Vandaag werden in Flanders Expo de Michelinsterren uitgereikt. Verrassing of niet: maar ons land kent geen nieuw drie sterrenrestaurant. En in Vlaanderen is er geen enkel restaurant dat er een tweede ster bijkrijgt. Wel drie restaurants in Vlaanderen die een eerste ster krijgen.
De Jonge Chef van het Jaar 2019 voor België en het Groot Hertogdom Luxemburg van Michelin is Philippe Heylen geworden van het restaurant Eed in Leuven. Philippe is amper 23. Deze prijs is een prachtige lancering voor deze (op het podium heel bescheiden) jonge kerel die al derde generatie horeca is.
Eerst worden Pierre en Marie-Thérèse Wijnants, en Lionel Rigolet van Comme Chez Soi nog even in de bloemetjes gezet met een mooi eerbetoon. Sinds 1926 bestaat dit toprestaurant in Brussel. En jarenlang had het drie sterren. Nu twee.
Beginnen doen we met de nieuwe 1 ster in het Groot Hertogdom Luxemburg … Les Jardins d’Anaïs.
De eerste nieuwe Belgische Michelinster… en ja Philippe Heylen van Eed is niet enkel de chef van het jaar maar heeft ook een eerste ster gekregen! 23 en al een ster, wow!
Ook een eerste ster voor La Plage D’Amée in Jambes.
Een eerste ster in Antwerpen ook voor Nathan Van Echelpoel van restaurant Nathan.
In Waterloo valt La Ligne Rouge in de prijzen: een eerste ster!
Nog een nieuwe ster in Antwerpen voor chef Tim Meuleneire van restaurant Franq. Een chef die z’n vak leerde in de Koopvaardij.
En dan nog een ster voor een restaurant in Waterloo: Little Paris.
Zeven nieuwe restaurants met 1 ster dus.
De uitreiking van de nieuwe twee sterrenrestaurants is gestart. Eerst de gelukkige in het Groot Hertogdom Luxemburg: voor Ma Langue Sourit van Cyril Molard.
In Our in Wallonië krijgt La Table De Maxime een tweede ster!
In Anderlecht krijgt La Paix van de sympathieke David Martin helemaal verdiend z’n tweede ster!
Peter Goossens van het fantastische Hof Van Cleve krijgt uiteraard helemaal verdiend opnieuw zijn derde ster! Hij is en blijft de godfather van de Belgische gastronomie. Proficiat Peter!
De gloednieuwe Michelin gids voor België & Luxemburg 2019 is te koop vanaf donderdag 22 november voor € 23,95.
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer