Opvallend nieuws in Het Nieuwsblad vandaag. De supermarktketen heeft laten weten dat je voortaan steaks, maar ook vis en taart die de dag zelf zal vervallen zult kunnen kopen aan amper 50 eurocent. Deze beslissing past binnen de duurzaamheidsstrategie van de supermarktketen. Ze willen namelijk de voedselverspilling dit jaar al met 25 procent verminderen, en tegen 2025 zelfs met 50 procent.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf zeer gevoelig ben voor verspilling van eten. Bij ons thuis gaat bijna niks verloren. Omdat ik sowieso heel bewust inkoop, en zelfs wanneer voedingswaren dreigen te bederven, verzin ik altijd wel een nieuw receptje, waarin ze toch nog een mooie rol kunnen spelen. Eten weggooien is zo’n zonde, als je beseft hoeveel inspanningen de productie van voedsel wel niet kost, en hoeveel mensen honger hebben in de wereld.
In de supermarkt zal ik nu al altijd kijken of ik geen etenswaren kan kopen waar zo’n kortingssticker op kleeft, omdat de vervaldag nadert. Niet omdat ik een gierige pin ben, wel omdat verspilling mij zo tegen de borst stoot. Als ik de dag zelf kan koken met die producten dan weet ik dat ze nog prima in orde zijn, en even lekker, want eerlijk gezegd: veel van die producten kun je zelfs één tot een paar dagen na datum nog gerust eten.
Bravo dus aan Lidl met deze nieuwe stap. De producten die de dag zelf vervallen zul je dus aan het einde van de dag aan deze spotprijs kunnen meenemen, weliswaar met de waarschuwing dat ze die avond nog geconsumeerd moeten worden. Een mooi voorbeeld dat andere winkelketens gerust mogen volgen. Het is fijn voor de portemonnee van de mensen, en het zorgt voor minder verspilling, dus het is beter voor het milieu, en het is ethisch ook een mooie, en noodzakelijke stap.
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is intussen een fijne traditie geworden. Een paar keer per jaar kun je mijn boeken ook bij me thuis komen kopen. Nu mijn nieuwe boek “De Poëzie Van Hockney” ook uit is, lassen we nog eens zo’n plezante verkoopdag in … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer