Verrassende Bordeauxwijnen
Nieuws

Verrassende Bordeauxwijnen

Als men het heeft over Bordeauxwijnen, waar denk je dan aan? Hele dure toppers? Stevige wijnen met al even stevige prijskaartjes? Lekker maar klassiek? Veel tannine? Vooral niet vernieuwend? Of je nu een fan bent van wijnen uit de Bordeaux-regio, of liever voor nieuwe wereldwijnen gaat, de kans is groot dat je toch een bepaald idee hebt over deze wijnen die in Vlaanderen tot op vandaag nog steeds ontzettend populair zijn. Ik moet zeggen: ik ben zelf fan. Altijd geweest. Ik heb ook best wel wat Bordeaux in de kelder liggen. Carbonnieux is één van mijn favoriete witte wijnen en bij rood ben ik grote fan van de toppers van Saint-Estephe. Maar dat zijn inderdaad hele klassieke wijnen en behoorlijk prijzig. “Typisch” zeg maar.

Net daarom vond ik de wijndegustatie waarop ik gisteren in het hippe Brusselse restaurant Humphrey werd uitgenodigd boeiend. Niet de klassiekers, de trofeewijnen of de grote klinkende namen, maar verrassende, vaak erg betaalbare, en moderne wijnen uit de Bordeaux werden er geschonken. Prima locatie trouwens om kritische proevers te ontvangen, want de gerechten bij Humphrey zijn gebaseerd op pure ingrediënten maar dan wel met pittige invloeden uit de Filipijnse keuken. Spicy, soms wat zure, verrassende smaken dus. Niet altijd evident om daar een aangepaste wijn bij te verzinnen. Je zou al snel naar nieuwe wereldwijnen grijpen bij dit soort Aziatisch-Belgische keuken. Maar de geserveerde Bordeauxwijnen pasten perfect bij de gerechtjes.

Wat gedacht van Le Malbec de Grenet uit 2016. De fles zelf was al verrassend, want niet de typische Bordeauxfles met de strak oplopende hals, maar de meer gebogen Bourgognevariant. En het etiket deed me ook meer denken aan een moderne Rhone wijn of die van sommige Provence wijnen, met een Facebook-embleem zelfs. Een biowijn zonder al te veel neus dat wel, maar wel modern gemaakt en een ideale begeleider bij de garnalenburgertjes met Filipijnse saus. Wijnen uit Bordeaux hoeven ook niet onbetaalbaar te zijn. De Chateau de Bel-Air La Royère waarmee we de maaltijd waren gestart, een hele frisse Sauvignon Blanc die wel even hout had gezien, was prijs/kwaliteit ook een aanrader. De hele wine pairing was voornamelijk op bio-wijnen gebaseerd. Les Trois Petiotes een mooie biodynamische Côtes de Bourg was één van mijn favorieten. En de afsluiter, Chateau Haut-Bergeron 2015 een mooie zoete Sauternes, met noties van sinaasappel zeste, abrikoos, hionng en saffraan, maar ook een noodzakelijk zuurtje was natuurlijk de spreekwoordelijke kers op de taart. Correctie: exclusieve druif na een mooie maaltijd.

Verrassende Bordeauxwijnen
Verrassende Bordeauxwijnen
Verrassende Bordeauxwijnen
Verrassende Bordeauxwijnen
Verrassende Bordeauxwijnen
Verrassende Bordeauxwijnen
Verrassende Bordeauxwijnen
Verrassende Bordeauxwijnen
Verrassende Bordeauxwijnen
Verrassende Bordeauxwijnen

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer