Voedsel dat maanden "over tijd" is? Kun je dat nog eten of niet?
Nieuws

Voedsel dat maanden “over tijd” is? Kun je dat nog eten of niet?

Deze week had ik ’s middags na een wandeling snel een pizza meegenomen van bij de traiteur, want ’s avonds zouden we nog op restaurant gaan. Een kleine pizza voor ons twee dus , die ik enkel nog even afbakken moest. Best lekker. We namen er een flinke kwak ketchup bij. Simpel maar goed.

Toen we gedaan hadden met eten wilde ik de ketchup terugzetten in de ijskast. En wat ontdekte ik? De ketchup was al anderhalve maand “over tijd”. Hadden we niet geproefd hoor, want die smaakte nog prima. Toch dacht ik: is dit nu gevaarlijk? Kun je daar niet ziek van worden? Dat wou ik toch even uitzoeken.

Wat blijkt: bij sommige producten staat er “te gebruiken tot” op de verpakking. Dat zijn vrijwel altijd verse voedingswaren die snel bederven, vlees en vis en zo. Die moet je uiteraard geen maand te lang in de ijskast laten liggen en dan nog opeten. Want elke kaas wordt dan een schimmelkaas. Niet gezond! Als zo’n eten “over tijd” is, is dat zonde, maar het opeten kun je dan beter niet meer doen.

Maar op veel producten staat er “ten minste houdbaar tot”. Die worden niet per se slecht op de aangegeven datum. Maar tot dan wordt wel een optimale kwaliteit gegarandeerd. Nadien kan dat wel eens verminderen. Dan beginnen de producten (soms langzaamaan) kwaliteitsverlies te vertonen.

In dat geval kun je gerust op je eigen zintuigen vertrouwen. Ziet het product er nog OK uit? Ruikt het niet raar? Je kunt een klein beetje proeven en zelf wel smaken of het niet vies of muf ruikt en proeft. En als alles er normaal uit ziet kun je gerust het risico nemen om een product dat een klein beetje over tijd is nog op te eten. No panic!

Gerelateerde nieuwsberichten

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer

Boeken Hockney

Zaterdag is er nog eens een boekverkoop bij ons in de tuin!

Het is intussen een fijne traditie geworden. Een paar keer per jaar kun je mijn boeken ook bij me thuis komen kopen. Nu mijn nieuwe boek “De Poëzie Van Hockney” ook uit is, lassen we nog eens zo’n plezante verkoopdag in … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer