Voor u getest: vegan "kip". Best lekker of niet te vreten?
Nieuws

Voor u getest: vegan “kip”. Best lekker of niet te vreten?

Ik wil beginnen met duidelijk te maken dat dit artikel niet gesponsord is. Dit is geen “collab”. Ik ben ook niet benaderd door een PR-kantoor om dit te schrijven, en verdien er dus geen euro aan. Ik zal zelfs eerlijk zijn: ik krijg vaak een stempel op me alsof ik een verstokte vleeseter zou zijn. Omdat ik af en toe wel eens de verdediging van “moeilijke producten” als foie gras op mij heb genomen, dat weet je wellicht wel. En omdat ik de ambachtelijke slager blijf verdedigen, die ik als vakman zeer waardeer. En een top stukje vlees blijf ik echt fantastisch vinden. Maar ik ben helemaal niet fanatiek. Ik lust en eet alles. Als het maar lekker is.

Daarom experimenteer ik graag. Loop ik in de supermarkt, dan kijk ik ook altijd eens naar de vegetarische alternatieven. Gewoon omdat ik die spannend vind. Ik hoop dan dat die beter zijn voor het milieu. Ik hoop dat ik ook wat dierenleed kan vermijden als ik ze eens eet. Maar ik hoop vooral dat die alternatieven lekker zijn. En dat zijn ze. Soms. Niet altijd. In principe heb ik het moeilijk met vegan alternatieven voor vlees die doen alsof ze vlees zijn. En het ultieme voorbeeld is dan wel de vegan kip. Je koopt dan stukjes “sojasubstantie die doet alsof ze kip is”. Ik vind dat eerlijk gezegd wat bevreemdend. Maar ik vind het wel belangrijk om niet te (ver)oordelen zonder iets te proberen.

Gisteren heb ik in de supermarkt dan maar eens de kippenreepjes van Greenway meegenomen. Ik heb een Thaise wok-schotel gemaakt met deze reepjes, en met verse ui, witte kool, koriander, Thaise curry en kokosmelk, en op het einde heb ik er verse mango aan toegevoegd. En ik moet je eerlijk zeggen: het was zooooo lekker. De smaak kwam wellicht voor een groot deel van de saus, dat besef ik ook. Maar de structuur van de nep-kip was echt echt goed. Het leek wel kip. En deze “soja-blokjes” (want dat zijn het uiteindelijk) namen de smaak van de andere ingrediënten perfect op. Echt waar; we waren verbaasd over de smaak en de kwaliteit van dit product.

Begrijp me vooral niet verkeerd. Niks zo lekker als een echt gebraden kippetje. Maar dit is in wok-schotels of andere bereidingen echt een uitstekend alternatief voor wie geen dierenleed wil, of gewoon, net als ik, open durft te staan voor alternatieven. Geloof me maar. Ik ben soms een behoorlijk conservatieve mens wat eten betreft. Ik wil veel dingen graag houden zoals ze zijn. Het boerenverstand en de lekkere smaken uit onze jeugd draag ik een warm hart toe. Maar wanneer het lekker is, dan is het lekker. En dit product van Greenway kan mij meer dan bekoren. Een aanrader dus. En voor de geïnteresseerden: ik heb het gekocht in de Delhaize. En het recept volgt binnenkort!

Voor u getest: vegan "kip". Best lekker of niet te vreten?

Gerelateerde nieuwsberichten

_74I8659

Zo zalig zijn zomerse feestjes met Big Green Egg #advertentie

Zoals jullie misschien al hebben gezien op mijn blog of socials, ben ik sinds dit voorjaar ambassadeur van Big Green Egg voor Vlaanderen. En daar ben ik oprecht fier op … Lees meer

Via Veneto

Waarom ik steeds vaker afhaak bij tasting menu’s

Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer

VAKANTIE EN NIKS BIJKOMEN: 3 SLIMME TRUCS!

Vakantie en niks bijkomen: 3 slimme trucs!

Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer