Voedsel dat maanden "over tijd" is? Kun je dat nog eten of niet?
Nieuws

Voedsel dat maanden “over tijd” is? Kun je dat nog eten of niet?

Deze week had ik ‘s middags na een wandeling snel een pizza meegenomen van bij de traiteur, want ‘s avonds zouden we nog op restaurant gaan. Een kleine pizza voor ons twee dus , die ik enkel nog even afbakken moest. Best lekker. We namen er een flinke kwak ketchup bij. Simpel maar goed.

Toen we gedaan hadden met eten wilde ik de ketchup terugzetten in de ijskast. En wat ontdekte ik? De ketchup was al anderhalve maand “over tijd”. Hadden we niet geproefd hoor, want die smaakte nog prima. Toch dacht ik: is dit nu gevaarlijk? Kun je daar niet ziek van worden? Dat wou ik toch even uitzoeken.

Wat blijkt: bij sommige producten staat er “te gebruiken tot” op de verpakking. Dat zijn vrijwel altijd verse voedingswaren die snel bederven, vlees en vis en zo. Die moet je uiteraard geen maand te lang in de ijskast laten liggen en dan nog opeten. Want elke kaas wordt dan een schimmelkaas. Niet gezond! Als zo’n eten “over tijd” is, is dat zonde, maar het opeten kun je dan beter niet meer doen.

Maar op veel producten staat er “ten minste houdbaar tot”. Die worden niet per se slecht op de aangegeven datum. Maar tot dan wordt wel een optimale kwaliteit gegarandeerd. Nadien kan dat wel eens verminderen. Dan beginnen de producten (soms langzaamaan) kwaliteitsverlies te vertonen.

In dat geval kun je gerust op je eigen zintuigen vertrouwen. Ziet het product er nog OK uit? Ruikt het niet raar? Je kunt een klein beetje proeven en zelf wel smaken of het niet vies of muf ruikt en proeft. En als alles er normaal uit ziet kun je gerust het risico nemen om een product dat een klein beetje over tijd is nog op te eten. No panic!

Gerelateerde nieuwsberichten

Mosselrecept Sven Ornelis’ mama

De mosselen zijn er! #advertentie

Onlangs was ik er als jarenlange ambassadeur van de mosselen weer van harte bij in Zeeuws-Vlaanderen want toen werden de eerste touwen met de 2024 oogst van de Zeeuwse hangcultuurmosselen in het noordelijke deel van de Oosterschelde boven water gehaald … Lees meer

Bram Laebens

De mooie levenslessen van mijn mama

Zondag is moederdag. Leve alle moeders, en oma’s. Jullie weten dat ik mijn mama een enorm warm hart toedraag. Ze is al meer dan een halve eeuw de belangrijkste vrouw in mijn leven … Lees meer

“Eat What You Want Day” Wat is dat eigenlijk?

“Eat What You Want Day”… Je ziet zo’n bijzondere dag staan in de kalender en je vraagt je af: wat is dat nu eigenlijk voor een rare feestdag? Ik heb het even opgezocht: het is een informeel ‘feest’ dat onder andere in Amerika elk jaar op 11 mei wordt gevierd … Lees meer

Rood fruit met porto, munt en honing en roomijs

Volledig menu voor deze halve werkweek

Daar gaan we weer voor een nieuwe werkweek. Maar net als vorige week, met die eerste mei die als plezante rustpauze midden in de week tevoorschijn kwam, is dit ook maar een halve week … Lees meer

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer