Veel boosheid bij restaurateurs wegens sluiting door regering...
Nieuws

Veel boosheid bij restaurateurs wegens sluiting door regering…

Het was half elf gisterenavond toen premier Wilmès met het nieuws kwam: de lessen in alle scholen worden opgeschort. Alle culturele activiteiten worden verboden, ook alle sportwedstrijden. In het weekend blijven enkel nog apotheken en voedingswinkels open. En, dit is een foodblog, vandaar mijn bijzondere aandacht voor de horeca, alles restaurants, discotheken en café’s gaan dus vanaf vrijdag middernacht onherroepelijk dicht.

Het nieuws sloeg in als een bom. Tot 3 april alvast gaan we niet meer op restaurant kunnen of een pintje drinken op café en eens gaan dansen in een discotheek of op een fuif is ook geen optie meer. Alle experts zeggen dat we nu keihard moeten ingrijpen om de epidemie tegen te houden; dus de regering kon eigenlijk niet anders dan volgen.

Opvallend: op bijna alle social media accounts van alle restaurants kwam een gelijkaardig bericht te staan. Ik geef je even de boodschap mee van 2 Sterrenrestaurant Boury, maar vele andere schreven bijna woordelijk hetzelfde

Naar aanleiding van de beslissing van de federale overheid om alle restaurants te sluiten vanaf zaterdag zien ook wij ons genoodzaakt de reservaties vanaf het weekend te annuleren. Indien u een tafel bij ons gereserveerd had, ontvangt u een e-mail met de bevestiging van de annulatie. Wij duimen alvast om na deze periode opnieuw operationeel te mogen zijn en u op een ander tijdstip alsnog te kunnen ontvangen. Verder hopen we dat het naleven van deze drastische maatregelen er mee voor zal zorgen dat iedereen snel weer gezond en wel de draad kan oppikken. In elk geval gaan we er morgen, vrijdag, met z’n allen nog eens keihard tegenaan. Veel succes en hopelijk tot binnenkort!

De meeste chefs doen nu geen harde uitspraken. Ze zijn commerciële bedrijven die nu niet willen ingaan tegen de beslissing van de regering, en zo hun bezorgde klanten niet tegen de borst willen stoten. Gezondheid is een zaak van iedereen. Dus moeten ze mee buigen voor deze pijnlijke maar noodzakelijke beslissing.

Maar dat neemt niet weg dat achter de schermen veel angst is. Veel onzekerheid. Veel boosheid ook.  De economische gevolgen voor deze horecazaken zijn immens. Eén bekende chef liet me weten heel kwaad te zijn omdat nu precies de horeca wordt geviseerd. “Mensen die naar kledingwinkels gaan, kleren passen en terughangen, zijn die dan niet even gevaarlijk? Kunnen die geen andere mensen besmetten,” vroeg hij zich af. En ook: “wij zijn een bedrijf in een zeer arbeidsintensieve sector, onze winstmarges zijn al ontzettend klein, wij gaan zo bloeden hierdoor, en voor veel collega’s zijn deze maatregelen gewoon de doodsteek.”

Ik begrijp de restaurateurs en café’s heel goed. Het zijn hardwerkende mensen die ons elke dag proberen te verwennen met lekker eten en gastvrijheid. De regering zal ook snel moeten uitleggen hoe ze de horecasector gaan ondersteunen. Want anders dreigen vele zaken kopje onder te gaan. Toch zou ik ook de mensen in de horeca willen vragen om deze beslissingen enigszins te begrijpen en er het beste van te maken. Het is keihard, maar wanneer we met honderden, duizenden zieken zouden zitten zoals in Italië, en heel veel sterfgevallen zouden kennen, zouden de economische en menselijke gevolgen wellicht veel erger zijn. Laat staan de menselijke. Het zijn onze vrienden en onze familie die ziek dreigen te raken en te sterven, het zijn jullie klanten, het is jullie personeel.

Heel veel mensen zitten nu in hetzelfde schuitje. Heel veel andere sectoren worden nu ook getroffen. Ik ook hoor. Inmiddels zijn meer dan tien fuiven waar ik zou gaan DJ’n zijn afgelast. Ik klaag daar niet over want dat zou ongepast zijn. Ja, dat is in principe ook een flinke streep door mijn rekening, maar persoonlijk vind ik dat er mensen zijn die veel meer te klagen hebben dan ik.

Als iedereen genezen is zullen we nog veel feestjes kunnen vieren. En pintjes drinken, en op restaurant kunnen gaan. Laat ons dat afspreken. En laat ons nu sterk zijn. Gezondheid zeggen we wanneer we klinken op het leven. Ik doe het nu ook. Veel sterkte iedereen. En gezondheid!

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer