Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: er zijn verschillende theorieën over waar donuts precies vandaan komen, en verschillende culturen eisen de oorsprong een beetje op. Wellicht komt de oorsprong een beetje van overal.
Het zou beste kunnen dat ze voortkomen uit de Nederlandse oliebollen, de lekkernij die je ook bij ons kunt kopen op de kermis. Oliebollen zijn ronde deegballen die in hete olie worden gefrituurd en traditioneel bij onze Noorderburen worden gegeten tijdens Oud en Nieuw. Nederlandse immigranten brachten mogelijk het concept van oliebollen naar Amerika, waar ze evolueerden tot de donuts die we vandaag kennen.
Een andere theorie zegt dat de Duitse “Berliner”, die je ook bij de bakker bij ons kopen kunt als Berlijnse bollen aan de oorsprong van donuts liggen. Berliners zijn gevulde deegballen die ook worden gefrituurd. Sommige mensen geloven dat Duitse immigranten in de 19e eeuw donuts naar Amerika brachten en dat ze later hun eigen identiteit kregen.
Een andere mogelijkheid is dat donuts hun oorsprong vinden in de Nederlandse koloniale geschiedenis. In de Nederlandse koloniën werden frituursnacks, zoals oliebollen en beignets, gemaakt met lokale ingrediënten. Deze snacks kunnen dan ook de basis gelegd hebben voor de ontwikkeling van de donut zoals we die nu kennen.
Ongeacht de precieze oorsprong van donuts, want die discussie zal wel altijd blijven bestaan, hebben ze zich natuurlijk vooral in de Verenigde Staten ontwikkeld tot een razend populaire lekkernij, vooral bekend om hun ringvorm en diverse glazuren en toppings. Tegenwoordig zijn donuts wereldwijd geliefd en hebben ze verschillende variaties en regionale interpretaties.
Ze zijn natuurlijk niet super gezond, maar wel lekker! Ik heb voor de lol nog eens een foto van Kürt Rogiers en mezelf bij het artikel geplaatst, van toen we in Los Angeles waren voor de oscars en naar dit beroemde Donuts kraam op bezoek gingen. Ik woog nog 30 kilo meer en het is kort daarna dat ik aan het wandelen ben gegaan. De foto staat met het hele verhaal in mijn wandelboek Waarom Wandelen.
Een paar jaar voor covid zijn mijn papa André en ikzelf voor het eerst met zijn tweetjes naar Barcelona gekomen in de kerstperiode. De jaren voordien waren mijn ouders samen een paar keer in de zomer naar onze flat in Spanje gereisd, maar mama heeft bij een van de laatste landingen zo’n schrik opgedaan dat ze eigenlijk niet meer wil vliegen … Lees meer
Soms moet het eens kunnen: fastfood eten. Het is niet super gezond en je moet er niet mee overdrijven. Maar op de feestdag van de fastfood, 16 november moet er eens zot kunnen gedaan worden … Lees meer
Het wordt soms wel eens omschreven als een wondermiddel wanneer je ziek bent of koud hebt: kippensoep, daar knap je volgens de legende van op. Maar is het wel zo gezond als beweerd wordt … Lees meer
Laat ik maar met de deur in huis vallen, dat is moeilijk exact te bepalen. De hoeveelheid ontbijt die je zou moeten eten is verschillend van persoon tot persoon en is sowieso erg afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, geslacht, activiteitsniveau en individuele behoeften … Lees meer
Soms gebeurt het dat ik moet koken voor mezelf alleen, en weet je wat? Vaak vind ik dat niet leuk. Ik ben graag samen met m’n lief, en ik vind het fijn om voor ons tweetjes te koken … Lees meer
Ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar pizza’s zijn toch gewoon vaak veel te groot? Of je nu voor de diepvriesexemplaren gaat of je ze bestelt bij het pizzarestaurant in de buurt … Lees meer
In de herfst van vorig jaar stierf onze lieve Britse korthaar Gilbert . Het verdriet was groot en we beslisten om even te wachten met het in huis halen van een nieuwe poes … Lees meer
Ik probeer zoveel mogelijk op m’n gezondheid te letten. Ik wandel veel, ik drink veel water en iets minder alcohol dan vroeger en vooral: ik let op mijn eten … Lees meer