Veuve Clicqout, Dom Pérignon, Krug en vele anderen delen zelfde bericht

Het waren verschrikkelijke beelden die ons gisterenavond bereikten uit Parijs. De kathedraal van de Notre-Dame stond in lichterlaaie. De vlammen sloegen uit het dak van één van de meest iconische en oudste kerken ter wereld. Het verdriet en de onmacht waren groot en alle beroemde Franse chefs deelden gisterenavond foto’s en berichten om hun pijn te uiten en de bijna 500 brandweermannen die hun leven riskeerden te steunen.

Vanochtend bleek dat niet alleen de toren maar ook het grootste deel van het dak in de vlammenzee verdwenen is. Of de structuur van de kerk stabiel genoeg is om later als basis te dienen voor een heropbouw van het dak moet de komende dagen na uitgebreid onderzoek nog blijken. Sowieso zal de heropbouw vele tientallen jaren in beslag nemen. Parijs is zwaar gekwetst in het culturele hart van de stad.

Maar na deze tragische brand in de Cathédrale Notre-Dame de Paris gisteren is de solidariteit in Frankrijk en daarbuiten wel ontzettend groot. Dat bleek ook toen vandaag het ene champagnehuis na het andere wijnhuis met dezelfde mededeling kwamen op hun Instagram-pagina. Veuve Clicquot, Moët & Chandon, Ruinart, Dom Pérignon, Krug, Chateau d’Yqem, Cloudy Bay, Hennessy cognac, en nog vele andere beroemde huizen zijn dan ook allemaal eigendom van de LVMH Group van de rijke Franse investeerder Bernard Arnault.

Hij en zijn familie beslisten om, net als vele andere rijke Fransen de heropbouw van de kathedraal te ondersteunen en zo maar eventjes 200 miljoen euro te schenken. Een prachtige en erg gulle geste van deze familie. Wanneer we straks nog eens een glas van één van hun prachtige producten schenken zal dat met nog een beter gevoel zijn als vroeger. Heel veel respect voor deze gulle gift. Het is mooi en groots wanneer bedrijven zo’n maatschappelijk engagement durven tonen. De kathedraal zal herrijzen uit de as. Laat dat na de pijn van gisteren een mooie paasboodschap zijn.