Dit is een beetje een dubbele. Je hoort wel eens zeggen dat er voedingswaarde verloren gaat wanneer je groente kookt. Dat klopt enigszins wel: sommige voedingsstoffen in wortels kunnen verloren gaan tijdens het kookproces, maar zeker niet allemaal. Bij het koken van wortels kunnen bepaalde wateroplosbare vitamines, zoals vitamine C en sommige B-vitamines, enigszins afbreken of verloren gaan. Daarnaast kan een deel van de antioxidanten, zoals carotenoïden, ook worden verminderd tijdens het koken.
Maar er is wel een maar. Tijdens het het koken van wortels kan de beschikbaarheid van bepaalde voedingsstoffen zelfs vergroten. Het koken kan bijvoorbeeld de celwanden een beetje zachter maken, waardoor het lichaam gemakkelijker toegang krijgt tot bepaalde voedingsstoffen, zoals bètacaroteen, een antioxidant dat door het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Dat is dus weer een voordeel.
Om de verliezen aan voedingsstoffen tijdens het koken zoveel mogelijk te minimaliseren, kun je er best voor kiezen om wortels kort te koken, stomen of roosteren in plaats van ze te koken in veel water gedurende lange tijd. Hierdoor blijven meer voedingsstoffen behouden. En nog een goed trucje: het kookwater van de wortels kun je altijd gebruiken als basis voor soepen of sauzen, zodat je de verloren voedingsstoffen niet volledig verspilt.
Toast Melba is een dunne, knapperige toast die vaak wordt geserveerd als bijgerecht bij paté, kaas of soep. Wij hebben ze altijd in huis en als we ’s avonds een stukje kaas eten voor TV, dan doen we dat vaak op zo’n melba toastje met wat lekkere mosterd bij … Lees meer
Tiramisu is een van de populairste desserts, en veel mensen hebben het zelf al eens proberen te maken. Het dessert komt uiteraard uit Italië. Maar vanwaar precies … Lees meer
Black pudding is een soort bloedworst die vooral populair is in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, maar die je ook in Spanje op de markt kunt vinden. Het wordt gemaakt van varkensbloed, vet (vaak rund- of varkensvet) en een bindmiddel zoals havermout of broodkruimels … Lees meer
Het klinkt misschien zot, maar je kunt wel degelijk desserts maken met artisjok, al is het misschien een redelijk ongebruikelijk ingrediënt voor zoete gerechten … Lees meer
Dat is misschien een klein beetje kort door de bocht. Maar toch valt er iets voor te zeggen. Te weinig slapen is in elk geval niet goed voor mensen die een beetje op de lijn willen letten … Lees meer
Weer een feestdag om te vieren, en weer iets om bij te leren. 11 maart is wereldwijd sofrito day. Iemand een idee wat dat precies is? Sofrito is een aromatische basis voor gerechten in de Latijns-Amerikaanse, Spaanse en Caribische keuken … Lees meer
Would Be Chef is mijn foodblog waar je sinds jaar en dag naast heel veel recepten en culinair nieuws ook de beste restauranttips voor België en Barcelona kunt vinden … Lees meer
Als je van die kleine pittige chili-pepertjes koopt is dat meestal een heel pakje, en eigenlijk heb je er maar een paar nodig. De rest ligt dan in de frigo of op het aanrecht en vaak moet je ze na een tijdje toch weggooien … Lees meer