Vandaag ga ik een goed flesje opentrekken. Het is immers 5 juli 2021. Een maandag. Exact dertig jaar geleden was 5 juli een vrijdag. Ik was nog geen maand 18 en mijn lieve papa voerde mij in het holst van de nacht met de auto van het rustige Knesselare naar het verre Brussel. Naar het Flageyplein. Daar was, in een machtig gebouw met uitzicht op de vijvers van Elsene, de studio van Radio 2 Vlaams Brabant. En ik mocht er die ochtend mijn eerste nationale radioprogramma presenteren. “Dag en Dauw” was in die tijd een razend populaire ochtendshow van Michel Follet, maar die was op wandelvakantie, en ik mocht hem daarom een maand lang vervangen. Snotneus die ik was.
Ik was poepzenuwachtig maar dolgelukkig en ook zo fier als een gieter. Er kwamen die ochtend geen sms’jes binnen om mij veel succes te wensen, ook geen berichtjes via een app of zo, en er was zelfs geen kritiek te horen via de sociale media. De platen werden opgelegd door een norse technicus achter glas, en ik moest op een rood knopje duwen wanneer ik iets wou zeggen. Dan schoof hij mijn microfoon open en kon ik een plaat aankondigen. “Burbujas de amor”, onder andere. Dat was een zomerhit in 1991. Ik herinner het mij alsof het gisteren was. En ik weet nog goed dat ik dacht: OK, het is natuurlijk wel belachelijk vroeg opstaan, maar er is niks zo leuk als een ochtendshow presenteren. Ik droomde ervan om er ooit mijn vaste job van te maken.
Straks zal ik toch eens dankbaar klinken. Het is mij redelijk gelukt. De voorbije dertig jaar toch al. Van Radio 2 ging het naar Donna, daarna ging ik naar Q-music en vandaag maak ik nog steeds met volle goesting ochtendshows op Joe. Leve de wekker! Ik ga er wel vanuit dat ik nu toch in de helft van mijn radiocarrière zit. Binnen dertig jaar ben ik 78. Ik wil niet op de feiten vooruit lopen. Maar 5 juli 2051 is een woensdag. Als dat OK is zou ik er dan nog twee dagen extra willen bij doen. Het lijkt me fijner om op een vrijdag met pensioen te gaan. Kunnen we dat afspreken? Dank u wel, lieve luisteraar.
Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer