Veel restaurants willen zelfs niet meer open de eerste maanden
Nieuws

Veel restaurants willen zelfs niet meer open de eerste maanden

Op 18 december hadden wij een belangrijk etentje gepland, want we hebben dan iets te vieren.  We waren er in geslaagd om een tafeltje te bemachtigen bij Peter Goossens in het Hof Van Cleve. Toen de restaurants in juni weer open gingen hebben we daar meteen geboekt voor de 18de van volgende maand. Het was weer een paar jaar geleden dat we nog eens bij Peter in Kruishoutem waren, en op speciale dagen moet je eens zot durven doen. Die vrijdagavond stond sindsdien dan ook met rood omcirkeld in onze agenda.”

Maar het etentje waar we zo naar uitkeken werd intussen (uiteraard) afgezegd. Niet door ons. Maar door het Hof Van Cleve. Ook al was er aanvankelijk aangekondigd dat de restaurants in het beste geval de 13de december weer zullen kunnen opengaan, Peter en z’n team geloofden er blijkbaar niet meer in voor 2020, en hebben de agenda al snel voor het hele jaar geblokkeerd. En zoals de cijfers nu evolueren, in de goede richting, maar al bij al best traag, was dat wellicht een juiste inschatting.

Steeds meer horeca-uitbaters vertellen me dat het voor hen eigenlijk niet meer hoeft dit jaar. Voor cafés is dat misschien nog een beetje anders, maar voor restaurants is de kost om een restaurant (desnoods in beperkte bezetting) te heropenen, echt gigantisch, en een plotse sluiting is dat ook. Het heeft vooral met voorraden van ingrediënten te maken. Het laatste wat restaurateurs nu willen is een jojo- of accordeon-effect: dat de deuren even open gaan en enkele weken later weer dicht moeten is voor hen geen optie.

Een goede vriend restaurateur van me verwoordde het zo: “In 2020 nog opengaan zou absurd zijn, en de eerste maanden van 2021 verwacht ik ook nog geen heropstart. Wij kunnen de boel nu min of meer draaiende houden door echt in te zetten op take away. Dat draait behoorlijk, zij het ook redelijk onvoorspelbaar. Het ene weekend is de take away de bom, het volgende weekend kwakt het weer wat in. Maar het belangrijkste is dat de overheid nu de mogelijkheid van technische werkloosheid voor ons personeel blijft aanhouden. Dat, samen met de steunmaatregelen en onze afhaalservice, zorgt er voor dat we deze rotperiode hopelijk kunnen overleven. Maar nu weer openen, sluiten, openen, sluiten, zou voor ons echt de doodsteek zijn. Financieel maar ook psychologisch voor ons en ons personeel.”

En ook al hebben de meeste restaurants zwaar geïnvesteerd in strenge veiligheidsmaatregelen tegen de verspreiding van het virus, de meesten snappen wel dat zeker in de topweken van een pandemie je moeilijk de horeca open kunt houden. Restaurants zijn sowieso plaatsen waar mensen (uit verschillende bubbels) samen komen. En ook mensen in de horeca willen niet ziek worden. En ze willen hun klanten, hun personeel, maar ook hun eigen families niet in gevaar brengen. Dus velen houden nu al volop rekening met het feit dat ze pas ergens rond Valentijn weer open zullen mogen gaan. Ze hopen dat de cijfers dan min of meer onder controle zijn, en de vaccins al goed verspreid raken. Afwachten…

Wanneer de overheid rond 1 december de maatregelen gaat evalueren zullen op een voorzichtige manier misschien weer wat extra winkels open mogen gaan. Misschien gaat men richting de kerstdagen ook nadenken over een kleine (tijdelijke) opening van onze persoonlijke bubbel. Maar binnen de horeca leeft er weinig hoop op versoepelingen, en dan al zeker niet vanuit de restaurants (bij cafés ligt dat wellicht anders) en men vindt het zelfs niet wenselijk.

Oh, wat zullen wij met z’n allen veel in te halen hebben in 2021…

Gerelateerde nieuwsberichten

Via Veneto

Waarom ik steeds vaker afhaak bij tasting menu’s

Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer

VAKANTIE EN NIKS BIJKOMEN: 3 SLIMME TRUCS!

Vakantie en niks bijkomen: 3 slimme trucs!

Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer