Veel restaurants willen zelfs niet meer open de eerste maanden
Nieuws

Veel restaurants willen zelfs niet meer open de eerste maanden

Op 18 december hadden wij een belangrijk etentje gepland, want we hebben dan iets te vieren.  We waren er in geslaagd om een tafeltje te bemachtigen bij Peter Goossens in het Hof Van Cleve. Toen de restaurants in juni weer open gingen hebben we daar meteen geboekt voor de 18de van volgende maand. Het was weer een paar jaar geleden dat we nog eens bij Peter in Kruishoutem waren, en op speciale dagen moet je eens zot durven doen. Die vrijdagavond stond sindsdien dan ook met rood omcirkeld in onze agenda.”

Maar het etentje waar we zo naar uitkeken werd intussen (uiteraard) afgezegd. Niet door ons. Maar door het Hof Van Cleve. Ook al was er aanvankelijk aangekondigd dat de restaurants in het beste geval de 13de december weer zullen kunnen opengaan, Peter en z’n team geloofden er blijkbaar niet meer in voor 2020, en hebben de agenda al snel voor het hele jaar geblokkeerd. En zoals de cijfers nu evolueren, in de goede richting, maar al bij al best traag, was dat wellicht een juiste inschatting.

Steeds meer horeca-uitbaters vertellen me dat het voor hen eigenlijk niet meer hoeft dit jaar. Voor cafés is dat misschien nog een beetje anders, maar voor restaurants is de kost om een restaurant (desnoods in beperkte bezetting) te heropenen, echt gigantisch, en een plotse sluiting is dat ook. Het heeft vooral met voorraden van ingrediënten te maken. Het laatste wat restaurateurs nu willen is een jojo- of accordeon-effect: dat de deuren even open gaan en enkele weken later weer dicht moeten is voor hen geen optie.

Een goede vriend restaurateur van me verwoordde het zo: “In 2020 nog opengaan zou absurd zijn, en de eerste maanden van 2021 verwacht ik ook nog geen heropstart. Wij kunnen de boel nu min of meer draaiende houden door echt in te zetten op take away. Dat draait behoorlijk, zij het ook redelijk onvoorspelbaar. Het ene weekend is de take away de bom, het volgende weekend kwakt het weer wat in. Maar het belangrijkste is dat de overheid nu de mogelijkheid van technische werkloosheid voor ons personeel blijft aanhouden. Dat, samen met de steunmaatregelen en onze afhaalservice, zorgt er voor dat we deze rotperiode hopelijk kunnen overleven. Maar nu weer openen, sluiten, openen, sluiten, zou voor ons echt de doodsteek zijn. Financieel maar ook psychologisch voor ons en ons personeel.”

En ook al hebben de meeste restaurants zwaar geïnvesteerd in strenge veiligheidsmaatregelen tegen de verspreiding van het virus, de meesten snappen wel dat zeker in de topweken van een pandemie je moeilijk de horeca open kunt houden. Restaurants zijn sowieso plaatsen waar mensen (uit verschillende bubbels) samen komen. En ook mensen in de horeca willen niet ziek worden. En ze willen hun klanten, hun personeel, maar ook hun eigen families niet in gevaar brengen. Dus velen houden nu al volop rekening met het feit dat ze pas ergens rond Valentijn weer open zullen mogen gaan. Ze hopen dat de cijfers dan min of meer onder controle zijn, en de vaccins al goed verspreid raken. Afwachten…

Wanneer de overheid rond 1 december de maatregelen gaat evalueren zullen op een voorzichtige manier misschien weer wat extra winkels open mogen gaan. Misschien gaat men richting de kerstdagen ook nadenken over een kleine (tijdelijke) opening van onze persoonlijke bubbel. Maar binnen de horeca leeft er weinig hoop op versoepelingen, en dan al zeker niet vanuit de restaurants (bij cafés ligt dat wellicht anders) en men vindt het zelfs niet wenselijk.

Oh, wat zullen wij met z’n allen veel in te halen hebben in 2021…

Gerelateerde nieuwsberichten

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Kun je zachte aardappelen met scheuten nog eten?

Herken je deze situatie? Je hebt een zak aardappelen gekocht, krieltjes bijvoorbeeld, en gebruikt net genoeg aardappelen voor een paar maaltijden, en dan verlies je de zak even uit het oog … Lees meer

www.truffel.be

De beste truffels koop ik hier online #advertentie

Met de feestdagen en op speciale momenten mag er al eens wat exclusiever gekookt worden. En dan vind ik het altijd fijn om eens met verse truffel te werken … Lees meer

Heerlijk diner voor Hoogstraten met Roger van Damme #advertentie

De lekkerste recepten met de producten van Coöperatie Hoogstraten #advertentie

Begin dit jaar mocht ik een fijne aankondiging doen. Ik werd de nieuwe groentenambassadeur van Coöperatie Hoogstraten. Ik kende Coöperatie Hoogstraten al lang dankzij mijn goede vriend Roger van Damme, die sinds jaar en dag al de ambassadeur is van de lekkerste aardbeien van bij ons, van Hoogstraten … Lees meer

Zalige semifreddo

De beste desserts voor de feestdagen

Op kerst mag het allemaal net iets feestelijker toch? Maar misschien zoek je nog wat last minute inspiratie voor een heerlijk dessert. Ik zet speciaal voor jullie een aantal feestelijke toppers op een rij … Lees meer

Blini met gerookte zalm en Royal Belgian Caviar #advertentie

Proef het zwarte goud: Royal Belgian Caviar #advertentie

Kaviaar staat synoniem voor grote luxe en absolute verfijning. Door de eeuwen heen heeft kaviaar de smaakpapillen van de meest kritische fijnproevers veroverd … Lees meer

Gegrilde zalm met Hollandaise saus en gestoomde groentjes

De lekkerste visgerechten voor de feestdagen

Ik eet graag een stukje vlees, maar vindt het helemaal geen straf om te koken voor mensen die geen vlees eten maar bijvoorbeeld wel vis. Het is gezond, en je kunt er echt feestelijke gerechten mee maken … Lees meer

AI0A6065

Deze gasten kwamen naar mijn Comté kerst-diner #advertentie

Jullie weten het wellicht al lang, sinds jaar en dag ben ik een groot liefhebber en fier ambassadeur van Comté. En daarom was ik zo blij dat ik enkele weken geleden een hele avond mocht koken voor een tafel heerlijke gasten met dit zalige ingrediënt … Lees meer