Waar haalde Abraham de mosterd vandaan ?
Nieuws

Waar haalde Abraham de mosterd vandaan ?

‘Weten waar Abraham de mosterd haalt’ is een uitdrukking uit de Bijbel en heeft eigenlijk niks met mosterd te maken, maar verwijst naar MUTSAARD dat is een takkenbos, houtstapel of brandstapel. Mosterd of mostaard, is zowel de naam van de mosterdplant, als van de mosterd die we in de keuken gebruiken en eten als smaakmiddel bij bv. worst, kaas of hotdogs.

Mosterd wordt gemaakt uit gemalen mosterdzaden, azijn, water en zout. Vaak worden suiker, honing, kruiden en specerijen toegevoegd, zoals peper, mierikswortel, rozemarijn, knoflook of zelfs lavendel. De gele kleur komt door toevoeging van kurkuma.

Drieduizend jaar geleden verbouwden Chinezen al mosterd, de oude Grieken gebruikten het 400 jaar voor onze tijdstelling als geneesmiddel en in Romeinse teksten wordt de bereiding van mosterd al beschreven in de 1ste eeuw na Christus.

Het franse Bourgondië is vooral gekend voor de lekkere wijnen, escargots, Epoisses en crème de cassis, maar ook mosterd mag zeker in dit rijtje van culinaire klassiekers niet ontbreken. Moutarde de Dijon (Dijon-mosterd) mag overal gemaakt worden want het is geen ‘appellation d’origine contrôlée’ (benaming van gecontroleerde herkomst). Dijon blijft echter onlosmakelijk verbonden met mosterd. In de 13e eeuw had Dijon zelfs het Franse monopolie op het maken van mosterd. De Fransen zijn dan ook gek op mosterd, mosterd staat er altijd op tafel. Net zoals we in België mayonaise of ketchup bij frieten eten, eten ze in Frankrijk mosterd bij heel veel gerechten.

Vorig jaar was er bijna een nationale crisis door een tekort aan mosterzaden. De mislukte oogst van mosterdzaad in Canada en de oorlog in Oekraïne, ook een grote mosterdzaadproducent, zorgden voor een tekort aan mosterd. Nergens in de supermarkten was er nog Dijon-mosterd te vinden. Stel je voor welke paniek er bij ons zou ontstaan moest er geen mayonaise meer zijn…

Gerelateerde nieuwsberichten

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer