Veel restaurants stoppen met take away door nieuwe regels overheid
Nieuws

Veel restaurants stoppen met take away door nieuwe regels overheid

De restaurateurs beleven woelige tijden in ons land. Intussen zijn ze alweer enkele maanden dicht. En waar er aanvankelijk werd gehoopt dat de restaurants rond de krokusvakantie weer open zouden mogen hoor je nu steeds vaker de paasvakantie opperen. Dat is dus nog eens drie maanden dicht. Ook al is er veel begrip voor de strenge maatregelen, want de gezondheid van de klanten is cruciaal, toch wegen ze enorm op de sector. Chefs willen weer koken, obers willen weer gasten bedienen, mensen willen gewoon werken.

Toch hebben we de afgelopen maanden gemerkt dat veel restaurateurs creatieve mensen zijn. En veel restaurants zijn overgeschakeld op schitterende take away formules. Sommige doen het nu elke dag, vooral de restaurants in de stad die sowieso al samenwerkten met de Deliveroo’s van deze wereld. Anderen pakken uit met speciale menu’s voor het weekend. Sommige serveren exact hetzelfde eten als in hun restaurant, anderen, zoals Roger van Damme die nu Thais kookt, hebben gekozen voor vernieuwende concepten.

Voor sommige van die restaurateurs is take away niet enkel de redding gebleken, maar heeft het zelfs behoorlijke meerwaarde  kunnen creëren. De combinatie van de steunmaatregelen van de overheid met de inkomsten van de take away heeft er voor gezorgd dat sommige restaurants zelfs meer omzet draaien dan voordien. Dat getuigt van creatief ondernemerschap in deze moeilijke tijden, en van veel moed en inzet. Respect daarvoor.

Maar nu is het januari, en de feestdagen zijn voorbij, en ik hoor van verschillende restaurateurs dat de take away quasi stilgevallen is. Er zullen wel uitzonderingen zijn, maar toen ik gisteren rond vijf uur een bestelling wou plaatsen bij mijn favoriete Italiaan, kreeg ik te horen dat ze al afgesloten hadden omdat er geen enkele bestelling was binnengekomen. En nog andere chefs die ik goed ken zeggen dat januari elk jaar al een moeilijke maand is, en dat je dat nu ook in de bestellingen merkt.

Komt daar nog eens bij dat de overheid blijkbaar beslist heeft dat restaurateurs vanaf volgende maand de keuze moeten maken: take away aanbieden of steunmaatregelen krijgen. De twee combineren is geen optie meer. Net zoals kappers straks ook moeten kiezen: haarproducten verkopen of steunmaatregelen krijgen. Pas op, daar valt ergens wel iets voor te zeggen. De fondsen van de overheid zijn niet eindeloos en het is nu al de vraag hoe we de gemaakte schulden gaan moeten terugbetalen met z’n allen, de komende decennia.

En op de koop toe is het natuurlijk raar dat een horecazaak die vandaag echt superomzetten draait met take away, want die bestaan wel degelijk, daar nog eens premies bovenop krijgt. Er zijn sectoren waar de steun veel minder gul is gekomen. Maar de waarheid is natuurlijk dat de meeste restaurants een deel van de verliezen goed kunnen maken, maar lang niet alles met het organiseren van take away.

Omdat het volgende maand dus een “of/of verhaal” zal worden en niet “en/en” hoor ik nu van steeds meer ondernemers dat ze binnenkort gaan stoppen met take away. Vooral zij waar de afhaalmaaltijden geen overdonderend succes is, maar gewoon een leuke extra, gaan nu eerder kiezen voor het krijgen van steunmaatregelen dan voor hard blijven doorwerken met een onzeker inkomen. Enkele van mijn favoriete restaurants hebben beslist dat het de laatste weken zijn dat ze afhaalmenu’s zullen aanbieden. Zonde toch?

Ik snap de overheid ergens ook wel, de fondsen zijn niet eindeloos en de steun moet er zijn voor wie het echt nodig heeft, maar ik vind het ergens toch ook jammer. Gewoon omdat deze nieuwe strengere regels rond de steunmaatregelen ervoor zorgen dat het culinaire aanbod is ons land weer zal verschralen, en omdat zij die wel hard willen werken eigenlijk ook gestraft worden. Jammer.

Nog één voetnoot. Er zijn ook chefs die wel zullen doorgaan met take away, ondanks het wegvallen van de steunmaatregelen. Eentje verwoordde het zo tegen mij: “het is jammer, maar wij vechten door. We zijn altijd werkers geweest en we gaan dat nu ook zonder de premies doen. Kiezen om thuis te zitten en te leven met de steun van de overheid is simpelweg geen optie, wij willen geen profiteurs zijn en werken voor elke euro, ook in moeilijke tijden.” Zo’n mensen verdienen ontzettend veel respect, en geloof me: daar ga ik de komende maanden geregeld een afhaalmaaltijd bestellen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Via Veneto

Waarom ik steeds vaker afhaak bij tasting menu’s

Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer

VAKANTIE EN NIKS BIJKOMEN: 3 SLIMME TRUCS!

Vakantie en niks bijkomen: 3 slimme trucs!

Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer