Voor u getest: vegan "kip". Best lekker of niet te vreten?
Nieuws

Voor u getest: vegan “kip”. Best lekker of niet te vreten?

Ik wil beginnen met duidelijk te maken dat dit artikel niet gesponsord is. Dit is geen “collab”. Ik ben ook niet benaderd door een PR-kantoor om dit te schrijven, en verdien er dus geen euro aan. Ik zal zelfs eerlijk zijn: ik krijg vaak een stempel op me alsof ik een verstokte vleeseter zou zijn. Omdat ik af en toe wel eens de verdediging van “moeilijke producten” als foie gras op mij heb genomen, dat weet je wellicht wel. En omdat ik de ambachtelijke slager blijf verdedigen, die ik als vakman zeer waardeer. En een top stukje vlees blijf ik echt fantastisch vinden. Maar ik ben helemaal niet fanatiek. Ik lust en eet alles. Als het maar lekker is.

Daarom experimenteer ik graag. Loop ik in de supermarkt, dan kijk ik ook altijd eens naar de vegetarische alternatieven. Gewoon omdat ik die spannend vind. Ik hoop dan dat die beter zijn voor het milieu. Ik hoop dat ik ook wat dierenleed kan vermijden als ik ze eens eet. Maar ik hoop vooral dat die alternatieven lekker zijn. En dat zijn ze. Soms. Niet altijd. In principe heb ik het moeilijk met vegan alternatieven voor vlees die doen alsof ze vlees zijn. En het ultieme voorbeeld is dan wel de vegan kip. Je koopt dan stukjes “sojasubstantie die doet alsof ze kip is”. Ik vind dat eerlijk gezegd wat bevreemdend. Maar ik vind het wel belangrijk om niet te (ver)oordelen zonder iets te proberen.

Gisteren heb ik in de supermarkt dan maar eens de kippenreepjes van Greenway meegenomen. Ik heb een Thaise wok-schotel gemaakt met deze reepjes, en met verse ui, witte kool, koriander, Thaise curry en kokosmelk, en op het einde heb ik er verse mango aan toegevoegd. En ik moet je eerlijk zeggen: het was zooooo lekker. De smaak kwam wellicht voor een groot deel van de saus, dat besef ik ook. Maar de structuur van de nep-kip was echt echt goed. Het leek wel kip. En deze “soja-blokjes” (want dat zijn het uiteindelijk) namen de smaak van de andere ingrediënten perfect op. Echt waar; we waren verbaasd over de smaak en de kwaliteit van dit product.

Begrijp me vooral niet verkeerd. Niks zo lekker als een echt gebraden kippetje. Maar dit is in wok-schotels of andere bereidingen echt een uitstekend alternatief voor wie geen dierenleed wil, of gewoon, net als ik, open durft te staan voor alternatieven. Geloof me maar. Ik ben soms een behoorlijk conservatieve mens wat eten betreft. Ik wil veel dingen graag houden zoals ze zijn. Het boerenverstand en de lekkere smaken uit onze jeugd draag ik een warm hart toe. Maar wanneer het lekker is, dan is het lekker. En dit product van Greenway kan mij meer dan bekoren. Een aanrader dus. En voor de geïnteresseerden: ik heb het gekocht in de Delhaize. En het recept volgt binnenkort!

Voor u getest: vegan "kip". Best lekker of niet te vreten?

Gerelateerde nieuwsberichten

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Kun je zachte aardappelen met scheuten nog eten?

Herken je deze situatie? Je hebt een zak aardappelen gekocht, krieltjes bijvoorbeeld, en gebruikt net genoeg aardappelen voor een paar maaltijden, en dan verlies je de zak even uit het oog … Lees meer

www.truffel.be

De beste truffels koop ik hier online #advertentie

Met de feestdagen en op speciale momenten mag er al eens wat exclusiever gekookt worden. En dan vind ik het altijd fijn om eens met verse truffel te werken … Lees meer

Heerlijk diner voor Hoogstraten met Roger van Damme #advertentie

De lekkerste recepten met de producten van Coöperatie Hoogstraten #advertentie

Begin dit jaar mocht ik een fijne aankondiging doen. Ik werd de nieuwe groentenambassadeur van Coöperatie Hoogstraten. Ik kende Coöperatie Hoogstraten al lang dankzij mijn goede vriend Roger van Damme, die sinds jaar en dag al de ambassadeur is van de lekkerste aardbeien van bij ons, van Hoogstraten … Lees meer

Zalige semifreddo

De beste desserts voor de feestdagen

Op kerst mag het allemaal net iets feestelijker toch? Maar misschien zoek je nog wat last minute inspiratie voor een heerlijk dessert. Ik zet speciaal voor jullie een aantal feestelijke toppers op een rij … Lees meer

Blini met gerookte zalm en Royal Belgian Caviar #advertentie

Proef het zwarte goud: Royal Belgian Caviar #advertentie

Kaviaar staat synoniem voor grote luxe en absolute verfijning. Door de eeuwen heen heeft kaviaar de smaakpapillen van de meest kritische fijnproevers veroverd … Lees meer

Gegrilde zalm met Hollandaise saus en gestoomde groentjes

De lekkerste visgerechten voor de feestdagen

Ik eet graag een stukje vlees, maar vindt het helemaal geen straf om te koken voor mensen die geen vlees eten maar bijvoorbeeld wel vis. Het is gezond, en je kunt er echt feestelijke gerechten mee maken … Lees meer

AI0A6065

Deze gasten kwamen naar mijn Comté kerst-diner #advertentie

Jullie weten het wellicht al lang, sinds jaar en dag ben ik een groot liefhebber en fier ambassadeur van Comté. En daarom was ik zo blij dat ik enkele weken geleden een hele avond mocht koken voor een tafel heerlijke gasten met dit zalige ingrediënt … Lees meer