Culinaire euromiljonairs: dit kun je doen met 162 miljoen euro!

162.000.000 euro. Zoveel kun je vrijdag winnen bij Euromillions. Ik speel elke week mee trouwens. Gewoon voor de lol. En omdat ik het wel een spannende gedachte vind om ooit eens zo rijk te zijn als de zee diep is. Of ik ook centen zou uitdelen als ik zou winnen? Wellicht wel. Aan een paar echte goede doelen en stiekem ook aan mensen die het nodig hebben rondom mij. Maar ik zou vooral ook goed trakteren. Ik hou ervan om leuke etentjes te organiseren waarbij ik m’n gasten goed verwen. En als ik nu vrijdag Euromillions zou winnen, dan zou ik één van de grootste potten ooit binnenhalen, ja, en dan kan ik wel eens zot doen wat ingrediënten betreft. Ik heb puur voor de lol eens berekend wat je allemaal met 162 miljoen kan doen. Veel. Heel veel. Droom even mee.

Witte truffel kost een fortuin (tot 7000 euro per kilo) maar met deze lottowinst kun je 23.142 kilo van het spul kopen. Als je elke dag een kilo witte truffel op je pasta zou raspen, dan kun je 63 jaar lang lekker van je Lottopotje smullen.

De duurste kaviaar ter wereld zou Almas Kaviaar zijn, een speciale variant van de Beluga, aan een goede 35000 euro per kilo. Laat je frigo maar al uitbreiden, want je kunt bijna 5 ton kaviaar laten leveren als je Euromillions vrijdag wint.

De duurste wijn ooit verkocht was een Château Cheval Blanc 1947, maar dan wel in een fles van 6 liter (daar kun je al eens een avondje met wat leuke vrienden mee organiseren). De verkoopprijs was 228.201 euro. Ik weet niet of er nog veel van dit soort exemplaren te koop zijn vandaag, ik betwijfel het ten zeerste. Maar met de Euromillionspot van vrijdag kun je toch zo’n 709 van die kanjers in je kelder leggen. Dan zijn je centjes wel op jammer genoeg. En wordt het een goedkoop stukje kaas bij de wijn. Ja kijk, je moet keuzes maken in het leven…

Oh ja. Nog één dingetje. Als je eenvoudig blijft en elke dag naar de frituur gaat dan kun je het net iets langer uitzingen met de lottowinst. In de meeste frituren betaal je voor een grote friet met mayo zo’n 4,5 euro. Doe er een curryworst special bij aan 2,5 euro. En nog stoofvleessaus aan 1,8 plus (laat ons een keer zot doen, we winnen tenslotte niet elke dag Euromillions) een portie bitterballen aan 1,6 euro. Dan zit je in totaal aan zo’n 10,4 euro. Stel dat je je hele familie elke dag trakteert, neem nu zo’n 20 man per keer (dan zit de frituur wel vol) dan kost dat je 208 euro per dag. Dan kun je nog zo’n 2133 jaar trakteren. Dat is 21 eeuwen. Lekker toch?