Veel boosheid bij restaurateurs wegens sluiting door regering...
Nieuws

Veel boosheid bij restaurateurs wegens sluiting door regering…

Het was half elf gisterenavond toen premier Wilmès met het nieuws kwam: de lessen in alle scholen worden opgeschort. Alle culturele activiteiten worden verboden, ook alle sportwedstrijden. In het weekend blijven enkel nog apotheken en voedingswinkels open. En, dit is een foodblog, vandaar mijn bijzondere aandacht voor de horeca, alles restaurants, discotheken en café’s gaan dus vanaf vrijdag middernacht onherroepelijk dicht.

Het nieuws sloeg in als een bom. Tot 3 april alvast gaan we niet meer op restaurant kunnen of een pintje drinken op café en eens gaan dansen in een discotheek of op een fuif is ook geen optie meer. Alle experts zeggen dat we nu keihard moeten ingrijpen om de epidemie tegen te houden; dus de regering kon eigenlijk niet anders dan volgen.

Opvallend: op bijna alle social media accounts van alle restaurants kwam een gelijkaardig bericht te staan. Ik geef je even de boodschap mee van 2 Sterrenrestaurant Boury, maar vele andere schreven bijna woordelijk hetzelfde

Naar aanleiding van de beslissing van de federale overheid om alle restaurants te sluiten vanaf zaterdag zien ook wij ons genoodzaakt de reservaties vanaf het weekend te annuleren. Indien u een tafel bij ons gereserveerd had, ontvangt u een e-mail met de bevestiging van de annulatie. Wij duimen alvast om na deze periode opnieuw operationeel te mogen zijn en u op een ander tijdstip alsnog te kunnen ontvangen. Verder hopen we dat het naleven van deze drastische maatregelen er mee voor zal zorgen dat iedereen snel weer gezond en wel de draad kan oppikken. In elk geval gaan we er morgen, vrijdag, met z’n allen nog eens keihard tegenaan. Veel succes en hopelijk tot binnenkort!

De meeste chefs doen nu geen harde uitspraken. Ze zijn commerciële bedrijven die nu niet willen ingaan tegen de beslissing van de regering, en zo hun bezorgde klanten niet tegen de borst willen stoten. Gezondheid is een zaak van iedereen. Dus moeten ze mee buigen voor deze pijnlijke maar noodzakelijke beslissing.

Maar dat neemt niet weg dat achter de schermen veel angst is. Veel onzekerheid. Veel boosheid ook.  De economische gevolgen voor deze horecazaken zijn immens. Eén bekende chef liet me weten heel kwaad te zijn omdat nu precies de horeca wordt geviseerd. “Mensen die naar kledingwinkels gaan, kleren passen en terughangen, zijn die dan niet even gevaarlijk? Kunnen die geen andere mensen besmetten,” vroeg hij zich af. En ook: “wij zijn een bedrijf in een zeer arbeidsintensieve sector, onze winstmarges zijn al ontzettend klein, wij gaan zo bloeden hierdoor, en voor veel collega’s zijn deze maatregelen gewoon de doodsteek.”

Ik begrijp de restaurateurs en café’s heel goed. Het zijn hardwerkende mensen die ons elke dag proberen te verwennen met lekker eten en gastvrijheid. De regering zal ook snel moeten uitleggen hoe ze de horecasector gaan ondersteunen. Want anders dreigen vele zaken kopje onder te gaan. Toch zou ik ook de mensen in de horeca willen vragen om deze beslissingen enigszins te begrijpen en er het beste van te maken. Het is keihard, maar wanneer we met honderden, duizenden zieken zouden zitten zoals in Italië, en heel veel sterfgevallen zouden kennen, zouden de economische en menselijke gevolgen wellicht veel erger zijn. Laat staan de menselijke. Het zijn onze vrienden en onze familie die ziek dreigen te raken en te sterven, het zijn jullie klanten, het is jullie personeel.

Heel veel mensen zitten nu in hetzelfde schuitje. Heel veel andere sectoren worden nu ook getroffen. Ik ook hoor. Inmiddels zijn meer dan tien fuiven waar ik zou gaan DJ’n zijn afgelast. Ik klaag daar niet over want dat zou ongepast zijn. Ja, dat is in principe ook een flinke streep door mijn rekening, maar persoonlijk vind ik dat er mensen zijn die veel meer te klagen hebben dan ik.

Als iedereen genezen is zullen we nog veel feestjes kunnen vieren. En pintjes drinken, en op restaurant kunnen gaan. Laat ons dat afspreken. En laat ons nu sterk zijn. Gezondheid zeggen we wanneer we klinken op het leven. Ik doe het nu ook. Veel sterkte iedereen. En gezondheid!

Gerelateerde nieuwsberichten

IMG_1861

Ik ga samen wonen in een camper met Anke, én koken voor haar

Jullie kennen me, en mijn passies. Ik ben als een bakker die, na meer dan dertig jaar achter zijn oven, nog altijd even trots is op elke kraakverse croissant die door zijn handen gaat, als een dokter die elke patiënt wil genezen of op zijn minst de pijn wil verzachten, als een garagist die hoopt dat het leven voor elke klant gesmeerd loopt, zoals een pastoor die z’n schapen de hemel wil bieden, en zoals een meisje van lichte zeden dat elke man met een brede glimlach het etablissement wil zien verlaten … Lees meer

Four Seasons Bangkok Would Be Chef Sven Ornelis Thailand28

Four Seasons Bangkok, op 14 in de lijst met beste hotels ter wereld

Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer

Dit wist je nog niet over popcorn. Wedden?

15 dingen die je nog niet wist over popcorn. Wedden?

De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer

Daarom smaakt koriander (voor sommigen) naar zeep

Daarom smaakt koriander (voor sommige mensen) naar zeep

Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer