Nieuws

Verliezen wortelen voedingswaarde als je ze kookt?

Dit is een beetje een dubbele. Je hoort wel eens zeggen dat er voedingswaarde verloren gaat wanneer je groente kookt. Dat klopt enigszins wel: sommige voedingsstoffen in wortels kunnen verloren gaan tijdens het kookproces, maar zeker niet allemaal. Bij het koken van wortels kunnen bepaalde wateroplosbare vitamines, zoals vitamine C en sommige B-vitamines, enigszins afbreken of verloren gaan. Daarnaast kan een deel van de antioxidanten, zoals carotenoïden, ook worden verminderd tijdens het koken.

Maar er is wel een maar. Tijdens het het koken van wortels kan de beschikbaarheid van bepaalde voedingsstoffen zelfs vergroten. Het koken kan bijvoorbeeld de celwanden een beetje zachter maken, waardoor het lichaam gemakkelijker toegang krijgt tot bepaalde voedingsstoffen, zoals bètacaroteen, een antioxidant dat door het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Dat is dus weer een voordeel.

Om de verliezen aan voedingsstoffen tijdens het koken zoveel mogelijk te minimaliseren, kun je er best voor kiezen om wortels kort te koken, stomen of roosteren in plaats van ze te koken in veel water gedurende lange tijd. Hierdoor blijven meer voedingsstoffen behouden. En nog een goed trucje: het kookwater van de wortels kun je altijd gebruiken als basis voor soepen of sauzen, zodat je de verloren voedingsstoffen niet volledig verspilt.

Gerelateerde nieuwsberichten

Dit zeggen sommeliers over wijn bij kaas, en dit denk ik …

Er is al heel veel geschreven over de ideale wijn bij kaas. Sommeliers en wijnkenners zijn het opvallend vaak met elkaar eens: witte wijn past in veel gevallen beter bij kaas dan rood … Lees meer

Tequila? Nee, bedankt… maar geniet gerust!

Er zijn van die drankjes waar ik bewust ver van weg blijf. En tequila is er zo eentje. Ik drink al jaren bijna geen sterke drank meer. Geef mij maar een goed glas wijn bij het eten … Lees meer

Mango: een zonnige smaakbom vol gezonde voordelen

Ik ben een grote fan van mango. Het is zo’n heerlijke, tropische vrucht die meteen aan zomer, zon en vakantie doet denken. Maar één ding is zeker: om echt lekker te zijn, moet een mango perfect rijp zijn … Lees meer

Nationale feestdag én… junkfooddag?

Wist je dat het op 21 juli, onze Belgische nationale feestdag, óók de Internationale Dag van het Junkfood is? Toeval? Misschien. Maar voor de meeste echte Belgen: een perfecte match … Lees meer

Fortune cookies en… porseleinen verrassingen

Vandaag is het Fortune Cookie Day, en dat brengt me spontaan terug naar die gezellige etentjes vroeger bij de Chinees. Aan het eind van de maaltijd kreeg je altijd zo’n knapperig koekje met een papiertje erin … Lees meer

Zo vier je internationale hotdog dag op een feestelijke manier!

Vandaag, 16 juli, is het Internationale Hotdogdag. En wie zegt daar nu nee tegen? De hotdog is één van die guilty pleasures waar je af en toe gewoon met volle goesting van moet genieten … Lees meer

Summer Nights, Summer Vibes. De ideale playlist voor je vakantie!

Ik hoop dat jullie allemaal super aan het genieten zijn van een heerlijke zomer. Of je nu een verre reis maakt of gewoon thuis de zon opzoekt, het leven lijkt net dat tikkeltje trager en mooier in deze maanden … Lees meer

Maak eens een andere macaroni!

Een goede dampende macaroni schotel, dat is misschien niks voor warme zomerdagen, maar het is toch echt wel het comfortfood bij uitstek! Macaroni is net als spaghetti bolognese zo’n typisch gerecht dat ons aan Italië doet denken, want daar komt pasta toch vandaan … Lees meer