaar met een scherp vleesmes of een stukgeslagen Bordeaux-fles te lijf zullen gaan.
Kortom: ik keek nu al maanden uit naar deze verkiezingsdag. Deze voormiddag zijn we lekker gaan stemmen, en nu gaan we met z’n zessen lekker in de zon of onder het wolkendek praten over de opwarming van de aarde, immigreren of emigreren, en de al dan niet geslaagde tax shift. De stemming zal er snel inzitten (ik heb dan ook gekozen voor goede wijntjes voor bij de lunch). Dus ik denk nu al dat we echt een goede keuze hebben gemaakt. En of ik in het stemhokjes ook juist heb gekozen? Ik hoop het. Ik kijk in elk geval uit naar de uitslagen, straks, na het bladerdeeg-taartje met bosaardbeien en de Sauternes uit 2001.
By the way, ik heb gisteren al de hele dag gekookt voor deze middag, en dit is ons menu van vandaag
Asperge met Royal Belgian Caviar
Tartaar van gele tomaat en zeebaars
Secreto N° 7 met roomijs van parmaham
Ravioli van verse kruiden met Pedro Ximénez
Koningskrab, foie gras, granny smith en hazelnoot
Bretoense kreeft op de BBQ
Côte à l’os BBQ op Japanse wijze
Vier keer truffel
Bosaardbei
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Elk jaar op 15 mei vieren chocoladeliefhebbers in de Verenigde Staten – en steeds vaker ook daarbuiten – National Chocolate Chip Day. Deze dag staat volledig in het teken van misschien wel de populairste toevoeging aan koekjes, muffins, ijs en talloze andere desserts: de chocoladechip … Lees meer
Ik probeer veel te sporten en gezond te leven, maar ik wil ook absoluut niet met honger rondlopen, dus ben ik zoals veel mensen een snacker. Niet per se uit pure goesting, maar als het zoals bij mij druk is en ik snel iets nodig heb dat me energie geeft én me goed laat voelen, dan ben ik zoals jullie weten een echte fan van nākd … Lees meer
Ik zal maar bekennen: garnalen zijn voor mij echte toppers in de keuken. Ze zijn elegant, snel klaar en ze geven meteen een verfijnde toets aan elk gerecht … Lees meer
Eerlijk? Ik kan wel eens genieten van een glaasje Moscato, maar criticasters noemen het de limonade onder de wijnen. Moscato is dan ook een zoete, licht mousserende wijn die wordt gemaakt van de Muscat-druif, een van de oudste druivensoorten ter wereld … Lees meer