Veganisten zijn vaker ziek, volgens een nieuw onderzoek
Nieuws

Veganisten zijn vaker ziek, volgens een nieuw onderzoek

Veganisten beweren graag dat ze veel gezonder leven dan mensen die wel nog vlees- vis- en zuivelproducten blijven eten. Over hun ethische motivaties valt nauwelijks te discussiëren. Veeteelt is een enorme belasting voor onze planeet. Plus: als je echt geen dierenleed wilt, dan moet je ook geen dieren laten doodmaken om ze op te eten. (Ik doe het zelf wel nog, minder dan vroeger, maar ik blijf een omnivoor, want ik hou van een stukje lekker vlees af en toe). Ik heb veel respect voor de keuzes van veganisten. Maar de belangrijke vraag waar het hier over gaat is wel: is veganistisch eten echt zoveel gezonder? Ja, zeggen veganisten, dat is overigens ook bewezen. Maar is dat echt zo?

Vandaag kwam er toch opvallend nieuws. Volgens een nieuwe studie uit Groot-Brittannië blijken veganisten dubbel zo vaak ziektedagen op te nemen dan andere mensen. Op de koop toe maken ze drie keer zo vaak een afspraak bij de dokter voor griep dan de vleeseters. Ze maakten gemiddeld 2,6 keer per jaar een afspraak terwijl de vleeseters dat maar zo’n 0,7 keer per jaar doen. En twee derden van de veganisten gaf eerlijk toe dat ze gewoon vaker bij de dokter gingen sinds ze vlees, vis en zuivel hadden afgezworen. Duizend Britse werknemers namen deel aan dit onderzoek dat door Fisherman’s Friend (van de bekende keelpastilles) werd georganiseerd.

Veel vleeseters, en zeker zij die het vandaag nog vol overtuiging eten, zullen nu wellicht zeggen: mensen zijn dan ook omnivoren, we eten sinds mensenheugenis zowel vlees als planten. Een eenzijdig dieet slaat dus echt nergens op en is gewoon ongezonder. Misschien. Veganisten hebben natuurlijk veel tegenargumenten èn onderzoeken die een compleet ander resultaat zullen laten zien.

Het Vlaams Instituut Gezond Leven schrijft dit op hun site: “Veganisten eten absoluut geen dierlijke producten: ook geen eieren, melk en melkproducten. Sommigen schrappen zelfs honing. Doordat ze geen dierlijke voedingsmiddelen eten, is het voor veganisten moeilijker om voldoende vitamine B12, ijzer en calcium op te nemen. Daarom moeten ze aandacht besteden aan goede eiwitcombinaties, voldoende energie innemen en ervoor zorgen dat ze voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgen. Een diëtist kan je helpen bij je veganistische voedingspatroon.”

Grosso modo wordt dus aangenomen dat een veganistische levensstijl niet per se ongezonder moet zijn, maar dat bepaalde tekorten wel moeten opgevangen worden met alternatieven. Zeker voor volwassenen bestaan die alternatieven, ze zijn gezond en vaak ook lekker. Er bestaat wel nog redelijk veel discussie over het feit of je kinderen wel veganistisch opvoeden moet, maar dat is wel weer een andere zaak.

Ik wil overigens geen te extreem standpunt innemen. Ik heb respect voor iedereen zijn levensgewoontes en pogingen om gezond door het leven te gaan. Veganistisch of toch nog met een klassiekere voeding, die wat gevarieerder is en wel nog vlees- vis- en zuivelproducten bevat.

Maar het nieuwe onderzoek is natuurlijk wel opvallend. Tenzij het natuurlijk vooral bewijst dat veganisten gewoon sneller beslissen om naar de dokter te gaan, want hoeveel zegt de frequentie van het doktersbezoek echt over ziek zijn? De discussie is nog lang niet voorbij. Boeiend is ze in elk geval wel!

Gerelateerde nieuwsberichten

Nakd POS material Protein Magazine Key Visual (2)-1 YES

Nieuw! nākd. Protein Bars #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag fiere ambassadeur van nākd. Voor iemand als ik, die vaak onderweg is, wisselende uren heeft met vroege ochtendshows en late DJ-sets en veel gewandel tussendoor zijn de raw bars van nākd … Lees meer

Wat zijn de precieze kooktijden voor eieren?

Een eitje bij het ontbijt is altijd lekker. Maar wat zijn de precieze kooktijden? Weet jij het uit je blote hoofd? Een kleine reminder… Zachtgekookt ei: Ongeveer 4-5 minuten … Lees meer

Toast Tomate Crevette met de KitchenAid Toaster #collab

Wereld toast dag, enkele slimme en lekkere recepten

Het is makkelijk en lekker. Het is feestelijk in het weekend. En het is een easy manier om oud brood toch weer lekker te krijgen: de broodrooster helpt je om van elke ontbijt iets lekkers te maken … Lees meer

Hoe ben je zeker dat je chocolade soufflé niet mislukt

28 februari is chocolade soufflé dag. Het maken van een perfecte chocolade soufflé kan een grote uitdaging zijn, maar als je het goed doet is het zo ontzettend lekker … Lees meer

Breaking news: dit zijn de (nieuwe) sterren in de Michelin Gids

Daarnet werd in Antwerpen de nieuwe Michelin gids voorgesteld. Altijd een spannend moment voor de chefs die natuurlijk hopen dat ze voor hun restaurants een ster, misschien twee, en wie weet drie sterren kunnen binnenhalen … Lees meer

Mom with her 4 years old daughter are cooking in the kitchen to Mothers day

Een verschrikkelijk lekker weekmenu voor de schrikkelweek

Deze week krijgen we een dagje extra. Eens om de vier jaar komt er in een schrikkeljaar een 29ste februari bij, en dat is deze week dus het geval. Dat is dus een dagje langer werken, ja … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Kun je zachte aardappelen met scheuten nog eten?

Herken je deze situatie? Je hebt een zak aardappelen gekocht, krieltjes bijvoorbeeld, en gebruikt net genoeg aardappelen voor een paar maaltijden, en dan verlies je de zak even uit het oog … Lees meer