Voedsel dat maanden "over tijd" is? Kun je dat nog eten of niet?
Nieuws

Voedsel dat maanden “over tijd” is? Kun je dat nog eten of niet?

Deze week had ik ’s middags na een wandeling snel een pizza meegenomen van bij de traiteur, want ’s avonds zouden we nog op restaurant gaan. Een kleine pizza voor ons twee dus , die ik enkel nog even afbakken moest. Best lekker. We namen er een flinke kwak ketchup bij. Simpel maar goed.

Toen we gedaan hadden met eten wilde ik de ketchup terugzetten in de ijskast. En wat ontdekte ik? De ketchup was al anderhalve maand “over tijd”. Hadden we niet geproefd hoor, want die smaakte nog prima. Toch dacht ik: is dit nu gevaarlijk? Kun je daar niet ziek van worden? Dat wou ik toch even uitzoeken.

Wat blijkt: bij sommige producten staat er “te gebruiken tot” op de verpakking. Dat zijn vrijwel altijd verse voedingswaren die snel bederven, vlees en vis en zo. Die moet je uiteraard geen maand te lang in de ijskast laten liggen en dan nog opeten. Want elke kaas wordt dan een schimmelkaas. Niet gezond! Als zo’n eten “over tijd” is, is dat zonde, maar het opeten kun je dan beter niet meer doen.

Maar op veel producten staat er “ten minste houdbaar tot”. Die worden niet per se slecht op de aangegeven datum. Maar tot dan wordt wel een optimale kwaliteit gegarandeerd. Nadien kan dat wel eens verminderen. Dan beginnen de producten (soms langzaamaan) kwaliteitsverlies te vertonen.

In dat geval kun je gerust op je eigen zintuigen vertrouwen. Ziet het product er nog OK uit? Ruikt het niet raar? Je kunt een klein beetje proeven en zelf wel smaken of het niet vies of muf ruikt en proeft. En als alles er normaal uit ziet kun je gerust het risico nemen om een product dat een klein beetje over tijd is nog op te eten. No panic!

Gerelateerde nieuwsberichten

Gevulde inktvis met couscous en kippengehakt

Speciaal weekje, speciaal menu

Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer

10 plezante weetjes over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Voor de jojo in mij is dit een lastige periode. Herkenbaar?

Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer