Nieuws

Verliezen wortelen voedingswaarde als je ze kookt?

Dit is een beetje een dubbele. Je hoort wel eens zeggen dat er voedingswaarde verloren gaat wanneer je groente kookt. Dat klopt enigszins wel: sommige voedingsstoffen in wortels kunnen verloren gaan tijdens het kookproces, maar zeker niet allemaal. Bij het koken van wortels kunnen bepaalde wateroplosbare vitamines, zoals vitamine C en sommige B-vitamines, enigszins afbreken of verloren gaan. Daarnaast kan een deel van de antioxidanten, zoals carotenoïden, ook worden verminderd tijdens het koken.

Maar er is wel een maar. Tijdens het het koken van wortels kan de beschikbaarheid van bepaalde voedingsstoffen zelfs vergroten. Het koken kan bijvoorbeeld de celwanden een beetje zachter maken, waardoor het lichaam gemakkelijker toegang krijgt tot bepaalde voedingsstoffen, zoals bètacaroteen, een antioxidant dat door het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Dat is dus weer een voordeel.

Om de verliezen aan voedingsstoffen tijdens het koken zoveel mogelijk te minimaliseren, kun je er best voor kiezen om wortels kort te koken, stomen of roosteren in plaats van ze te koken in veel water gedurende lange tijd. Hierdoor blijven meer voedingsstoffen behouden. En nog een goed trucje: het kookwater van de wortels kun je altijd gebruiken als basis voor soepen of sauzen, zodat je de verloren voedingsstoffen niet volledig verspilt.

Gerelateerde nieuwsberichten

Alle Boeken

Zonder verzendkosten: kom mijn boeken bij me thuis ophalen!

Omdat veel mensen uit de buurt van Lochristi me vragen of ze mijn boeken nog kunnen bestellen en thuis bij me ophalen, gaan we iets speciaals doen. Tot aan de kerstvakantie kun je “Veel Geluk Gewenst”, maar ook “Waarom Wandelen”, “Mijn Mama’s Kookboek”, en “Mijn Barcelona” bestellen en bij ons thuis ophalen … Lees meer

Wat is het verschil tussen cocoa en cacao?

Vandaag is wereld cocoa day. Ik vroeg me af, toen ik dat zag, wat nu eigenlijk het verschil is tussen cocoa en cacao. Een goede vraag ook voor een quiz, want ik moet bekennen dat ik het zelf niet wist, en ik vermoed dat dat voor veel mensen geldt … Lees meer

Waar komt de brownie vandaan?

Geen twijfel mogelijk: de brownie komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en werd waarschijnlijk eind 19e eeuw uitgevonden. Een chef-kok in Chicago maakte per ongeluk een dichte, smeuïge cake door een fout in het recept of door een misverstand in de keuken … Lees meer

Wat zijn fritters?

Fritters is eigenlijk de verzamelnaam voor alle mogelijke gefrituurde gerechten die een soort beslag bevatten waarin verschillende ingrediënten worden gedompeld voordat ze worden gebakken in olie … Lees meer

De meeste mensen eten hun pizza verkeerd

Volgens een onderzoek eet 61% van de mensen hun pizza met de punt naar beneden. Dat hoort eigenlijk zo niet. Het maakt het lastiger om je pizza vast te houden en de toppings vallen er sneller af … Lees meer

Wat is jerky?

Bij ons is het misschien minder gekend en populair maar in vele landen is jerky zeer geliefd! In Zuid-Afrika bijvoorbeeld kan je het kopen in elke slagerij en supermarkt, en niet een soort, maar veel verschillende … Lees meer

Waar komen sardines eigenlijk vandaan?

Ik ben zot van sardines, voor mij doen ze aan de zomer denken. Sardines zijn kleine visjes die voornamelijk voorkomen in warme, gematigde wateren van de oceaan, dus niet in het Noorden zoals vele andere heerlijke vissen … Lees meer

Een van de grootste afknappers in de horeca voor mij

Mag ik eerlijk zijn? Weet je wat ik een van de meest frustrerende zaken vind in restaurants? Naast slecht eten natuurlijk, want dat is wel de grootste afknapper … Lees meer