Waar haalde Abraham de mosterd vandaan ?
Nieuws

Waar haalde Abraham de mosterd vandaan ?

‘Weten waar Abraham de mosterd haalt’ is een uitdrukking uit de Bijbel en heeft eigenlijk niks met mosterd te maken, maar verwijst naar MUTSAARD dat is een takkenbos, houtstapel of brandstapel. Mosterd of mostaard, is zowel de naam van de mosterdplant, als van de mosterd die we in de keuken gebruiken en eten als smaakmiddel bij bv. worst, kaas of hotdogs.

Mosterd wordt gemaakt uit gemalen mosterdzaden, azijn, water en zout. Vaak worden suiker, honing, kruiden en specerijen toegevoegd, zoals peper, mierikswortel, rozemarijn, knoflook of zelfs lavendel. De gele kleur komt door toevoeging van kurkuma.

Drieduizend jaar geleden verbouwden Chinezen al mosterd, de oude Grieken gebruikten het 400 jaar voor onze tijdstelling als geneesmiddel en in Romeinse teksten wordt de bereiding van mosterd al beschreven in de 1ste eeuw na Christus.

Het franse Bourgondië is vooral gekend voor de lekkere wijnen, escargots, Epoisses en crème de cassis, maar ook mosterd mag zeker in dit rijtje van culinaire klassiekers niet ontbreken. Moutarde de Dijon (Dijon-mosterd) mag overal gemaakt worden want het is geen ‘appellation d’origine contrôlée’ (benaming van gecontroleerde herkomst). Dijon blijft echter onlosmakelijk verbonden met mosterd. In de 13e eeuw had Dijon zelfs het Franse monopolie op het maken van mosterd. De Fransen zijn dan ook gek op mosterd, mosterd staat er altijd op tafel. Net zoals we in België mayonaise of ketchup bij frieten eten, eten ze in Frankrijk mosterd bij heel veel gerechten.

Vorig jaar was er bijna een nationale crisis door een tekort aan mosterzaden. De mislukte oogst van mosterdzaad in Canada en de oorlog in Oekraïne, ook een grote mosterdzaadproducent, zorgden voor een tekort aan mosterd. Nergens in de supermarkten was er nog Dijon-mosterd te vinden. Stel je voor welke paniek er bij ons zou ontstaan moest er geen mayonaise meer zijn…

Gerelateerde nieuwsberichten

Vier jij wereld hoagie day?

Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer

Klopt de slechte reputatie van zout wel?

Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer

Opgelet! Dit zou ongeluk brengen in de keuken…

Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Bram Laebens

Leve moederdag!

15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer

5 heerlijke pasta’s voor het weekend!

Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer

Is witte chocolade chocolade? Probeer mijn recepten!

Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer

12 Slimme tips om groenten en fruit langer te bewaren

Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer