Voor u getest: vegan "kip". Best lekker of niet te vreten?
Nieuws

Voor u getest: vegan “kip”. Best lekker of niet te vreten?

Ik wil beginnen met duidelijk te maken dat dit artikel niet gesponsord is. Dit is geen “collab”. Ik ben ook niet benaderd door een PR-kantoor om dit te schrijven, en verdien er dus geen euro aan. Ik zal zelfs eerlijk zijn: ik krijg vaak een stempel op me alsof ik een verstokte vleeseter zou zijn. Omdat ik af en toe wel eens de verdediging van “moeilijke producten” als foie gras op mij heb genomen, dat weet je wellicht wel. En omdat ik de ambachtelijke slager blijf verdedigen, die ik als vakman zeer waardeer. En een top stukje vlees blijf ik echt fantastisch vinden. Maar ik ben helemaal niet fanatiek. Ik lust en eet alles. Als het maar lekker is.

Daarom experimenteer ik graag. Loop ik in de supermarkt, dan kijk ik ook altijd eens naar de vegetarische alternatieven. Gewoon omdat ik die spannend vind. Ik hoop dan dat die beter zijn voor het milieu. Ik hoop dat ik ook wat dierenleed kan vermijden als ik ze eens eet. Maar ik hoop vooral dat die alternatieven lekker zijn. En dat zijn ze. Soms. Niet altijd. In principe heb ik het moeilijk met vegan alternatieven voor vlees die doen alsof ze vlees zijn. En het ultieme voorbeeld is dan wel de vegan kip. Je koopt dan stukjes “sojasubstantie die doet alsof ze kip is”. Ik vind dat eerlijk gezegd wat bevreemdend. Maar ik vind het wel belangrijk om niet te (ver)oordelen zonder iets te proberen.

Gisteren heb ik in de supermarkt dan maar eens de kippenreepjes van Greenway meegenomen. Ik heb een Thaise wok-schotel gemaakt met deze reepjes, en met verse ui, witte kool, koriander, Thaise curry en kokosmelk, en op het einde heb ik er verse mango aan toegevoegd. En ik moet je eerlijk zeggen: het was zooooo lekker. De smaak kwam wellicht voor een groot deel van de saus, dat besef ik ook. Maar de structuur van de nep-kip was echt echt goed. Het leek wel kip. En deze “soja-blokjes” (want dat zijn het uiteindelijk) namen de smaak van de andere ingrediënten perfect op. Echt waar; we waren verbaasd over de smaak en de kwaliteit van dit product.

Begrijp me vooral niet verkeerd. Niks zo lekker als een echt gebraden kippetje. Maar dit is in wok-schotels of andere bereidingen echt een uitstekend alternatief voor wie geen dierenleed wil, of gewoon, net als ik, open durft te staan voor alternatieven. Geloof me maar. Ik ben soms een behoorlijk conservatieve mens wat eten betreft. Ik wil veel dingen graag houden zoals ze zijn. Het boerenverstand en de lekkere smaken uit onze jeugd draag ik een warm hart toe. Maar wanneer het lekker is, dan is het lekker. En dit product van Greenway kan mij meer dan bekoren. Een aanrader dus. En voor de geïnteresseerden: ik heb het gekocht in de Delhaize. En het recept volgt binnenkort!

Voor u getest: vegan "kip". Best lekker of niet te vreten?

Gerelateerde nieuwsberichten

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer

Mijn Barcelona boek is af!

Vorig jaar al heb ik jullie laten weten dat ik er eindelijk zou aan beginnen, aan mijn Barcelona boek. Sinds we er tien jaar geleden een flatje hebben gekocht zijn we grote fans geworden van de prachtige stad aan de Middellandse zee, de hoofdstad van Catalonië … Lees meer

Nakd POS material Protein Magazine Key Visual (2)-1 YES

Nieuw! nākd. Protein Bars #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag fiere ambassadeur van nākd. Voor iemand als ik, die vaak onderweg is, wisselende uren heeft met vroege ochtendshows en late DJ-sets en veel gewandel tussendoor zijn de raw bars van nākd … Lees meer

Wat zijn de precieze kooktijden voor eieren?

Een eitje bij het ontbijt is altijd lekker. Maar wat zijn de precieze kooktijden? Weet jij het uit je blote hoofd? Een kleine reminder… Zachtgekookt ei: Ongeveer 4-5 minuten … Lees meer

Toast Tomate Crevette met de KitchenAid Toaster #collab

Wereld toast dag, enkele slimme en lekkere recepten

Het is makkelijk en lekker. Het is feestelijk in het weekend. En het is een easy manier om oud brood toch weer lekker te krijgen: de broodrooster helpt je om van elke ontbijt iets lekkers te maken … Lees meer

Hoe ben je zeker dat je chocolade soufflé niet mislukt

28 februari is chocolade soufflé dag. Het maken van een perfecte chocolade soufflé kan een grote uitdaging zijn, maar als je het goed doet is het zo ontzettend lekker … Lees meer