Wat een bijzondere dag krijgen we vandaag. Donderdag 30 september, de laatste dag van de maand september van het rare jaar 2021, na dat verschrikkelijke jaar 2020. Na anderhalf jaar met mondkapjes op, mogen we ze straks om middernacht (bij wijze van spreken) ritueel verbranden. Ik heb altijd een erg dubbel gevoel gehad bij die mondmaskers. Aangenaam vond ik ze nooit. Eerlijk: ik vond ze altijd afschuwelijk. Mensen die zeggen: ach, dat valt toch wel mee, ik begrijp ze niet.
Eerste waren ze, zelfs volgens de experts, niet nuttig en her en der werden ze zelfs verboden. Daarna moesten ze plotseling wel, en toen ze voor het eerst opdoken in de restaurants en winkels hadden we geen vermoeden van waar we precies aan begonnen waren. De lieve glimlach van de caissière ging achter slot en grendel, en van de smile van de ober hadden we enkel een vaag vermoeden. Maar we moesten de kapjes op voor onze veiligheid, en daar doet een mens veel voor. Een gordel dragen in de auto, een condoom bij gevaarlijk gevrij, en een mondmasker dragen in covid-tijden… logisch.
Nu mogen de kapjes eindelijk af. In de winkels, op het werk, in de cafés en op restaurant. Oef. In Nederland is dat nu al maanden het geval. De cijfers zijn er niet zoveel gekker dan bij ons. Zelfs Marc Van Ranst vertelde gisteren in De Afspraak dat het ergens wel logisch is dat we zonder kapjes door het leven gaan, gezien de hoge vaccinatiegraad in Vlaanderen. Ik ben erg voorzichtig met al te grote uitspraken, en enkel de geschiedenis zal ons vertellen of we covid juist hebben aangepakt, en of de mondkapjes echt zo nuttig waren, maar ik ben blij dat ze nu eindelijk weer af mogen. Joepie! Leve de glimlach…
Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer