Verrassende Bordeauxwijnen

Als men het heeft over Bordeauxwijnen, waar denk je dan aan? Hele dure toppers? Stevige wijnen met al even stevige prijskaartjes? Lekker maar klassiek? Veel tannine? Vooral niet vernieuwend? Of je nu een fan bent van wijnen uit de Bordeaux-regio, of liever voor nieuwe wereldwijnen gaat, de kans is groot dat je toch een bepaald idee hebt over deze wijnen die in Vlaanderen tot op vandaag nog steeds ontzettend populair zijn. Ik moet zeggen: ik ben zelf fan. Altijd geweest. Ik heb ook best wel wat Bordeaux in de kelder liggen. Carbonnieux is één van mijn favoriete witte wijnen en bij rood ben ik grote fan van de toppers van Saint-Estephe. Maar dat zijn inderdaad hele klassieke wijnen en behoorlijk prijzig. “Typisch” zeg maar.

Net daarom vond ik de wijndegustatie waarop ik gisteren in het hippe Brusselse restaurant Humphrey werd uitgenodigd boeiend. Niet de klassiekers, de trofeewijnen of de grote klinkende namen, maar verrassende, vaak erg betaalbare, en moderne wijnen uit de Bordeaux werden er geschonken. Prima locatie trouwens om kritische proevers te ontvangen, want de gerechten bij Humphrey zijn gebaseerd op pure ingrediënten maar dan wel met pittige invloeden uit de Filipijnse keuken. Spicy, soms wat zure, verrassende smaken dus. Niet altijd evident om daar een aangepaste wijn bij te verzinnen. Je zou al snel naar nieuwe wereldwijnen grijpen bij dit soort Aziatisch-Belgische keuken. Maar de geserveerde Bordeauxwijnen pasten perfect bij de gerechtjes.

Wat gedacht van Le Malbec de Grenet uit 2016. De fles zelf was al verrassend, want niet de typische Bordeauxfles met de strak oplopende hals, maar de meer gebogen Bourgognevariant. En het etiket deed me ook meer denken aan een moderne Rhone wijn of die van sommige Provence wijnen, met een Facebook-embleem zelfs. Een biowijn zonder al te veel neus dat wel, maar wel modern gemaakt en een ideale begeleider bij de garnalenburgertjes met Filipijnse saus. Wijnen uit Bordeaux hoeven ook niet onbetaalbaar te zijn. De Chateau de Bel-Air La Royère waarmee we de maaltijd waren gestart, een hele frisse Sauvignon Blanc die wel even hout had gezien, was prijs/kwaliteit ook een aanrader. De hele wine pairing was voornamelijk op bio-wijnen gebaseerd. Les Trois Petiotes een mooie biodynamische Côtes de Bourg was één van mijn favorieten. En de afsluiter, Chateau Haut-Bergeron 2015 een mooie zoete Sauternes, met noties van sinaasappel zeste, abrikoos, hionng en saffraan, maar ook een noodzakelijk zuurtje was natuurlijk de spreekwoordelijke kers op de taart. Correctie: exclusieve druif na een mooie maaltijd.