Veel boosheid bij restaurateurs wegens sluiting door regering...
Nieuws

Veel boosheid bij restaurateurs wegens sluiting door regering…

Het was half elf gisterenavond toen premier Wilmès met het nieuws kwam: de lessen in alle scholen worden opgeschort. Alle culturele activiteiten worden verboden, ook alle sportwedstrijden. In het weekend blijven enkel nog apotheken en voedingswinkels open. En, dit is een foodblog, vandaar mijn bijzondere aandacht voor de horeca, alles restaurants, discotheken en café’s gaan dus vanaf vrijdag middernacht onherroepelijk dicht.

Het nieuws sloeg in als een bom. Tot 3 april alvast gaan we niet meer op restaurant kunnen of een pintje drinken op café en eens gaan dansen in een discotheek of op een fuif is ook geen optie meer. Alle experts zeggen dat we nu keihard moeten ingrijpen om de epidemie tegen te houden; dus de regering kon eigenlijk niet anders dan volgen.

Opvallend: op bijna alle social media accounts van alle restaurants kwam een gelijkaardig bericht te staan. Ik geef je even de boodschap mee van 2 Sterrenrestaurant Boury, maar vele andere schreven bijna woordelijk hetzelfde

Naar aanleiding van de beslissing van de federale overheid om alle restaurants te sluiten vanaf zaterdag zien ook wij ons genoodzaakt de reservaties vanaf het weekend te annuleren. Indien u een tafel bij ons gereserveerd had, ontvangt u een e-mail met de bevestiging van de annulatie. Wij duimen alvast om na deze periode opnieuw operationeel te mogen zijn en u op een ander tijdstip alsnog te kunnen ontvangen. Verder hopen we dat het naleven van deze drastische maatregelen er mee voor zal zorgen dat iedereen snel weer gezond en wel de draad kan oppikken. In elk geval gaan we er morgen, vrijdag, met z’n allen nog eens keihard tegenaan. Veel succes en hopelijk tot binnenkort!

De meeste chefs doen nu geen harde uitspraken. Ze zijn commerciële bedrijven die nu niet willen ingaan tegen de beslissing van de regering, en zo hun bezorgde klanten niet tegen de borst willen stoten. Gezondheid is een zaak van iedereen. Dus moeten ze mee buigen voor deze pijnlijke maar noodzakelijke beslissing.

Maar dat neemt niet weg dat achter de schermen veel angst is. Veel onzekerheid. Veel boosheid ook.  De economische gevolgen voor deze horecazaken zijn immens. Eén bekende chef liet me weten heel kwaad te zijn omdat nu precies de horeca wordt geviseerd. “Mensen die naar kledingwinkels gaan, kleren passen en terughangen, zijn die dan niet even gevaarlijk? Kunnen die geen andere mensen besmetten,” vroeg hij zich af. En ook: “wij zijn een bedrijf in een zeer arbeidsintensieve sector, onze winstmarges zijn al ontzettend klein, wij gaan zo bloeden hierdoor, en voor veel collega’s zijn deze maatregelen gewoon de doodsteek.”

Ik begrijp de restaurateurs en café’s heel goed. Het zijn hardwerkende mensen die ons elke dag proberen te verwennen met lekker eten en gastvrijheid. De regering zal ook snel moeten uitleggen hoe ze de horecasector gaan ondersteunen. Want anders dreigen vele zaken kopje onder te gaan. Toch zou ik ook de mensen in de horeca willen vragen om deze beslissingen enigszins te begrijpen en er het beste van te maken. Het is keihard, maar wanneer we met honderden, duizenden zieken zouden zitten zoals in Italië, en heel veel sterfgevallen zouden kennen, zouden de economische en menselijke gevolgen wellicht veel erger zijn. Laat staan de menselijke. Het zijn onze vrienden en onze familie die ziek dreigen te raken en te sterven, het zijn jullie klanten, het is jullie personeel.

Heel veel mensen zitten nu in hetzelfde schuitje. Heel veel andere sectoren worden nu ook getroffen. Ik ook hoor. Inmiddels zijn meer dan tien fuiven waar ik zou gaan DJ’n zijn afgelast. Ik klaag daar niet over want dat zou ongepast zijn. Ja, dat is in principe ook een flinke streep door mijn rekening, maar persoonlijk vind ik dat er mensen zijn die veel meer te klagen hebben dan ik.

Als iedereen genezen is zullen we nog veel feestjes kunnen vieren. En pintjes drinken, en op restaurant kunnen gaan. Laat ons dat afspreken. En laat ons nu sterk zijn. Gezondheid zeggen we wanneer we klinken op het leven. Ik doe het nu ook. Veel sterkte iedereen. En gezondheid!

Gerelateerde nieuwsberichten

Gevulde inktvis met couscous en kippengehakt

Speciaal weekje, speciaal menu

Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer

10 plezante weetjes over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Voor de jojo in mij is dit een lastige periode. Herkenbaar?

Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer