Nieuws

Verliezen wortelen voedingswaarde als je ze kookt?

Dit is een beetje een dubbele. Je hoort wel eens zeggen dat er voedingswaarde verloren gaat wanneer je groente kookt. Dat klopt enigszins wel: sommige voedingsstoffen in wortels kunnen verloren gaan tijdens het kookproces, maar zeker niet allemaal. Bij het koken van wortels kunnen bepaalde wateroplosbare vitamines, zoals vitamine C en sommige B-vitamines, enigszins afbreken of verloren gaan. Daarnaast kan een deel van de antioxidanten, zoals carotenoïden, ook worden verminderd tijdens het koken.

Maar er is wel een maar. Tijdens het het koken van wortels kan de beschikbaarheid van bepaalde voedingsstoffen zelfs vergroten. Het koken kan bijvoorbeeld de celwanden een beetje zachter maken, waardoor het lichaam gemakkelijker toegang krijgt tot bepaalde voedingsstoffen, zoals bètacaroteen, een antioxidant dat door het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Dat is dus weer een voordeel.

Om de verliezen aan voedingsstoffen tijdens het koken zoveel mogelijk te minimaliseren, kun je er best voor kiezen om wortels kort te koken, stomen of roosteren in plaats van ze te koken in veel water gedurende lange tijd. Hierdoor blijven meer voedingsstoffen behouden. En nog een goed trucje: het kookwater van de wortels kun je altijd gebruiken als basis voor soepen of sauzen, zodat je de verloren voedingsstoffen niet volledig verspilt.

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Wat zijn Eggs Benedict?

Het staat op de kaart van sommige restaurants in Europa, maar het gerecht is vooral in Amerika waanzinnig populair. Eggs Benedict is een klassiek brunchgerecht dat bestaat uit een gepocheerd ei dat op een helft van een Engelse muffin wordt geplaatst, bedekt met plakjes ham of spek en overgoten met hollandaisesaus … Lees meer

Ken jij Peach Cobbler?

Op Would Be Chef volgen we graag culinaire feestdagen, en 13 april staat zo in alle lijstjes als “National Peach Cobbler Day”. Ik had er zelf nog nooit van gehoord, dus ben ik het maar even gaan opzoeken wat het was … Lees meer

Snakebite Cocktail

Wat is het zwaarste bier ter wereld?

Ik ben geen enorme bierdrinker. Geef mij maar een wijntje. Maar ik weet dat veel volgers van Would Be Chef wel eens een biertje kunnen appreciëren. Er zijn massa’s bieren in de wereld, maar het zwaarste commercieel verkrijgbare bier ter wereld is “Snake Venom”, gebrouwen door Brewmeister, een Schotse brouwerij … Lees meer

Waarom helpt cola bij het verwijderen van roest?

In de volksmond hoor je wel eens dat cola helpt bij het verwijderen van roestvlekken. Het is zo’n typische Tante Kaat tip. En ja het is geen fabeltje, Cola werkt wel degelijk tegen roest en dat komt door de aanwezigheid van fosforzuur … Lees meer

Het wordt vaak fout gemaakt maar wat is nu eigenlijk een carbonara?

Op 6 april is het carbonara dag. Heerlijk gerecht, die carbonara. Maar als ik je in een kwis zou vragen: hoe moet je dat echt maken, zou je het misschien niet weten … Lees meer

Hoe kun je verse kruiden bewaren?

Je kent dat gevoel ongetwijfeld. Je ziet een plezant recept op een of andere site, neem nu Would Be Chef. In dat recept worden kruiden gebruikt. Die koop je dan bij de groentenboer, specifiek voor dat recept, maar nadien heb je die kruiden niet per se meteen weer nodig … Lees meer

Is pindakaas eigenlijk wel kaas?

2 april is wereld pindakaas dag. Eigenlijk zou het evengoed op 1 april kunnen vallen, want pindakaas is eigenlijk fake, een mopje, niet wat je denkt. Want neen, pindakaas is geen kaas … Lees meer