Vandaag heb ik voor deze mensen gekozen…

Vandaag zijn het verkiezingen, en dat vind ik toch altijd een speciale dag, wat kiezen is niet altijd makkelijk, maar ik kan u bekennen: onze keuze lag al in februari vast. Toegegeven: we hebben nog wel eventjes getwijfeld, want over één nacht ijs gaan is altijd gevaarlijk. Maar anderzijds had het ook geen zin om zoiets te lang uit te blijven stellen, dus ik zei tegen mijn liefste in de week na Valentijn: “schat, voor wie gaan we deze keer, vertel het mij?!” Want de kans was natuurlijk groot dat vandaag een zonnige dag zou worden, zo eind mei, al volop lente, maar nog een maand van de zomervakantie verwijderd, en dan zijn er altijd genoeg kandidaten voor een zondags etentje op ons zuiderse terras onder de hoge naaldbomen in Rijmenam.

Maar wie kies je dan? Vrienden die we kortgeleden nog zagen vielen deze keer uit de boot. Je moet ook wat afwisselen in het leven. En zij die ons nooit terug inviteren werden deze keer ook even over het hoofd gezien; de liefde moet van twee kanten komen, en de uitnodigingen ook. Maar met Ilse en Philip en Jan en Filip hebben we, denk ik, de juiste keuze gemaakt. Ook politiek denk ik dat we genoeg van mening verschillen om het straks nog een beetje boeiend te houden, niks zo saai als een tafel vol gelijkgezinden. Maar we zijn ook niet zo verschillend dat we tussen het hoofdgerecht en het dessert, wanneer de eerste echte resultaten straks echt binnen zullen sijpelen, elkaar met een scherp vleesmes of een stukgeslagen Bordeaux-fles te lijf zullen gaan.

Kortom: ik keek nu al maanden uit naar deze verkiezingsdag. Deze voormiddag zijn we lekker gaan stemmen, en nu gaan we met z’n zessen lekker in de zon of onder het wolkendek praten over de opwarming van de aarde, immigreren of emigreren, en de al dan niet geslaagde tax shift. De stemming zal er snel inzitten (ik heb dan ook gekozen voor goede wijntjes voor bij de lunch). Dus ik denk nu al dat we echt een goede keuze hebben gemaakt. En of ik in het stemhokjes ook juist heb gekozen? Ik hoop het. Ik kijk in elk geval uit naar de uitslagen, straks, na het bladerdeeg-taartje met bosaardbeien en de Sauternes uit 2001.

 

By the way, ik heb gisteren al de hele dag gekookt voor deze middag, en dit is ons menu van vandaag

 

Asperge met Royal Belgian Caviar

Tartaar van gele tomaat en zeebaars

Secreto N° 7 met roomijs van parmaham

Ravioli van verse kruiden met Pedro Ximénez

Koningskrab, foie gras, granny smith en hazelnoot

Bretoense kreeft op de BBQ

Côte à l’os BBQ op Japanse wijze

Vier keer truffel

Bosaardbei