Voedsel dat maanden "over tijd" is? Kun je dat nog eten of niet?
Nieuws

Voedsel dat maanden “over tijd” is? Kun je dat nog eten of niet?

Deze week had ik ‘s middags na een wandeling snel een pizza meegenomen van bij de traiteur, want ‘s avonds zouden we nog op restaurant gaan. Een kleine pizza voor ons twee dus , die ik enkel nog even afbakken moest. Best lekker. We namen er een flinke kwak ketchup bij. Simpel maar goed.

Toen we gedaan hadden met eten wilde ik de ketchup terugzetten in de ijskast. En wat ontdekte ik? De ketchup was al anderhalve maand “over tijd”. Hadden we niet geproefd hoor, want die smaakte nog prima. Toch dacht ik: is dit nu gevaarlijk? Kun je daar niet ziek van worden? Dat wou ik toch even uitzoeken.

Wat blijkt: bij sommige producten staat er “te gebruiken tot” op de verpakking. Dat zijn vrijwel altijd verse voedingswaren die snel bederven, vlees en vis en zo. Die moet je uiteraard geen maand te lang in de ijskast laten liggen en dan nog opeten. Want elke kaas wordt dan een schimmelkaas. Niet gezond! Als zo’n eten “over tijd” is, is dat zonde, maar het opeten kun je dan beter niet meer doen.

Maar op veel producten staat er “ten minste houdbaar tot”. Die worden niet per se slecht op de aangegeven datum. Maar tot dan wordt wel een optimale kwaliteit gegarandeerd. Nadien kan dat wel eens verminderen. Dan beginnen de producten (soms langzaamaan) kwaliteitsverlies te vertonen.

In dat geval kun je gerust op je eigen zintuigen vertrouwen. Ziet het product er nog OK uit? Ruikt het niet raar? Je kunt een klein beetje proeven en zelf wel smaken of het niet vies of muf ruikt en proeft. En als alles er normaal uit ziet kun je gerust het risico nemen om een product dat een klein beetje over tijd is nog op te eten. No panic!

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer