Het waren verschrikkelijke beelden die ons gisterenavond bereikten uit Parijs. De kathedraal van de Notre-Dame stond in lichterlaaie. De vlammen sloegen uit het dak van één van de meest iconische en oudste kerken ter wereld. Het verdriet en de onmacht waren groot en alle beroemde Franse chefs deelden gisterenavond foto’s en berichten om hun pijn te uiten en de bijna 500 brandweermannen die hun leven riskeerden te steunen.
Vanochtend bleek dat niet alleen de toren maar ook het grootste deel van het dak in de vlammenzee verdwenen is. Of de structuur van de kerk stabiel genoeg is om later als basis te dienen voor een heropbouw van het dak moet de komende dagen na uitgebreid onderzoek nog blijken. Sowieso zal de heropbouw vele tientallen jaren in beslag nemen. Parijs is zwaar gekwetst in het culturele hart van de stad.
Maar na deze tragische brand in de Cathédrale Notre-Dame de Paris gisteren is de solidariteit in Frankrijk en daarbuiten wel ontzettend groot. Dat bleek ook toen vandaag het ene champagnehuis na het andere wijnhuis met dezelfde mededeling kwamen op hun Instagram-pagina. Veuve Clicquot, Moët & Chandon, Ruinart, Dom Pérignon, Krug, Chateau d’Yqem, Cloudy Bay, Hennessy cognac, en nog vele andere beroemde huizen zijn dan ook allemaal eigendom van de LVMH Group van de rijke Franse investeerder Bernard Arnault.
Hij en zijn familie beslisten om, net als vele andere rijke Fransen de heropbouw van de kathedraal te ondersteunen en zo maar eventjes 200 miljoen euro te schenken. Een prachtige en erg gulle geste van deze familie. Wanneer we straks nog eens een glas van één van hun prachtige producten schenken zal dat met nog een beter gevoel zijn als vroeger. Heel veel respect voor deze gulle gift. Het is mooi en groots wanneer bedrijven zo’n maatschappelijk engagement durven tonen. De kathedraal zal herrijzen uit de as. Laat dat na de pijn van gisteren een mooie paasboodschap zijn.
Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer