Vandaag zijn het verkiezingen, en dat vind ik toch altijd een speciale dag, wat kiezen is niet altijd makkelijk, maar ik kan u bekennen: onze keuze lag al in februari vast. Toegegeven: we hebben nog wel eventjes getwijfeld, want over één nacht ijs gaan is altijd gevaarlijk. Maar anderzijds had het ook geen zin om zoiets te lang uit te blijven stellen, dus ik zei tegen mijn liefste in de week na Valentijn: “schat, voor wie gaan we deze keer, vertel het mij?!” Want de kans was natuurlijk groot dat vandaag een zonnige dag zou worden, zo eind mei, al volop lente, maar nog een maand van de zomervakantie verwijderd, en dan zijn er altijd genoeg kandidaten voor een zondags etentje op ons zuiderse terras onder de hoge naaldbomen in Rijmenam.
Maar wie kies je dan? Vrienden die we kortgeleden nog zagen vielen deze keer uit de boot. Je moet ook wat afwisselen in het leven. En zij die ons nooit terug inviteren werden deze keer ook even over het hoofd gezien; de liefde moet van twee kanten komen, en de uitnodigingen ook. Maar met Ilse en Philip en Jan en Filip hebben we, denk ik, de juiste keuze gemaakt. Ook politiek denk ik dat we genoeg van mening verschillen om het straks nog een beetje boeiend te houden, niks zo saai als een tafel vol gelijkgezinden. Maar we zijn ook niet zo verschillend dat we tussen het hoofdgerecht en het dessert, wanneer de eerste echte resultaten straks echt binnen zullen sijpelen, elkaar met een scherp vleesmes of een stukgeslagen Bordeaux-fles te lijf zullen gaan.
Kortom: ik keek nu al maanden uit naar deze verkiezingsdag. Deze voormiddag zijn we lekker gaan stemmen, en nu gaan we met z’n zessen lekker in de zon of onder het wolkendek praten over de opwarming van de aarde, immigreren of emigreren, en de al dan niet geslaagde tax shift. De stemming zal er snel inzitten (ik heb dan ook gekozen voor goede wijntjes voor bij de lunch). Dus ik denk nu al dat we echt een goede keuze hebben gemaakt. En of ik in het stemhokjes ook juist heb gekozen? Ik hoop het. Ik kijk in elk geval uit naar de uitslagen, straks, na het bladerdeeg-taartje met bosaardbeien en de Sauternes uit 2001.
By the way, ik heb gisteren al de hele dag gekookt voor deze middag, en dit is ons menu van vandaag
Asperge met Royal Belgian Caviar
Tartaar van gele tomaat en zeebaars
Secreto N° 7 met roomijs van parmaham
Ravioli van verse kruiden met Pedro Ximénez
Koningskrab, foie gras, granny smith en hazelnoot
Bretoense kreeft op de BBQ
Côte à l’os BBQ op Japanse wijze
Vier keer truffel
Bosaardbei
Wat ben ik gelukkig! Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”. Ik ben er super trots op. Het is een boek dat ik met heel veel liefde geschreven heb … Lees meer
De elBulli Foundation is een non-profitorganisatie opgericht door de wereldberoemde chef-kok Ferran Adrià na de sluiting van zijn legendarische restaurant elBulli in 2011 … Lees meer
Misschien heb je het al gezien op mijn sociale media. Ik ben lichter aan het koken, met veel gezonde ingrediënten, en met veel groenten. Slaatjes, maar ook heerlijke gewokte of gestoomde groenten, of ik rooster ze in mijn oven … Lees meer
Lekker eten willen we toch allemaal? Nu de dagen toch weer flink aan het korten zijn, en we zelfs bijna aan oktober zitten, wil ik jullie op deze maandag weer inspireren met een aantal lekkere gerechten … Lees meer
Een quesadilla is een heerlijk traditioneel Mexicaans gerecht dat bestaat uit een tortilla (meestal gemaakt van maïs of tarwe) die dan wordt gevuld met kaas en soms andere ingrediënten zoals vlees, groenten of bonen … Lees meer
Ik ben veel aan het sporten, probeer gezond te eten, en niet teveel alcohol te drinken. Omdat ik echt wat gezonder wou worden en wat kilo’s verliezen. Ik verkoop zelf wijn, en ik geniet van een lekker glas, maar toch denk ik toch ook goed na tegenwoordig wat ik drink en hoeveel … Lees meer
Vandaag is de dag van de chocolademelk! Ik ken een kleine maar geniale truc om je warme choco nog lekkerder te maken. Een beetje grof zeezout toevoegen is altijd lekker bij chocolade, dat weet iedereen, en zeker als het donkere chocolade is … Lees meer
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer