Veel restaurants stoppen met take away door nieuwe regels overheid
Nieuws

Veel restaurants stoppen met take away door nieuwe regels overheid

De restaurateurs beleven woelige tijden in ons land. Intussen zijn ze alweer enkele maanden dicht. En waar er aanvankelijk werd gehoopt dat de restaurants rond de krokusvakantie weer open zouden mogen hoor je nu steeds vaker de paasvakantie opperen. Dat is dus nog eens drie maanden dicht. Ook al is er veel begrip voor de strenge maatregelen, want de gezondheid van de klanten is cruciaal, toch wegen ze enorm op de sector. Chefs willen weer koken, obers willen weer gasten bedienen, mensen willen gewoon werken.

Toch hebben we de afgelopen maanden gemerkt dat veel restaurateurs creatieve mensen zijn. En veel restaurants zijn overgeschakeld op schitterende take away formules. Sommige doen het nu elke dag, vooral de restaurants in de stad die sowieso al samenwerkten met de Deliveroo’s van deze wereld. Anderen pakken uit met speciale menu’s voor het weekend. Sommige serveren exact hetzelfde eten als in hun restaurant, anderen, zoals Roger van Damme die nu Thais kookt, hebben gekozen voor vernieuwende concepten.

Voor sommige van die restaurateurs is take away niet enkel de redding gebleken, maar heeft het zelfs behoorlijke meerwaarde  kunnen creëren. De combinatie van de steunmaatregelen van de overheid met de inkomsten van de take away heeft er voor gezorgd dat sommige restaurants zelfs meer omzet draaien dan voordien. Dat getuigt van creatief ondernemerschap in deze moeilijke tijden, en van veel moed en inzet. Respect daarvoor.

Maar nu is het januari, en de feestdagen zijn voorbij, en ik hoor van verschillende restaurateurs dat de take away quasi stilgevallen is. Er zullen wel uitzonderingen zijn, maar toen ik gisteren rond vijf uur een bestelling wou plaatsen bij mijn favoriete Italiaan, kreeg ik te horen dat ze al afgesloten hadden omdat er geen enkele bestelling was binnengekomen. En nog andere chefs die ik goed ken zeggen dat januari elk jaar al een moeilijke maand is, en dat je dat nu ook in de bestellingen merkt.

Komt daar nog eens bij dat de overheid blijkbaar beslist heeft dat restaurateurs vanaf volgende maand de keuze moeten maken: take away aanbieden of steunmaatregelen krijgen. De twee combineren is geen optie meer. Net zoals kappers straks ook moeten kiezen: haarproducten verkopen of steunmaatregelen krijgen. Pas op, daar valt ergens wel iets voor te zeggen. De fondsen van de overheid zijn niet eindeloos en het is nu al de vraag hoe we de gemaakte schulden gaan moeten terugbetalen met z’n allen, de komende decennia.

En op de koop toe is het natuurlijk raar dat een horecazaak die vandaag echt superomzetten draait met take away, want die bestaan wel degelijk, daar nog eens premies bovenop krijgt. Er zijn sectoren waar de steun veel minder gul is gekomen. Maar de waarheid is natuurlijk dat de meeste restaurants een deel van de verliezen goed kunnen maken, maar lang niet alles met het organiseren van take away.

Omdat het volgende maand dus een “of/of verhaal” zal worden en niet “en/en” hoor ik nu van steeds meer ondernemers dat ze binnenkort gaan stoppen met take away. Vooral zij waar de afhaalmaaltijden geen overdonderend succes is, maar gewoon een leuke extra, gaan nu eerder kiezen voor het krijgen van steunmaatregelen dan voor hard blijven doorwerken met een onzeker inkomen. Enkele van mijn favoriete restaurants hebben beslist dat het de laatste weken zijn dat ze afhaalmenu’s zullen aanbieden. Zonde toch?

Ik snap de overheid ergens ook wel, de fondsen zijn niet eindeloos en de steun moet er zijn voor wie het echt nodig heeft, maar ik vind het ergens toch ook jammer. Gewoon omdat deze nieuwe strengere regels rond de steunmaatregelen ervoor zorgen dat het culinaire aanbod is ons land weer zal verschralen, en omdat zij die wel hard willen werken eigenlijk ook gestraft worden. Jammer.

Nog één voetnoot. Er zijn ook chefs die wel zullen doorgaan met take away, ondanks het wegvallen van de steunmaatregelen. Eentje verwoordde het zo tegen mij: “het is jammer, maar wij vechten door. We zijn altijd werkers geweest en we gaan dat nu ook zonder de premies doen. Kiezen om thuis te zitten en te leven met de steun van de overheid is simpelweg geen optie, wij willen geen profiteurs zijn en werken voor elke euro, ook in moeilijke tijden.” Zo’n mensen verdienen ontzettend veel respect, en geloof me: daar ga ik de komende maanden geregeld een afhaalmaaltijd bestellen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer