Waanzin? Of net goed? Een steak verkopen voor slechts 50 eurocent…

Opvallend nieuws in Het Nieuwsblad vandaag. De supermarktketen heeft laten weten dat je voortaan steaks, maar ook vis en taart die de dag zelf zal vervallen zult kunnen kopen aan amper 50 eurocent. Deze beslissing past binnen de duurzaamheidsstrategie van de supermarktketen. Ze willen namelijk de voedselverspilling dit jaar al met 25 procent verminderen, en tegen 2025 zelfs met 50 procent.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf zeer gevoelig ben voor verspilling van eten. Bij ons thuis gaat bijna niks verloren. Omdat ik sowieso heel bewust inkoop, en zelfs wanneer voedingswaren dreigen te bederven, verzin ik altijd wel een nieuw receptje, waarin ze toch nog een mooie rol kunnen spelen. Eten weggooien is zo’n zonde, als je beseft hoeveel inspanningen de productie van voedsel wel niet kost, en hoeveel mensen honger hebben in de wereld.

In de supermarkt zal ik nu al altijd kijken of ik geen etenswaren kan kopen waar zo’n kortingssticker op kleeft, omdat de vervaldag nadert. Niet omdat ik een gierige pin ben, wel omdat verspilling mij zo tegen de borst stoot. Als ik de dag zelf kan koken met die producten dan weet ik dat ze nog prima in orde zijn, en even lekker, want eerlijk gezegd: veel van die producten kun je zelfs één tot een paar dagen na datum nog gerust eten.

Bravo dus aan Lidl met deze nieuwe stap. De producten die de dag zelf vervallen zul je dus aan het einde van de dag aan deze spotprijs kunnen meenemen, weliswaar met de waarschuwing dat ze die avond nog geconsumeerd moeten worden. Een mooi voorbeeld dat andere winkelketens gerust mogen volgen. Het is fijn voor de portemonnee van de mensen, en het zorgt voor minder verspilling, dus het is beter voor het milieu, en het is ethisch ook een mooie, en noodzakelijke stap.