Over een paar weken is het zo ver: dan doe ik exact 30 jaar ochtendradio. Jaja. Dan vier ik dus al mijn derde decennium op de radio. Ik ben begonnen in de zomer van 1991 bij Radio 2 toen ik Michel Follet mocht vervangen tijdens de zomer. Ik was net 18 geworden.
Ik heb tussendoor ook wel eens andere blokken voor m’n rekening genomen. Af en toe. Maar ik heb dus vooral ochtendshows gedaan. Bij Radio 2, Radio Donna, Veronica (op TV), Q-Music, en nu al vijf jaar bij Joe. Er is geen radioblok dat ik liever presenteer dan de ochtend.
Ik heb dan ook een paar geheimen om het vol te kunnen houden. Ik ben gewoon vanzelf al een ochtendmens. Altijd geweest. Was ik als kind al. Dat is een voordeel. De afgelopen jaren let ik ook goed op wat ik eet en wandel ik veel. Dat helpt ook om goed te slapen en fris aan de dag te kunnen starten.
Maar wellicht de belangrijkste reden dat ik dit vroege ritme (met de wekker rond 4 uur) al zo lang vol kan houden, is het feit dat ik echt verslaafd ben aan de siësta. Voor mij is dat hèt geheim: ik doe, net als de Spanjaarden, vrijwel elke dag een middagdutje.
Ik doe het trouwens all the way: licht uit, kleren uit, gordijnen dicht, en ik duik mijn bed in. Voor hoe lang? Dat weet ik nooit. Ik slaap tot ik weer wakker word. Gemiddeld is dat een goed half uurtje. Soms ben ik na een kwartiertje al uitgerust. Soms heb ik anderhalf uur nodig. Tenzij ik een afspraak heb nadien, zet ik nooit een wekker.
Dat schijnt zeer gezond te zijn, zo even bijslapen overdag. Het geeft je geest en je lichaam even rust, je tankt even bij. Het geeft mij heel veel energie. En het helpt mij om dit ochtendritme al bijna 30 jaar vol te houden. En ik doe er graag nog twintig jaar bij…. Als dat mag van de radiobazen.
Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer