Ik wil beginnen met duidelijk te maken dat dit artikel niet gesponsord is. Dit is geen “collab”. Ik ben ook niet benaderd door een PR-kantoor om dit te schrijven, en verdien er dus geen euro aan. Ik zal zelfs eerlijk zijn: ik krijg vaak een stempel op me alsof ik een verstokte vleeseter zou zijn. Omdat ik af en toe wel eens de verdediging van “moeilijke producten” als foie gras op mij heb genomen, dat weet je wellicht wel. En omdat ik de ambachtelijke slager blijf verdedigen, die ik als vakman zeer waardeer. En een top stukje vlees blijf ik echt fantastisch vinden. Maar ik ben helemaal niet fanatiek. Ik lust en eet alles. Als het maar lekker is.
Daarom experimenteer ik graag. Loop ik in de supermarkt, dan kijk ik ook altijd eens naar de vegetarische alternatieven. Gewoon omdat ik die spannend vind. Ik hoop dan dat die beter zijn voor het milieu. Ik hoop dat ik ook wat dierenleed kan vermijden als ik ze eens eet. Maar ik hoop vooral dat die alternatieven lekker zijn. En dat zijn ze. Soms. Niet altijd. In principe heb ik het moeilijk met vegan alternatieven voor vlees die doen alsof ze vlees zijn. En het ultieme voorbeeld is dan wel de vegan kip. Je koopt dan stukjes “sojasubstantie die doet alsof ze kip is”. Ik vind dat eerlijk gezegd wat bevreemdend. Maar ik vind het wel belangrijk om niet te (ver)oordelen zonder iets te proberen.
Gisteren heb ik in de supermarkt dan maar eens de kippenreepjes van Greenway meegenomen. Ik heb een Thaise wok-schotel gemaakt met deze reepjes, en met verse ui, witte kool, koriander, Thaise curry en kokosmelk, en op het einde heb ik er verse mango aan toegevoegd. En ik moet je eerlijk zeggen: het was zooooo lekker. De smaak kwam wellicht voor een groot deel van de saus, dat besef ik ook. Maar de structuur van de nep-kip was echt echt goed. Het leek wel kip. En deze “soja-blokjes” (want dat zijn het uiteindelijk) namen de smaak van de andere ingrediënten perfect op. Echt waar; we waren verbaasd over de smaak en de kwaliteit van dit product.
Begrijp me vooral niet verkeerd. Niks zo lekker als een echt gebraden kippetje. Maar dit is in wok-schotels of andere bereidingen echt een uitstekend alternatief voor wie geen dierenleed wil, of gewoon, net als ik, open durft te staan voor alternatieven. Geloof me maar. Ik ben soms een behoorlijk conservatieve mens wat eten betreft. Ik wil veel dingen graag houden zoals ze zijn. Het boerenverstand en de lekkere smaken uit onze jeugd draag ik een warm hart toe. Maar wanneer het lekker is, dan is het lekker. En dit product van Greenway kan mij meer dan bekoren. Een aanrader dus. En voor de geïnteresseerden: ik heb het gekocht in de Delhaize. En het recept volgt binnenkort!
Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer