Over vijf dagen is het eindelijk zover. Nog vier keer slapen eigenlijk. En dan vertrek ik op vakantie. Na een pittig covid-jaar, en nadat ik Barcelona zo hard heb moeten missen, mag ik eindelijk vertrekken.
Ik kijk er ontzettend naar uit. Er zijn vijf dingen die ik nog zeker in orde moet maken, en dan kan ik met een gerust hart vertrekken. Wedden dat jij, wanneer je zelf ook op reis vertrekt, aan deze vijf tips ook nog wel iets zult hebben….
Sinds een tweetal maanden heb ik groenten en kruiden in de serre staan. Die moeten straks mijn afwezigheid wel overleven. Maar dat gaat lukken. Want ons huis wordt een beetje een B&B voor vrienden en familie de komende twee maanden. Tijdens onze afwezigheid komen zij logeren en zorgen ze ook voor de echte huisbaas, onze kater Gilbert. Dat komt dus helemaal goed. Ik neem straks met een gerust hart afscheid van kruiden en kat.
Ik heb maar één prik gehad, dus ik mag Frankrijk niet door en Spanje niet binnen zonder een PCR-test. Die staat gepland voor donderdag. Dan kan ik de dag nadien met een gerust hart en een negatieve test vertrekken naar Barcelona. Gelukkig heb ik dat al enkele weken geleden bedacht, want de beschikbare uren in de testcentra en labo’s raken snel volgeboekt.
Ik heb geluk. Ik mag m’n auto een hele maand parkeren in de garage van Enric, een goede Spaanse vriend van ons. Dat is een hele meevaller, want als je je auto parkeert in een publieke parking in Barcelona, dan betaal je echt vele tientallen euro’s per dag. Meestal meer dan 50 euro zelfs. Doe dat maal 40 dagen en ik kom arm terug. Ik vroeg Enric deze week hoeveel ik hem mocht betalen voor z’n parkeerplek, want ik wil dat niet zo laten, en hij stuurde als antwoord: “A Bottle Of Wine.” Ik ga dus een mooi kistje meenemen naar Barcelona en hem samen met z’n vriendin eens goed meenemen op restaurant. En verder neem ik wat lekkere flesjes mee uit Lochristi (van wijndomein Nobel) om de vrienden te bedanken die tijdens onze lange afwezigheid zorg hebben gedragen voor onze flat.
Ik heb sowieso nog een boel kleren hangen in de kast in Barcelona, maar het is zo lang geleden, en de coronakilootjes zijn er ook bijgekomen hier. Dus ik ga mijn koffers vol kleren meenemen naar de zon. Gelukkig heb ik weinig nodig. Een paar lange broeken en hemden voor de betere restaurants, maar voor de rest vooral korte broeken en polootjes. Sokken heb ik nauwelijks nodig, ik loop graag op blote voeten in de flat, en truitjes ook al niet. In juli is het altijd heerlijk weer in Barcelona.
Reizen is voor mij lezen. Door het jaar is het soms veel te druk. Maar eenmaal in Barcelona vind ik het zalig om ’s namiddags, wanneer ik in de ochtend heb gewandeld, en de temperaturen te hoog zijn om teveel inspanningen te doen, op de bank te liggen op ons heerlijke terrasje van drie vierkante meter. En dan lees ik urenlang, met wat jazzy muziek op en een glas ijskoude witte wijn naast me. Ik ga deze week dus nog langs de boekhandel om een lekker voorraadje frisse lectuur mee te nemen.
Je ziet het vaak op de kaart staan, zeker in Frankrijk: vichyssoise. Klinkt chic, niet? En als je het ooit geproefd hebt, weet je meteen waarom het zo’n klassieker is … Lees meer
Picklesaus, die heerlijke gele saus vol stukjes groenten, lekker zuur en pittig, kun je overal in de winkel kopen, maar die kun je uiteraard ook zelf maken, en het is nog plezant ook … Lees meer
Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer