Voor het eerst in tien jaar naar de frituur... een beetje schuldgevoel met mayonaise.
Nieuws

Voor het eerst in tien jaar naar de frituur… een beetje schuldgevoel met mayonaise.

“En hoe smaakten de frietjes van de frituur Sven?” Niet normaal hoeveel reacties ik gisteren gekregen heb op mijn sociale media. Ik had hier op de blog, maar ook in de ochtendshow op Joe verklapt dat ik gisteren voor het eerst in tien jaar nog eens frietjes zou eten van de frituur, en het leek wel alsof dat mijn zotste culinaire uitspatting was sinds de start van deze foodblog meer dan drie jaar geleden.

Heel veel mensen vonden het gewoon ongelofelijk dat het zo lang geleden was dat ik nog eens naar een frituur was gegaan. Het is zo’n mooie traditie in vele Vlaamse gezinnen: frietjes op vrijdag, en vlezekes, voor TV. Raar dat je zo met eten bezig kunt zijn, en de frituur links kunt laten liggen, zeiden velen.

Anderen begrepen wel hoe het zo ver is kunnen komen. In 2010 woog ik 114 kilo. Ik at alles, en vooral veel te veel, en ik sportte nooit. En toen ging ik nog geregeld naar de frituur, en ik at ook heel vaak diepvriespizza’s, en zelfs pitta’s bij het uitgaan. Nooit had ik genoeg. Ik was altijd gulzig. Ik leefde eigenlijk ongezond en zelfs XXL was te small voor mij geworden.

Maar toen gooide ik het roer om. Ik ging veel wandelen. Ik ging gezond eten. En als ik al eens zondigde, dan was dat op restaurant. De snelle vette hap, daar bleef ik voortaan ver van weg. Met het gekende resultaat, ik kreeg mijn gewicht en mijn gezondheid onder controle. Maar dat ging dus niet vanzelf, en tot op vandaag moet ik uitkijken: ik kom zo makkelijk bij.

Frietjes van de frituur, sauzen, vleesjes, het zijn allemaal massa’s calorieën, en alles wat je (teveel) eet moet je er nadien ook weer af gaan sporten, het is niet anders. Dus dat is de enige reden dat ik al zolang geen frituur meer bezocht heb. Mensen die in hetzelfde schuitje zitten herkennen dat patroon wellicht wel en snappen hoe het komt dat ik dat culinaire erfgoed zo lang heb verwaarloosd.

Maar soit, gisteren was het zover. We haalden na tien jaar nog eens frietjes in frituur De Ketel in Lochristi. Ik keek er erg naar uit. Ook al zat er ook ergens wel een klein beetje een schuldgevoel in de weg, of zo. Maar ik kan je zeggen: het was lekker. Maar best ook veel. Een middelgrote friet, daar raak ik toch niet helemaal meer doorheen. Ook al waren de frietjes knapperig en niet wak. Echt smakelijk.

Ik had er ook stoofvleessaus bij genomen. En daar was ik eigenlijk van vergeten dat dat enkel saus is en er eigenlijk geen stoofvlees inzit. De frikandel special, met de ketchup, mayonaise en uitjes was super lekker, maar ik moet toegeven dat ik stiekem in mijn hoofd wel een beetje zat te rekenen hoeveel calorieën daar wel niet inzitten. Moet je niet doen, ik weet het, je moet genieten in het leven, en zondigen mag, maar ik kon het toch niet helemaal laten.

Eindconclusie? Het was allemaal best lekker. En vooral heel erg gezellig. Ik snap het wekelijkse tafereeltje in al die gezinnen in België eigenlijk wel goed: frietjes en vlezekes aan de salontafel, voor de TV, het heeft iets super comfortabel. En wij hadden de haard dan nog eens aan, en de poes lag te spinnen… Ja genoten heb ik wel.

En dan nu de vraag die misschien wel honderden mensen mij stelden: “vanaf nu elke vrijdag Sven?” Dat denk ik nu eerlijk gezegd niet. Ik moet sowieso uitkijken welke zonden ik mezelf toelaat, wil ik niet weer richting de 100 kilo groeien, dus ik moet keuzes maken. Maar wachten tot november 2030, dat ga ik nu ook niet meer doen, wees gerust.

Gerelateerde nieuwsberichten

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer

10 plezante weetjes over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Voor de jojo in mij is dit een lastige periode. Herkenbaar?

Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer

Richting herfstvakantie met dit gezellige weekmenu

Wow, wat vliegt de tijd zeg. Net was het nog zomer, net was het nog half augustus. Vandaag is het alweer bij herfstvakantie. Erger nog: volgende zaterdag schakelen we over naar het winteruur, en dan gaan de avonden echt heel kort worden … Lees meer