De 14de juli is een feestdag. De Nationale feestdag van de Fransen, inderdaad. En nu hou ik persoonlijk wel van Frans eten, Franse wijnen, en Franse muziek. Maar daarom is het vandaag nog niet mijn feestdag. Neen, ik heb een belangrijke verjaardag te vieren want 14 juli is de dag dat we verhuisden van Rijmenam naar Lochristi, nu exact één jaar geleden. Wat een dag was dat zeg. Gewoonweg crazy.
Je moet het maar doen, net voor de covid-crisis beslissen om een prima modern huis, dat we zelf gebouwd hadden, in de verkoop te doen, en zelf een oud huis te kopen aan de andere kant van het land, en dat volledig te gaan verbouwen. Het was een gok, maar achteraf gezien een fijne. Veel bouwprojecten kwamen stil te liggen, maar onze aannemer slaagde erin om door te werken, en op een goede vijf maand verbouwden ze het hele pand.
En precies een jaar geleden verhuisden we dus. Wat een helse onderneming was dat zeg. Een nieuw huis is heerlijk, maar verhuizen zelf wil ik niet al te vaak meer doen in mijn leven. Dozen in, dozen uit, leef je toch een dikke twee weken ingepakt. Dat sorteren, dat weggooien, dat dingen toch nog sparen, kasten legen, kasten vullen, wat een werk is dat, zeker als je veel spullen verzameld hebt in je leven. Maar goed, dat is een paar weken stress en ellende, en de bekroning nadien is fantastisch.
Het was een raar jaar, waarin we mogelijkheden van ons huis nog niet hebben kunnen benutten. Een jaar met beperkingen waarin veel dingen verboden waren. Grote etentjes mochten niet, en die wou ik zo graag doen. We deden wel kleine lunchkes met 4, buiten op het terras, want dat mocht. Maar all the way binnen met een mooi groot gezelschap is niet mogelijk.
Het plan was om culinaire workshops te organiseren ook. Dat volgers van Would Be Chef samen met mij in de keuken lekker zouden koken en proeven. Niet mogelijk natuurlijk. En de twee logeerkamers die we samen hebben zijn ook nauwelijks gebruikt. De neefjes en nichtjes popelen nu al een jaar om eens te komen logeren. Kon niet. Maar straks zijn we volledig gevaccineerd en dan zal dat wel mogen zeker?
Maar ik klaag absoluut niet. Het covid-jaar heeft ons ook de grote en kleine kantjes van ons huis in alle rust leren kennen. Het huis is fantastisch, we zijn er verliefd op. Ook op de mooie grote tuin vol oude bomen, en mijn kleine serre vol groenten en kruiden. En ook op Lochristi. Het is er zalig wonen, met heerlijke winkels van vriendelijke zelfstandigen. Ja, ons huis is onze thuis. Wat kan een mens nog meer dromen?
Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer