Waanzin? Of net goed? Een steak verkopen voor slechts 50 eurocent...
Nieuws

Waanzin? Of net goed? Een steak verkopen voor slechts 50 eurocent…

Opvallend nieuws in Het Nieuwsblad vandaag. De supermarktketen heeft laten weten dat je voortaan steaks, maar ook vis en taart die de dag zelf zal vervallen zult kunnen kopen aan amper 50 eurocent. Deze beslissing past binnen de duurzaamheidsstrategie van de supermarktketen. Ze willen namelijk de voedselverspilling dit jaar al met 25 procent verminderen, en tegen 2025 zelfs met 50 procent.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf zeer gevoelig ben voor verspilling van eten. Bij ons thuis gaat bijna niks verloren. Omdat ik sowieso heel bewust inkoop, en zelfs wanneer voedingswaren dreigen te bederven, verzin ik altijd wel een nieuw receptje, waarin ze toch nog een mooie rol kunnen spelen. Eten weggooien is zo’n zonde, als je beseft hoeveel inspanningen de productie van voedsel wel niet kost, en hoeveel mensen honger hebben in de wereld.

In de supermarkt zal ik nu al altijd kijken of ik geen etenswaren kan kopen waar zo’n kortingssticker op kleeft, omdat de vervaldag nadert. Niet omdat ik een gierige pin ben, wel omdat verspilling mij zo tegen de borst stoot. Als ik de dag zelf kan koken met die producten dan weet ik dat ze nog prima in orde zijn, en even lekker, want eerlijk gezegd: veel van die producten kun je zelfs één tot een paar dagen na datum nog gerust eten.

Bravo dus aan Lidl met deze nieuwe stap. De producten die de dag zelf vervallen zul je dus aan het einde van de dag aan deze spotprijs kunnen meenemen, weliswaar met de waarschuwing dat ze die avond nog geconsumeerd moeten worden. Een mooi voorbeeld dat andere winkelketens gerust mogen volgen. Het is fijn voor de portemonnee van de mensen, en het zorgt voor minder verspilling, dus het is beter voor het milieu, en het is ethisch ook een mooie, en noodzakelijke stap.

Gerelateerde nieuwsberichten

Mosselrecept Sven Ornelis’ mama

De mosselen zijn er! #advertentie

Onlangs was ik er als jarenlange ambassadeur van de mosselen weer van harte bij in Zeeuws-Vlaanderen want toen werden de eerste touwen met de 2024 oogst van de Zeeuwse hangcultuurmosselen in het noordelijke deel van de Oosterschelde boven water gehaald … Lees meer

Bram Laebens

De mooie levenslessen van mijn mama

Zondag is moederdag. Leve alle moeders, en oma’s. Jullie weten dat ik mijn mama een enorm warm hart toedraag. Ze is al meer dan een halve eeuw de belangrijkste vrouw in mijn leven … Lees meer

“Eat What You Want Day” Wat is dat eigenlijk?

“Eat What You Want Day”… Je ziet zo’n bijzondere dag staan in de kalender en je vraagt je af: wat is dat nu eigenlijk voor een rare feestdag? Ik heb het even opgezocht: het is een informeel ‘feest’ dat onder andere in Amerika elk jaar op 11 mei wordt gevierd … Lees meer

Rood fruit met porto, munt en honing en roomijs

Volledig menu voor deze halve werkweek

Daar gaan we weer voor een nieuwe werkweek. Maar net als vorige week, met die eerste mei die als plezante rustpauze midden in de week tevoorschijn kwam, is dit ook maar een halve week … Lees meer

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer