Het waren verschrikkelijke beelden die ons gisterenavond bereikten uit Parijs. De kathedraal van de Notre-Dame stond in lichterlaaie. De vlammen sloegen uit het dak van één van de meest iconische en oudste kerken ter wereld. Het verdriet en de onmacht waren groot en alle beroemde Franse chefs deelden gisterenavond foto’s en berichten om hun pijn te uiten en de bijna 500 brandweermannen die hun leven riskeerden te steunen.
Vanochtend bleek dat niet alleen de toren maar ook het grootste deel van het dak in de vlammenzee verdwenen is. Of de structuur van de kerk stabiel genoeg is om later als basis te dienen voor een heropbouw van het dak moet de komende dagen na uitgebreid onderzoek nog blijken. Sowieso zal de heropbouw vele tientallen jaren in beslag nemen. Parijs is zwaar gekwetst in het culturele hart van de stad.
Maar na deze tragische brand in de Cathédrale Notre-Dame de Paris gisteren is de solidariteit in Frankrijk en daarbuiten wel ontzettend groot. Dat bleek ook toen vandaag het ene champagnehuis na het andere wijnhuis met dezelfde mededeling kwamen op hun Instagram-pagina. Veuve Clicquot, Moët & Chandon, Ruinart, Dom Pérignon, Krug, Chateau d’Yqem, Cloudy Bay, Hennessy cognac, en nog vele andere beroemde huizen zijn dan ook allemaal eigendom van de LVMH Group van de rijke Franse investeerder Bernard Arnault.
Hij en zijn familie beslisten om, net als vele andere rijke Fransen de heropbouw van de kathedraal te ondersteunen en zo maar eventjes 200 miljoen euro te schenken. Een prachtige en erg gulle geste van deze familie. Wanneer we straks nog eens een glas van één van hun prachtige producten schenken zal dat met nog een beter gevoel zijn als vroeger. Heel veel respect voor deze gulle gift. Het is mooi en groots wanneer bedrijven zo’n maatschappelijk engagement durven tonen. De kathedraal zal herrijzen uit de as. Laat dat na de pijn van gisteren een mooie paasboodschap zijn.
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer
Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer
An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer
Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer