‘Weten waar Abraham de mosterd haalt’ is een uitdrukking uit de Bijbel en heeft eigenlijk niks met mosterd te maken, maar verwijst naar MUTSAARD dat is een takkenbos, houtstapel of brandstapel. Mosterd of mostaard, is zowel de naam van de mosterdplant, als van de mosterd die we in de keuken gebruiken en eten als smaakmiddel bij bv. worst, kaas of hotdogs.
Mosterd wordt gemaakt uit gemalen mosterdzaden, azijn, water en zout. Vaak worden suiker, honing, kruiden en specerijen toegevoegd, zoals peper, mierikswortel, rozemarijn, knoflook of zelfs lavendel. De gele kleur komt door toevoeging van kurkuma.
Drieduizend jaar geleden verbouwden Chinezen al mosterd, de oude Grieken gebruikten het 400 jaar voor onze tijdstelling als geneesmiddel en in Romeinse teksten wordt de bereiding van mosterd al beschreven in de 1ste eeuw na Christus.
Het franse Bourgondië is vooral gekend voor de lekkere wijnen, escargots, Epoisses en crème de cassis, maar ook mosterd mag zeker in dit rijtje van culinaire klassiekers niet ontbreken. Moutarde de Dijon (Dijon-mosterd) mag overal gemaakt worden want het is geen ‘appellation d’origine contrôlée’ (benaming van gecontroleerde herkomst). Dijon blijft echter onlosmakelijk verbonden met mosterd. In de 13e eeuw had Dijon zelfs het Franse monopolie op het maken van mosterd. De Fransen zijn dan ook gek op mosterd, mosterd staat er altijd op tafel. Net zoals we in België mayonaise of ketchup bij frieten eten, eten ze in Frankrijk mosterd bij heel veel gerechten.
Vorig jaar was er bijna een nationale crisis door een tekort aan mosterzaden. De mislukte oogst van mosterdzaad in Canada en de oorlog in Oekraïne, ook een grote mosterdzaadproducent, zorgden voor een tekort aan mosterd. Nergens in de supermarkten was er nog Dijon-mosterd te vinden. Stel je voor welke paniek er bij ons zou ontstaan moest er geen mayonaise meer zijn…
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer
Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer
An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer
Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer