IMG_5323 2
Nieuws

Vandaag gaan we lunchen in het tweede beste restaurant ter wereld

Vandaag komt een droom uit. We gaan lunchen op een van de meest iconische plekken in de wereld. Bij Asador Etxebarri in Baskenland. Het verhaal van dit restaurant is zeer bijzonder. De chef, Bittor Arginzoniz, is in het dorpje Axpe-Atxondo opgegroeid in een huis zonder elektriciteit en stromend water. Maar hij heeft er een 18de eeuws huis gerestaureerd en kookt er sinds jaar en dag met heel veel passie op de zelf ontworpen grills. Het is, als je het oneerbiedig zou willen zeggen, een eenvoudig grillrestaurant. Maar het is zoveel meer.

De chef is dol op de beste ingrediënten (zijn mozzarella maakt hij bijvoorbeeld dagelijks zelf) en hij laat alle producten het perfecte vuur voelen: het vuur van zijn grill, maar zeker ook dat van z’n passie en vakmanschap. En dat doet hij zo authentiek en zo goed, dat foodies van over de hele wereld hem bewonderen en proberen een tafeltje in zijn restaurant te pakken te krijgen.

En geloof me, dat is heel moeilijk. Ik ben al ontzettend lang aan het proberen, heb mails gestuurd, uitgelegd dat ik over het bezoek zou schrijven op mijn blogs en al mijn sociale media, heb de hulp ingeroepen van bekende journalisten en andere sterrenchefs, maar verder dan de wachtlijst was ik nooit geraakt. Tot nu.

Eerlijk: het is na heel veel geduld en moeite gelukt, via via. Zo gaat dat vaak in het leven. De eigenaar van ons lievelingsrestaurant Via Veneto in Barcelona heeft hemel en aarde bewogen om ons te helpen. Hij heeft zelf via via moeten onderhandelen. Een van zijn beste klanten zit in een culinair gezelschap met hoog aanzien, en die kent de sommelier van Etxebarri, en die heeft voor ons een tafeltje geregeld. Halleluja!

Het restaurant is tegenwoordig, na Disfrutar in Mijn Barcelona, het tweede beste restaurant ter wereld. Michelin geeft het maar een ster, omdat het een pure productkeuken zonder al teveel blabla is, maar kenners uit de hele wereld vinden het dus werkelijk de zilveren medaille waard. Op de site van de 50 Best Restaurants staat het volgende geschreven:

“Asador Etxebarri ligt in een rustig Baskisch dorpje, omringd door bergen en weelderig groen ergens tussen Bilbao en San Sebastian, en is echt een magisch restaurant met een bestemming. Fijnproevers reizen van over de hele wereld om de culinaire meesterwerken van chef-kok Victor Arguinzoniz te ervaren. Met behulp van een beetje vuur verandert hij eenvoudige ingrediënten zoals melk en rundvlees in buitengewone en onvergetelijke gerechten. In een kleine keuken gevuld met op maat gemaakte grills ontworpen door de chef, bereidt Arguinzoniz een reeks elegante gerechten waarbij het ingrediënt koning is. Er is hier geen sprake van moleculaire gastronomie, want de chef laat liever de natuurlijke smaken centraal staan. Neem bijvoorbeeld een sappige rode Palamós garnaal die eenvoudig gegrild wordt en alleen wordt geserveerd, of de verse mozzarella van de buffel van de chef geserveerd met een sappig schijfje tomaat. Alles op het menu wordt aangeraakt door de grill, van ansjovis op toast tot het melkijs met rode biet waarmee de maaltijd wordt afgesloten.”

Wij gaan het deze middag ontdekken. Ik ben zo zo benieuwd. Naar het schijnt hebben ze ook een van de beste wijnkaarten van het land, dus ik ben blij dat we een taxi geboekt hebben vanuit ons overigens prachtige hotel het Palacio Arriluce, waar we heerlijk geslapen hebben.

Gerelateerde nieuwsberichten

Gruwelijke eerste schooldag...

Gruwelijke eerste schooldag…

Ik was zes. Ik was een klein Svenneke. En ik mocht naar het eerste leerjaar in de basisschool in Knesselare. Dat ik me 45 jaar later die eerste schooldag nog herinneren kan heeft maar één reden: ik werd meteen gestraft voor baldadig gedrag op de speelplaats … Lees meer

Waar komt lasagne vandaan en welke variant is mega lekker?

Iedereen houdt van lasagne, jong en oud. Vandaag kun je lasagne op zoveel verschillende manieren eten. Op de klassieke manier, maar ook met vis (mijn visboer C-Food in Lochristi heeft altijd twee verschillende vis-lasagnes in de aanbieding, eentje met zalm en een met zeevruchten en beiden zijn heerlijk) … Lees meer

Velissima

Slechte ervaring in Velissima in Barcelona

Gisteren iets vervelend voor gehad op restaurant in Barcelona. We gingen na een hele lange wandeling in de zon iets eten aan het strand. Ik wou eens iets nieuws ontdekken, en mijn partner had enorm zin in pizza, en wist een restaurant aan de achterkant van het W Hotel dat blijkbaar prima pizza’s heeft, een goede Italiaan, Velissima … Lees meer

Ik zorg voor de beste muziek voor deze zomer!

Mensen die me al een paar jaar volgen weten dat ik een paar playlists heb staan die openbaar zijn op Spotify. eentje daarvan is “Would Be Chef Summernights” … Lees meer

Onveiligheid Barcelona

Toeristen niet meer welkom in Barcelona?

Van een slechte timing gesproken. Net nu ik een dikke maand een reisgids uitheb met als naam “Mijn Barcelona” waarmee ik nog meer mensen wil motiveren en helpen om deze prachtige, gastvrije stad te ontdekken, was er een “gigantische betoging” in Barcelona tegen toeristen … Lees meer

Sugar cookie day: recepten van mijn favoriete koekjes

Sugar cookie day: recepten van mijn favoriete koekjes

Vandaag is sugar cookie day. Dat is in Amerika heel wat. Dan worden er volop koekjes gebakken en uitgedeeld. Ik probeer zelf niet al teveel suiker te consumeren … Lees meer

Dit zijn de allerbeste taarten!

Vier wereld bakdag

19 mei is blijkbaar de dag van het bakken, een ideale aanleiding om eens een taartje klaar te maken. Ik zal maar met de deur in huis vallen, ik ben geen fanatieke bakker … Lees meer

Een kleine tip om het nu al wat zomers te maken

Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer