Vrienden van Hertog Jan, ik wil nog een ding zeggen

Beste Gert, beste Joachim,

wanneer ik dit schrijf liggen jullie wellicht nog lekker te slapen. Jullie lezen mijn briefje wel ergens deze namiddag. Het is vandaag de dag voor kerstavond. En het is zondag. Sowieso zijn zondagen uitslaap-dagjes voor jullie, vermoed ik. Maar vandaag is natuurlijk wel een hele speciale dag. Want gisteren is jullie fantastische “Hertog Jan” voorgoed dicht gegaan. De droom is afgelopen. Het verhaal is geschreven. Er werd door jullie heel bewust een punt achter gezet.

Ik vind het jammer hoor gasten. Ik ben zelfs een beetje boos. Sorry. Maar dat gevoel heb ik altijd wanneer een bevriend koppel uiteen gaat, een topvoetballer mijn Club Brugge verlaat, een goede bakker zijn ovens voorgoed stillegt, of een goede vriend beslist om de liefde te volgen en ver weg in het buitenland gaat wonen. Je kunt veel begrijpen en je gunt mensen geluk, oplossingen, rust, en al zeker: nieuwe dromen. Maar dat wil niet zeggen dat je als fan, liefhebber, klant, supporter, en vooral vriend, geen moeite kunt hebben met die beslissing. Want ergens blijf je toch achter met een gemis en zeg je : dedju toch…

Hertog Jan was gewoon één van de allerbeste restaurants in de wereld. Michelin zegt altijd dat een derde ster staat voor “een uitzonderlijke keuken, een reis waard”. Je moet er zo uniek eten dat de chef andere chefs in de hele wereld inspireren kan. En de keuken moet daarom ook herkenbaar zijn. Dat was de keuken van Hertog Jan. Ik heb er zo vaak zo lekker gegeten, en elk gerecht was zo eigenzinnig goed dat enkel jij Gert die verzinnen en bereiden kon. Wanneer zo’n restaurant de deuren sluit is dat gewoon heel erg jammer. België valt nu terug op één drie sterrenrestaurant. Nederland heeft er drie. Wat doen jullie ons toch aan?

Los daarvan zijn jullie allebei, Gert en Joachim, gewoon ook twee geweldige kerels. Jullie zijn trouwe mannen die ervoor proberen te zorgen dat jullie gasten altijd maximaal in de watten gelegd worden. Jullie zijn erg attent, vriendelijk, klassevol. Jullie gaan altijd voor de perfectie, willen steeds anders en beter doen, straffer en intenser, mooier en lekkerder. Geen detail verliezen jullie uit het oog. En jullie hebben stap voor stap met “Hertog Jan” de absolute wereldtop bereikt. Dat ging niet zonder slag of stoot. Elke weg naar groot succes kent z’n hindernissen, en die hebben jullie ook gehad. De offers die je privé soms hebt moeten maken zijn niet te onderschatten. Het is soms berespannend geweest, en je zult wel eens gehoord hebben: overdrijven jullie geen klein beetje? Maar jullie leefden jullie droom, en die kwam meer dan honderd procent uit. Het was een droom vol sterren. Maar wanneer jullie dit lezen zijn jullie dus weer wakker geworden uit die droom… Zomaar. Het is over. Op een zondag. Vlak voor de kerst. Speciaal gevoel.

Wellicht is die allerlaatste service een hele bijzondere geweest. Met vreugde en tranen. Emoties. En met meer dan een geweldig glas. Ik las gisteren op Instagram dat het exact vijf jaar geleden is dat Sergio de deuren van “Oud Sluis” achter zich dicht getrokken heeft. En ik weet dat dat ook voor hem een bijzonder mooie en bijzonder emotionele avond was. Bewust die drie zwaar bevochten sterren lossen, het is wel een dingetje. Maar ik heb zo het gevoel dat Sergio vijf jaar en vijf sterren later geen spijt heeft van z’n beslissing destijds.

Ik weet zeker dat jullie toekomst ook fantastisch zal zijn. Het getuigt immers ook van ontzettende moed om een deur te sluiten, maar het geeft je wel de kans om weer een nieuwe te gaan openen. En in jullie geval: meer dan één nieuwe deur, van meer dan één culinair restaurant. En ik weet zeker: deze nieuwe dromen gaan ook weer lukken. Geen idee of jullie daar straks ook weer wat sterren bij gaan willen. Maar ik weet wel zeker dat jullie in al jullie nieuwe projecten zullen blijven gaan voor absolute topkwaliteit, bijzondere eetervaringen, en heel veel culinair plezier. Ik ben nu al immense fan. Jullie zijn van deze supporter nog lang niet af.

Dikke merci voor al het moois dat jullie mij en vele andere klanten geserveerd hebben de voorbije jaren. De sublieme gerechten, de fantastische wijnen, de prachtige verhalen, de gulle gastvrijheid, en de oprechte vriendschap. Geniet nu maar even met jullie gezin, jullie familie en vrienden, van een echt welverdiende rust. Maak er maar zalige kerstdagen van, en voor straks wens ik jullie heel veel gelukkige nieuwjaren. De drie sterren van Hertog Jan staan voor eeuwig aan het culinaire firmament, maar jullie zijn zelf sterren die nog waanzinnig zullen schitteren. Santé vrienden,

warme groeten,

Sven