Verrassende Bordeauxwijnen
Nieuws

Verrassende Bordeauxwijnen

Als men het heeft over Bordeauxwijnen, waar denk je dan aan? Hele dure toppers? Stevige wijnen met al even stevige prijskaartjes? Lekker maar klassiek? Veel tannine? Vooral niet vernieuwend? Of je nu een fan bent van wijnen uit de Bordeaux-regio, of liever voor nieuwe wereldwijnen gaat, de kans is groot dat je toch een bepaald idee hebt over deze wijnen die in Vlaanderen tot op vandaag nog steeds ontzettend populair zijn. Ik moet zeggen: ik ben zelf fan. Altijd geweest. Ik heb ook best wel wat Bordeaux in de kelder liggen. Carbonnieux is één van mijn favoriete witte wijnen en bij rood ben ik grote fan van de toppers van Saint-Estephe. Maar dat zijn inderdaad hele klassieke wijnen en behoorlijk prijzig. “Typisch” zeg maar.

Net daarom vond ik de wijndegustatie waarop ik gisteren in het hippe Brusselse restaurant Humphrey werd uitgenodigd boeiend. Niet de klassiekers, de trofeewijnen of de grote klinkende namen, maar verrassende, vaak erg betaalbare, en moderne wijnen uit de Bordeaux werden er geschonken. Prima locatie trouwens om kritische proevers te ontvangen, want de gerechten bij Humphrey zijn gebaseerd op pure ingrediënten maar dan wel met pittige invloeden uit de Filipijnse keuken. Spicy, soms wat zure, verrassende smaken dus. Niet altijd evident om daar een aangepaste wijn bij te verzinnen. Je zou al snel naar nieuwe wereldwijnen grijpen bij dit soort Aziatisch-Belgische keuken. Maar de geserveerde Bordeauxwijnen pasten perfect bij de gerechtjes.

Wat gedacht van Le Malbec de Grenet uit 2016. De fles zelf was al verrassend, want niet de typische Bordeauxfles met de strak oplopende hals, maar de meer gebogen Bourgognevariant. En het etiket deed me ook meer denken aan een moderne Rhone wijn of die van sommige Provence wijnen, met een Facebook-embleem zelfs. Een biowijn zonder al te veel neus dat wel, maar wel modern gemaakt en een ideale begeleider bij de garnalenburgertjes met Filipijnse saus. Wijnen uit Bordeaux hoeven ook niet onbetaalbaar te zijn. De Chateau de Bel-Air La Royère waarmee we de maaltijd waren gestart, een hele frisse Sauvignon Blanc die wel even hout had gezien, was prijs/kwaliteit ook een aanrader. De hele wine pairing was voornamelijk op bio-wijnen gebaseerd. Les Trois Petiotes een mooie biodynamische Côtes de Bourg was één van mijn favorieten. En de afsluiter, Chateau Haut-Bergeron 2015 een mooie zoete Sauternes, met noties van sinaasappel zeste, abrikoos, hionng en saffraan, maar ook een noodzakelijk zuurtje was natuurlijk de spreekwoordelijke kers op de taart. Correctie: exclusieve druif na een mooie maaltijd.

Verrassende Bordeauxwijnen
Verrassende Bordeauxwijnen
Verrassende Bordeauxwijnen
Verrassende Bordeauxwijnen
Verrassende Bordeauxwijnen
Verrassende Bordeauxwijnen
Verrassende Bordeauxwijnen
Verrassende Bordeauxwijnen
Verrassende Bordeauxwijnen
Verrassende Bordeauxwijnen

Gerelateerde nieuwsberichten

COVER

Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”

Wat ben ik gelukkig! Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”. Ik ben er super trots op. Het is een boek dat ik met heel veel liefde geschreven heb … Lees meer

El Bulli 1846 Foundation Cala Montjoi Spanje Would Be Chef Sven Ornelis14

Het mooiste culinaire museum ooit: de El Bulli 1846 Foundation

De elBulli Foundation is een non-profitorganisatie opgericht door de wereldberoemde chef-kok Ferran Adrià na de sluiting van zijn legendarische restaurant elBulli in 2011 … Lees meer

Ideaal extraatje in je gerechten: pompoenzaden

Misschien heb je het al gezien op mijn sociale media. Ik ben lichter aan het koken, met veel gezonde ingrediënten, en met veel groenten. Slaatjes, maar ook heerlijke gewokte of gestoomde groenten, of ik rooster ze in mijn oven … Lees meer

WBC-152123

Verras je huisgenoten met mijn weekmenu

Lekker eten willen we toch allemaal? Nu de dagen toch weer flink aan het korten zijn, en we zelfs bijna aan oktober zitten, wil ik jullie op deze maandag weer inspireren met een aantal lekkere gerechten … Lees meer

Wat is een quesadilla en hoe maak je het zelf?

Een quesadilla is een heerlijk traditioneel Mexicaans gerecht dat bestaat uit een tortilla (meestal gemaakt van maïs of tarwe) die dan wordt gevuld met kaas en soms andere ingrediënten zoals vlees, groenten of bonen … Lees meer

Hoeveel calorieën bevat een glas bier? En is dat meer of minder dan wijn?

Ik ben veel aan het sporten, probeer gezond te eten, en niet teveel alcohol te drinken. Omdat ik echt wat gezonder wou worden en wat kilo’s verliezen. Ik verkoop zelf wijn, en ik geniet van een lekker glas, maar toch denk ik toch ook goed na tegenwoordig wat ik drink en hoeveel … Lees meer

Geniale tip om je warme choco nog lekkerder te maken

Geniale tip om je warme choco nog lekkerder te maken

Vandaag is de dag van de chocolademelk!  Ik ken een kleine maar geniale truc om je warme choco nog lekkerder te maken. Een beetje grof zeezout toevoegen is altijd lekker bij chocolade, dat weet iedereen, en zeker als het donkere chocolade is … Lees meer

Vier jij wereld hoagie day?

Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer