Vandaag hebben we een super plezante uitstap op de planning staan. Ik ga de cava-maker bezoeken die ons zalige cava maakt voor Wijn Ornelis. Je weet dat ik in november mijn eigen wijnen heb gelanceerd. Voor sommigen onder jullie was dat een verrassing. Maar onze vrienden en familie waren natuurlijk al langer op de hoogte. Net als lekker eten en koken was goede betaalbare wijn al lang een passie van mij. Een passie waar ik ooit absoluut iets mee wou gaan doen.
Ergens begin 2021 heb ik dan de knoop doorgehakt en ben ik op zoek gegaan naar goede wijnen, van Frankrijk tot Italië, van België tot Spanje. Ik heb honderden flessen wit, rood en bubbels geproefd, om net die wijnen eruit te kiezen die beantwoorden aan mijn vereisten: lekker, goed gemaakt, en prijs-kwaliteit toppers.
Speciale aandacht ging naar Spanje. Jullie begrijpen waarom. Barcelona is sinds jaar en dag onze twee thuis, en de wijnen hier ken ik intussen behoorlijk goed. Ik ben op zoek gegaan naar een goede Gran Reserva (met Merlot, Syrah en Cariñena) die al een paar jaar gerijpt had, ik ga tegen de lente met een mooie frisse witte (Rueda, Verdejo) op de markt komen) en ik wou ook absoluut een lekkere cava.
Dat laatste was misschien nog we het moeilijkste. Ik wou echt een hele goede cava op de kop tikken, en de proeverijen daarvoor hebben lang geduurd. Ik heb wellicht tientallen samples geproefd, en altijd was er wel iets dat ik niet lekker vond, te zoet, te zuur, te plat gemaakt. Ik hou naast cava natuurlijk ook van champagne, en mijn cava moest (zeker qua kwaliteit) een beetje die richting uitgaan.
Ik was dan ook ontzettend blij toen ik vorige zomer de cava proefde die uiteindelijk de Wijn Ornelis Cava Brut Reserva is geworden. Een feestelijke cava met een fijne mousse. Bruisend fris met limoen en granny smith, prachtig in balans zoals je dat van een uitstekende brut reserva mag verwachten. Voor mij de ideale aperitiefwijn om lekker te klinken op het leven. 30% xarel-lo, 30% macabeo, 20% parellada en 20% chardonnay. Ik krijg bijzonder veel complimenten over deze cava, en dat doet me deugd. Het is een fles waar ik trots op ben en die ik zelf ook graag opentrek, hier in Spanje en thuis in België.
Vandaag hebben we dus een tof elektrisch autootje gehuurd, en straks rijden we Barcelona uit, op weg naar de wijngaarden waar de vier druiven groeien waarmee onze lekkere cava gemaakt wordt. De super sympathieke wijnmaker heeft ons namelijk uitgenodigd en eindelijk paste het in onze beider drukke agenda. Vandaag gaan we eerst de wijngaarden en de wijnmakerij bezoeken en daarna bij een lekkere lunch doorbomen over “onze bubbels”. Het is belangrijk dat hij weet waarom ik voor zijn cava gekozen heb en wat ik er precies zo lekker aan vind, zodat ze ook goed weten hoe ze de cava de komende jaren precies gaan maken.
Ik vind het super spannend, en loop zelfs met de kriebels in de buik. Het is namelijk mijn plan om de komende maanden, als alles goed gaat, alle wijnmakers waar we mee samen werken, persoonlijk te gaan ontmoeten, en door te bomen over hoe ze de wijnen maken waar mijn naam op kleeft. Ik wil hun passie voelen en de wijnen door en door leren kennen. En vandaag is de eerste trip die we maken. Ik zal op mijn Instagram Stories van Wijn Ornelis jullie de ganse dag mee op pad nemen. Ik denk dat het super leerrijk en gezellig worden zal! Volg me gerust via deze link.
Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer