Waanzin? Of net goed? Een steak verkopen voor slechts 50 eurocent...
Nieuws

Waanzin? Of net goed? Een steak verkopen voor slechts 50 eurocent…

Opvallend nieuws in Het Nieuwsblad vandaag. De supermarktketen heeft laten weten dat je voortaan steaks, maar ook vis en taart die de dag zelf zal vervallen zult kunnen kopen aan amper 50 eurocent. Deze beslissing past binnen de duurzaamheidsstrategie van de supermarktketen. Ze willen namelijk de voedselverspilling dit jaar al met 25 procent verminderen, en tegen 2025 zelfs met 50 procent.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf zeer gevoelig ben voor verspilling van eten. Bij ons thuis gaat bijna niks verloren. Omdat ik sowieso heel bewust inkoop, en zelfs wanneer voedingswaren dreigen te bederven, verzin ik altijd wel een nieuw receptje, waarin ze toch nog een mooie rol kunnen spelen. Eten weggooien is zo’n zonde, als je beseft hoeveel inspanningen de productie van voedsel wel niet kost, en hoeveel mensen honger hebben in de wereld.

In de supermarkt zal ik nu al altijd kijken of ik geen etenswaren kan kopen waar zo’n kortingssticker op kleeft, omdat de vervaldag nadert. Niet omdat ik een gierige pin ben, wel omdat verspilling mij zo tegen de borst stoot. Als ik de dag zelf kan koken met die producten dan weet ik dat ze nog prima in orde zijn, en even lekker, want eerlijk gezegd: veel van die producten kun je zelfs één tot een paar dagen na datum nog gerust eten.

Bravo dus aan Lidl met deze nieuwe stap. De producten die de dag zelf vervallen zul je dus aan het einde van de dag aan deze spotprijs kunnen meenemen, weliswaar met de waarschuwing dat ze die avond nog geconsumeerd moeten worden. Een mooi voorbeeld dat andere winkelketens gerust mogen volgen. Het is fijn voor de portemonnee van de mensen, en het zorgt voor minder verspilling, dus het is beter voor het milieu, en het is ethisch ook een mooie, en noodzakelijke stap.

Gerelateerde nieuwsberichten

IMG_1861

Ik ga samen wonen in een camper met Anke, én koken voor haar

Jullie kennen me, en mijn passies. Ik ben als een bakker die, na meer dan dertig jaar achter zijn oven, nog altijd even trots is op elke kraakverse croissant die door zijn handen gaat, als een dokter die elke patiënt wil genezen of op zijn minst de pijn wil verzachten, als een garagist die hoopt dat het leven voor elke klant gesmeerd loopt, zoals een pastoor die z’n schapen de hemel wil bieden, en zoals een meisje van lichte zeden dat elke man met een brede glimlach het etablissement wil zien verlaten … Lees meer

Four Seasons Bangkok Would Be Chef Sven Ornelis Thailand28

Four Seasons Bangkok, op 14 in de lijst met beste hotels ter wereld

Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer

Dit wist je nog niet over popcorn. Wedden?

15 dingen die je nog niet wist over popcorn. Wedden?

De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer

Daarom smaakt koriander (voor sommigen) naar zeep

Daarom smaakt koriander (voor sommige mensen) naar zeep

Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer