IS EEN VERBOD OP VEGGIEBURGERS WENSELIJK?

Straffe nieuwe wetgeving die deze week van kracht werd in de Amerikaanse staat Missouri: benamingen als “veggieburger” of “hot dog van noten,” “steak van tofu” en “worst van champignons” zijn daar voortaan strikt verboden. Boetes tot 1000 dollar staan daar op elke inbreuk.

Burger,” “worst” en “steak” en alle soortgelijke termen zijn voortaan enkel nog wettelijk wanneer ze echt verwijzen naar de dierlijke afkomst van het product, dus naar geslachte dieren. De bedoeling is om de veeteeltsector meer te beschermen en misleidende termen en ook bijhorende reclame te bannen. Verwijzingen naar typische vleesbenamingen vanuit de vegetarische voedingsindustrie wil men dus compleet verbieden. Sojamelk, amandelmelk en veggiekaas, in Missouri zal je ze ook niet meer met die naam in de winkel vinden, en er zijn wel meer plekken in de wereld waar die trend zich aan het doorzetten is, Frankrijk is met een soortgelijke wetgeving bezig.

In Het Nieuwsblad reageerde Ivan Claeys, de voorzitter van de Vlaamse Landsbond der Beenhouwers gisteren positief op deze stappen. “Wij willen ook zo’n verbod op valse vleesnamen bij ons. Maar we krijgen geen politiek gehoor,” zo zei hij in de krant. Hoe zeer ik de beenhouwers ook een warm hart toedraag, en hoe erg ik zelf nog van een prima stukje vlees hou, ik denk toch dat dit een strijd is die de Vlaamse beenhouwers echt niet moeten proberen te winnen.

Natuurlijk zijn er vegetarische alternatieven die de naam “burger” waard zijn, en kun je prima en lekkere worst maken zonder dat er een dood dier aan te pas komt. Ik vind het zelf heerlijk om af en toe eens met vegetarische alternatieven aan de slag te gaan, net zoals ik hou van kwalitatief vlees. Mijn slager weet exact waarmee hij me gelukkig maken kan. Maar, doe eens normaal mannen en vrouwen beenhouwers: burger, steak en worst zijn gewoon omschrijvingen geworden van hoe je product gepresenteerd wordt. Of wil men “noten- en paddenstoelenburgers” wettelijk verbieden, neen toch?

Ik geef de vleesverwerkende sector wel gelijk wanneer er ondingen als “vegetarische kippenspiesjes” worden verkocht. Verwijzen naar “kip” terwijl er absoluut geen stukje pluimvee aan je product te pas komt is puur consumentenbedrog. En ook een onnozel zwaktebod van de vegetarische sector. Wees trots op je eigen product en verwijs toch niet naar (dode) dieren wanneer je net een alternatief wil bieden. Wees wat creatiever. Dus dat soort flauwe nepproducten mogen er wat mij betreft echt uit. Maar een veggieburger verbieden? Tuurlijk niet. Want ook slagers moeten vanuit hun eigen trots op hun mooi, kwalitatief en eerlijk product toch niet bang zijn voor een tofusteak? Gaan jullie maar gewoon uit van jullie eigen trots en vakkennis en de consument zal wel (blijven) volgen. Neen, Missouri is voor mij vandaag geen lichtend voorbeeld.