De slimme truc voor elke dag vers brood!

Voor sommige dieetgoeroes is brood de grote vijand. Maar zelf geloof ik vooral in een evenwichtig dieet. Te eenzijdig dingen eten of bepaalde voedingsmiddelen volledig laten vind ik persoonlijk nooit een goed idee. Dus er is niks mis met een sneetje brood bij het ontbijt, en al zeker niet met een lekker brood van de warme bakker, met veel vezels, een meergranenbrood of zo. Onze warme bakkers zijn vakmannen die ons elke keer weer een authentiek product bezorgen. We moeten ze koesteren!

Toch is een heel brood kopen voor mensen die geen gezin hebben, en alleen of met twee zijn, zoals wij, soms een hele drempel. Want als je maar een paar sneetjes per dag nodig hebt, droogt je brood makkelijk uit, en hard, oud brood is natuurlijk niet zo lekker. En je weet het: ik ben zeer gevoelig wat het weggooien van eten betreft, dus dat doe ik echt niet graag. Daarom denk ik soms: zou ik wel een volledig brood kopen bij de bakker wanneer ik op zondag pistolets of koffiekoeken haal.

De truc om het weggooien van brood te vermijden, is erg simpel, en veel mensen passen die vandaag al toe. En ze hebben groot gelijk. Die kopen op zaterdag of zondag een mooi vers brood (of verschillende) bij de warme bakker, en vriezen dat meteen in, in de juiste porties (twee of drie sneetjes) in diepvrieszakjes. Zo is er de hele week (en langer) elke ochtend, lekker vers brood in huis. Brood blijft immers twee tot drie maanden lekker vers in de diepvriezer zonder kwaliteitsverlies (bij minstens -18 graden).

Je haalt gewoon ’s avonds voor het slapen gaan je plastic zakje uit de diepvriezer en legt dat in de ijskast en tegen de ochtend is je brood prima ontdooid, en lijkt het gewoon vers van de bakker te komen. Ideaal. Geen verlies, en tegelijkertijd kan je wel elke dag je heerlijke verse boterhammetjes eten bij het ontbijt. Als je trouwens vergeet om je brood uit de diepvriezer te halen ’s avonds, geen probleem. Je kunt bevroren brood rechtstreeks in de broodrooster stoppen, en dan heb je heerlijke toast zonder veel gedoe. Heerlijk ’s ochtends, met een beetje kaas of met een beetje goede boter en lekkere konfituur. Doen gewoon!