Waar haalde Abraham de mosterd vandaan ?

‘Weten waar Abraham de mosterd haalt’ is een uitdrukking uit de Bijbel en heeft eigenlijk niks met mosterd te maken, maar verwijst naar MUTSAARD dat is een takkenbos, houtstapel of brandstapel. Mosterd of mostaard, is zowel de naam van de mosterdplant, als van de mosterd die we in de keuken gebruiken en eten als smaakmiddel bij bv. worst, kaas of hotdogs.

Mosterd wordt gemaakt uit gemalen mosterdzaden, azijn, water en zout. Vaak worden suiker, honing, kruiden en specerijen toegevoegd, zoals peper, mierikswortel, rozemarijn, knoflook of zelfs lavendel. De gele kleur komt door toevoeging van kurkuma.

Drieduizend jaar geleden verbouwden Chinezen al mosterd, de oude Grieken gebruikten het 400 jaar voor onze tijdstelling als geneesmiddel en in Romeinse teksten wordt de bereiding van mosterd al beschreven in de 1ste eeuw na Christus.

Het franse Bourgondië is vooral gekend voor de lekkere wijnen, escargots, Epoisses en crème de cassis, maar ook mosterd mag zeker in dit rijtje van culinaire klassiekers niet ontbreken. Moutarde de Dijon (Dijon-mosterd) mag overal gemaakt worden want het is geen ‘appellation d’origine contrôlée’ (benaming van gecontroleerde herkomst). Dijon blijft echter onlosmakelijk verbonden met mosterd. In de 13e eeuw had Dijon zelfs het Franse monopolie op het maken van mosterd. De Fransen zijn dan ook gek op mosterd, mosterd staat er altijd op tafel. Net zoals we in België mayonaise of ketchup bij frieten eten, eten ze in Frankrijk mosterd bij heel veel gerechten.

Vorig jaar was er bijna een nationale crisis door een tekort aan mosterzaden. De mislukte oogst van mosterdzaad in Canada en de oorlog in Oekraïne, ook een grote mosterdzaadproducent, zorgden voor een tekort aan mosterd. Nergens in de supermarkten was er nog Dijon-mosterd te vinden. Stel je voor welke paniek er bij ons zou ontstaan moest er geen mayonaise meer zijn…