Voedsel dat maanden “over tijd” is? Kun je dat nog eten of niet?

Deze week had ik ’s middags na een wandeling snel een pizza meegenomen van bij de traiteur, want ’s avonds zouden we nog op restaurant gaan. Een kleine pizza voor ons twee dus , die ik enkel nog even afbakken moest. Best lekker. We namen er een flinke kwak ketchup bij. Simpel maar goed.

Toen we gedaan hadden met eten wilde ik de ketchup terugzetten in de ijskast. En wat ontdekte ik? De ketchup was al anderhalve maand “over tijd”. Hadden we niet geproefd hoor, want die smaakte nog prima. Toch dacht ik: is dit nu gevaarlijk? Kun je daar niet ziek van worden? Dat wou ik toch even uitzoeken.

Wat blijkt: bij sommige producten staat er “te gebruiken tot” op de verpakking. Dat zijn vrijwel altijd verse voedingswaren die snel bederven, vlees en vis en zo. Die moet je uiteraard geen maand te lang in de ijskast laten liggen en dan nog opeten. Want elke kaas wordt dan een schimmelkaas. Niet gezond! Als zo’n eten “over tijd” is, is dat zonde, maar het opeten kun je dan beter niet meer doen.

Maar op veel producten staat er “ten minste houdbaar tot”. Die worden niet per se slecht op de aangegeven datum. Maar tot dan wordt wel een optimale kwaliteit gegarandeerd. Nadien kan dat wel eens verminderen. Dan beginnen de producten (soms langzaamaan) kwaliteitsverlies te vertonen.

In dat geval kun je gerust op je eigen zintuigen vertrouwen. Ziet het product er nog OK uit? Ruikt het niet raar? Je kunt een klein beetje proeven en zelf wel smaken of het niet vies of muf ruikt en proeft. En als alles er normaal uit ziet kun je gerust het risico nemen om een product dat een klein beetje over tijd is nog op te eten. No panic!