Voor u getest: vegan "kip". Best lekker of niet te vreten?
Nieuws

Voor u getest: vegan “kip”. Best lekker of niet te vreten?

Ik wil beginnen met duidelijk te maken dat dit artikel niet gesponsord is. Dit is geen “collab”. Ik ben ook niet benaderd door een PR-kantoor om dit te schrijven, en verdien er dus geen euro aan. Ik zal zelfs eerlijk zijn: ik krijg vaak een stempel op me alsof ik een verstokte vleeseter zou zijn. Omdat ik af en toe wel eens de verdediging van “moeilijke producten” als foie gras op mij heb genomen, dat weet je wellicht wel. En omdat ik de ambachtelijke slager blijf verdedigen, die ik als vakman zeer waardeer. En een top stukje vlees blijf ik echt fantastisch vinden. Maar ik ben helemaal niet fanatiek. Ik lust en eet alles. Als het maar lekker is.

Daarom experimenteer ik graag. Loop ik in de supermarkt, dan kijk ik ook altijd eens naar de vegetarische alternatieven. Gewoon omdat ik die spannend vind. Ik hoop dan dat die beter zijn voor het milieu. Ik hoop dat ik ook wat dierenleed kan vermijden als ik ze eens eet. Maar ik hoop vooral dat die alternatieven lekker zijn. En dat zijn ze. Soms. Niet altijd. In principe heb ik het moeilijk met vegan alternatieven voor vlees die doen alsof ze vlees zijn. En het ultieme voorbeeld is dan wel de vegan kip. Je koopt dan stukjes “sojasubstantie die doet alsof ze kip is”. Ik vind dat eerlijk gezegd wat bevreemdend. Maar ik vind het wel belangrijk om niet te (ver)oordelen zonder iets te proberen.

Gisteren heb ik in de supermarkt dan maar eens de kippenreepjes van Greenway meegenomen. Ik heb een Thaise wok-schotel gemaakt met deze reepjes, en met verse ui, witte kool, koriander, Thaise curry en kokosmelk, en op het einde heb ik er verse mango aan toegevoegd. En ik moet je eerlijk zeggen: het was zooooo lekker. De smaak kwam wellicht voor een groot deel van de saus, dat besef ik ook. Maar de structuur van de nep-kip was echt echt goed. Het leek wel kip. En deze “soja-blokjes” (want dat zijn het uiteindelijk) namen de smaak van de andere ingrediënten perfect op. Echt waar; we waren verbaasd over de smaak en de kwaliteit van dit product.

Begrijp me vooral niet verkeerd. Niks zo lekker als een echt gebraden kippetje. Maar dit is in wok-schotels of andere bereidingen echt een uitstekend alternatief voor wie geen dierenleed wil, of gewoon, net als ik, open durft te staan voor alternatieven. Geloof me maar. Ik ben soms een behoorlijk conservatieve mens wat eten betreft. Ik wil veel dingen graag houden zoals ze zijn. Het boerenverstand en de lekkere smaken uit onze jeugd draag ik een warm hart toe. Maar wanneer het lekker is, dan is het lekker. En dit product van Greenway kan mij meer dan bekoren. Een aanrader dus. En voor de geïnteresseerden: ik heb het gekocht in de Delhaize. En het recept volgt binnenkort!

Voor u getest: vegan "kip". Best lekker of niet te vreten?

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer