Vrienden van Hertog Jan, ik wil nog een ding zeggen
Nieuws

Vrienden van Hertog Jan, ik wil nog een ding zeggen

Beste Gert, beste Joachim,

wanneer ik dit schrijf liggen jullie wellicht nog lekker te slapen. Jullie lezen mijn briefje wel ergens deze namiddag. Het is vandaag de dag voor kerstavond. En het is zondag. Sowieso zijn zondagen uitslaap-dagjes voor jullie, vermoed ik. Maar vandaag is natuurlijk wel een hele speciale dag. Want gisteren is jullie fantastische “Hertog Jan” voorgoed dicht gegaan. De droom is afgelopen. Het verhaal is geschreven. Er werd door jullie heel bewust een punt achter gezet.

Ik vind het jammer hoor gasten. Ik ben zelfs een beetje boos. Sorry. Maar dat gevoel heb ik altijd wanneer een bevriend koppel uiteen gaat, een topvoetballer mijn Club Brugge verlaat, een goede bakker zijn ovens voorgoed stillegt, of een goede vriend beslist om de liefde te volgen en ver weg in het buitenland gaat wonen. Je kunt veel begrijpen en je gunt mensen geluk, oplossingen, rust, en al zeker: nieuwe dromen. Maar dat wil niet zeggen dat je als fan, liefhebber, klant, supporter, en vooral vriend, geen moeite kunt hebben met die beslissing. Want ergens blijf je toch achter met een gemis en zeg je : dedju toch…

Hertog Jan was gewoon één van de allerbeste restaurants in de wereld. Michelin zegt altijd dat een derde ster staat voor “een uitzonderlijke keuken, een reis waard”. Je moet er zo uniek eten dat de chef andere chefs in de hele wereld inspireren kan. En de keuken moet daarom ook herkenbaar zijn. Dat was de keuken van Hertog Jan. Ik heb er zo vaak zo lekker gegeten, en elk gerecht was zo eigenzinnig goed dat enkel jij Gert die verzinnen en bereiden kon. Wanneer zo’n restaurant de deuren sluit is dat gewoon heel erg jammer. België valt nu terug op één drie sterrenrestaurant. Nederland heeft er drie. Wat doen jullie ons toch aan?

Los daarvan zijn jullie allebei, Gert en Joachim, gewoon ook twee geweldige kerels. Jullie zijn trouwe mannen die ervoor proberen te zorgen dat jullie gasten altijd maximaal in de watten gelegd worden. Jullie zijn erg attent, vriendelijk, klassevol. Jullie gaan altijd voor de perfectie, willen steeds anders en beter doen, straffer en intenser, mooier en lekkerder. Geen detail verliezen jullie uit het oog. En jullie hebben stap voor stap met “Hertog Jan” de absolute wereldtop bereikt. Dat ging niet zonder slag of stoot. Elke weg naar groot succes kent z’n hindernissen, en die hebben jullie ook gehad. De offers die je privé soms hebt moeten maken zijn niet te onderschatten. Het is soms berespannend geweest, en je zult wel eens gehoord hebben: overdrijven jullie geen klein beetje? Maar jullie leefden jullie droom, en die kwam meer dan honderd procent uit. Het was een droom vol sterren. Maar wanneer jullie dit lezen zijn jullie dus weer wakker geworden uit die droom… Zomaar. Het is over. Op een zondag. Vlak voor de kerst. Speciaal gevoel.

Wellicht is die allerlaatste service een hele bijzondere geweest. Met vreugde en tranen. Emoties. En met meer dan een geweldig glas. Ik las gisteren op Instagram dat het exact vijf jaar geleden is dat Sergio de deuren van “Oud Sluis” achter zich dicht getrokken heeft. En ik weet dat dat ook voor hem een bijzonder mooie en bijzonder emotionele avond was. Bewust die drie zwaar bevochten sterren lossen, het is wel een dingetje. Maar ik heb zo het gevoel dat Sergio vijf jaar en vijf sterren later geen spijt heeft van z’n beslissing destijds.

Ik weet zeker dat jullie toekomst ook fantastisch zal zijn. Het getuigt immers ook van ontzettende moed om een deur te sluiten, maar het geeft je wel de kans om weer een nieuwe te gaan openen. En in jullie geval: meer dan één nieuwe deur, van meer dan één culinair restaurant. En ik weet zeker: deze nieuwe dromen gaan ook weer lukken. Geen idee of jullie daar straks ook weer wat sterren bij gaan willen. Maar ik weet wel zeker dat jullie in al jullie nieuwe projecten zullen blijven gaan voor absolute topkwaliteit, bijzondere eetervaringen, en heel veel culinair plezier. Ik ben nu al immense fan. Jullie zijn van deze supporter nog lang niet af.

Dikke merci voor al het moois dat jullie mij en vele andere klanten geserveerd hebben de voorbije jaren. De sublieme gerechten, de fantastische wijnen, de prachtige verhalen, de gulle gastvrijheid, en de oprechte vriendschap. Geniet nu maar even met jullie gezin, jullie familie en vrienden, van een echt welverdiende rust. Maak er maar zalige kerstdagen van, en voor straks wens ik jullie heel veel gelukkige nieuwjaren. De drie sterren van Hertog Jan staan voor eeuwig aan het culinaire firmament, maar jullie zijn zelf sterren die nog waanzinnig zullen schitteren. Santé vrienden,

warme groeten,

Sven

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer