Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: er zijn verschillende theorieën over waar donuts precies vandaan komen, en verschillende culturen eisen de oorsprong een beetje op. Wellicht komt de oorsprong een beetje van overal.
Het zou beste kunnen dat ze voortkomen uit de Nederlandse oliebollen, de lekkernij die je ook bij ons kunt kopen op de kermis. Oliebollen zijn ronde deegballen die in hete olie worden gefrituurd en traditioneel bij onze Noorderburen worden gegeten tijdens Oud en Nieuw. Nederlandse immigranten brachten mogelijk het concept van oliebollen naar Amerika, waar ze evolueerden tot de donuts die we vandaag kennen.
Een andere theorie zegt dat de Duitse “Berliner”, die je ook bij de bakker bij ons kopen kunt als Berlijnse bollen aan de oorsprong van donuts liggen. Berliners zijn gevulde deegballen die ook worden gefrituurd. Sommige mensen geloven dat Duitse immigranten in de 19e eeuw donuts naar Amerika brachten en dat ze later hun eigen identiteit kregen.
Een andere mogelijkheid is dat donuts hun oorsprong vinden in de Nederlandse koloniale geschiedenis. In de Nederlandse koloniën werden frituursnacks, zoals oliebollen en beignets, gemaakt met lokale ingrediënten. Deze snacks kunnen dan ook de basis gelegd hebben voor de ontwikkeling van de donut zoals we die nu kennen.
Ongeacht de precieze oorsprong van donuts, want die discussie zal wel altijd blijven bestaan, hebben ze zich natuurlijk vooral in de Verenigde Staten ontwikkeld tot een razend populaire lekkernij, vooral bekend om hun ringvorm en diverse glazuren en toppings. Tegenwoordig zijn donuts wereldwijd geliefd en hebben ze verschillende variaties en regionale interpretaties.
Ze zijn natuurlijk niet super gezond, maar wel lekker! Ik heb voor de lol nog eens een foto van Kürt Rogiers en mezelf bij het artikel geplaatst, van toen we in Los Angeles waren voor de oscars en naar dit beroemde Donuts kraam op bezoek gingen. Ik woog nog 30 kilo meer en het is kort daarna dat ik aan het wandelen ben gegaan. De foto staat met het hele verhaal in mijn wandelboek Waarom Wandelen.
Gisteren iets vervelend voor gehad op restaurant in Barcelona. We gingen na een hele lange wandeling in de zon iets eten aan het strand. Ik wou eens iets nieuws ontdekken, en mijn partner had enorm zin in pizza, en wist een restaurant aan de achterkant van het W Hotel dat blijkbaar prima pizza’s heeft, een goede Italiaan, Velissima … Lees meer
Mensen die me al een paar jaar volgen weten dat ik een paar playlists heb staan die openbaar zijn op Spotify. eentje daarvan is “Would Be Chef Summernights” … Lees meer
Van een slechte timing gesproken. Net nu ik een dikke maand een reisgids uitheb met als naam “Mijn Barcelona” waarmee ik nog meer mensen wil motiveren en helpen om deze prachtige, gastvrije stad te ontdekken, was er een “gigantische betoging” in Barcelona tegen toeristen … Lees meer
Vandaag is sugar cookie day. Dat is in Amerika heel wat. Dan worden er volop koekjes gebakken en uitgedeeld. Ik probeer zelf niet al teveel suiker te consumeren … Lees meer
19 mei is blijkbaar de dag van het bakken, een ideale aanleiding om eens een taartje klaar te maken. Ik zal maar met de deur in huis vallen, ik ben geen fanatieke bakker … Lees meer
Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer
Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer
Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer