Verrassende nieuwe geschenkjes bij McDonald’s Happy Meal

Niet in België weliswaar. Niet in Nederland ook. Zelfs niet in Europa of Amerika. Maar wel in Nieuw-Zeeland. Dat is nu niet meteen bij de deur, I know, maar we vonden het nieuws wel zo tof dat we het hier absoluut wilden delen.

Kinderen die in het prachtige land van de kiwi’s de komende zes weken een Happy Meal gaan eten bij McDonalds krijgen er een boek van Roald Dahl bij. Dahl die onder andere bekend is van Matilda, GVR en Sjakie en de chocoladefabriek is een natuurlijk één van de meest tot de verbeelding sprekende schrijvers van kinderboeken allertijden.

En nu worden er dus zes speciale boekjes uitgedeeld, met stickertjes die je erin kleven moet en andere inspirerende doe-opdrachten. Zo’n 800.000 exemplaren zijn er voorlopig gedrukt; bij de fastfoodketen geloven ze dus dat deze actie een gigantisch succes zal worden.

Het is overigens niet de eerste keer dat de plastieken figuurtjes die de Happy Meals sinds 1979 zo beroemd maken vervangen worden door boeken, want MacDonalds heeft sinds enige tijd een wereldwijd Happy Meal-leesprogramma. Speelgoedjes (al dan niet tijdelijk) vervangen door boeken om kinderen meer aan het lezen te krijgen en hun fantasie te prikkelen met goed geschreven verhalen lijkt me geen slecht idee. Hoe meer kinderen lezen, hoe beter, toch?

Toch ben ikenieuwd hoe criticasters op dit initiatief zullen reageren. Het cadeau doen van kleine speelgoedjes bij de Happy Meals ligt bijvoorbeeld in sommige staten in Amerika al lange tijd heel erg onder vuur. Het zou kinderen lokken naar (ongezond) fastfood en sommige actiegroepen vinden dat in tijden van kinderobesitas een slecht signaal. Ik snap hun kritiek ergens wel, maar de promotie van boeken, dat steun ik wel.

En wat fastfood betreft ben ik ook geen fanatiekeling. Wanneer je niet elke dag of elke week hamburgers eet en frietjes met mayonaise, moet af en toe eens een keertje lekker zondigen toch ook wel kunnen, niet? Evenwicht is alles. Trop is teveel. Maar teveel lezen, daar heb ik toch nog niet al teveel klachten over gehoord. En al zeker niet bij kinderen in 2019…