Op 18 december hadden wij een belangrijk etentje gepland, want we hebben dan iets te vieren. We waren er in geslaagd om een tafeltje te bemachtigen bij Peter Goossens in het Hof Van Cleve. Toen de restaurants in juni weer open gingen hebben we daar meteen geboekt voor de 18de van volgende maand. Het was weer een paar jaar geleden dat we nog eens bij Peter in Kruishoutem waren, en op speciale dagen moet je eens zot durven doen. Die vrijdagavond stond sindsdien dan ook met rood omcirkeld in onze agenda.”
Maar het etentje waar we zo naar uitkeken werd intussen (uiteraard) afgezegd. Niet door ons. Maar door het Hof Van Cleve. Ook al was er aanvankelijk aangekondigd dat de restaurants in het beste geval de 13de december weer zullen kunnen opengaan, Peter en z’n team geloofden er blijkbaar niet meer in voor 2020, en hebben de agenda al snel voor het hele jaar geblokkeerd. En zoals de cijfers nu evolueren, in de goede richting, maar al bij al best traag, was dat wellicht een juiste inschatting.
Steeds meer horeca-uitbaters vertellen me dat het voor hen eigenlijk niet meer hoeft dit jaar. Voor cafés is dat misschien nog een beetje anders, maar voor restaurants is de kost om een restaurant (desnoods in beperkte bezetting) te heropenen, echt gigantisch, en een plotse sluiting is dat ook. Het heeft vooral met voorraden van ingrediënten te maken. Het laatste wat restaurateurs nu willen is een jojo- of accordeon-effect: dat de deuren even open gaan en enkele weken later weer dicht moeten is voor hen geen optie.
Een goede vriend restaurateur van me verwoordde het zo: “In 2020 nog opengaan zou absurd zijn, en de eerste maanden van 2021 verwacht ik ook nog geen heropstart. Wij kunnen de boel nu min of meer draaiende houden door echt in te zetten op take away. Dat draait behoorlijk, zij het ook redelijk onvoorspelbaar. Het ene weekend is de take away de bom, het volgende weekend kwakt het weer wat in. Maar het belangrijkste is dat de overheid nu de mogelijkheid van technische werkloosheid voor ons personeel blijft aanhouden. Dat, samen met de steunmaatregelen en onze afhaalservice, zorgt er voor dat we deze rotperiode hopelijk kunnen overleven. Maar nu weer openen, sluiten, openen, sluiten, zou voor ons echt de doodsteek zijn. Financieel maar ook psychologisch voor ons en ons personeel.”
En ook al hebben de meeste restaurants zwaar geïnvesteerd in strenge veiligheidsmaatregelen tegen de verspreiding van het virus, de meesten snappen wel dat zeker in de topweken van een pandemie je moeilijk de horeca open kunt houden. Restaurants zijn sowieso plaatsen waar mensen (uit verschillende bubbels) samen komen. En ook mensen in de horeca willen niet ziek worden. En ze willen hun klanten, hun personeel, maar ook hun eigen families niet in gevaar brengen. Dus velen houden nu al volop rekening met het feit dat ze pas ergens rond Valentijn weer open zullen mogen gaan. Ze hopen dat de cijfers dan min of meer onder controle zijn, en de vaccins al goed verspreid raken. Afwachten…
Wanneer de overheid rond 1 december de maatregelen gaat evalueren zullen op een voorzichtige manier misschien weer wat extra winkels open mogen gaan. Misschien gaat men richting de kerstdagen ook nadenken over een kleine (tijdelijke) opening van onze persoonlijke bubbel. Maar binnen de horeca leeft er weinig hoop op versoepelingen, en dan al zeker niet vanuit de restaurants (bij cafés ligt dat wellicht anders) en men vindt het zelfs niet wenselijk.
Oh, wat zullen wij met z’n allen veel in te halen hebben in 2021…
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer
Wow, wat vliegt de tijd zeg. Net was het nog zomer, net was het nog half augustus. Vandaag is het alweer bij herfstvakantie. Erger nog: volgende zaterdag schakelen we over naar het winteruur, en dan gaan de avonden echt heel kort worden … Lees meer