Waar komen donuts precies vandaan?
Nieuws

Waar komen donuts precies vandaan?

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: er zijn verschillende theorieën over waar donuts precies vandaan komen, en verschillende culturen eisen de oorsprong een beetje op. Wellicht komt de oorsprong een beetje van overal.

Het zou beste kunnen dat ze voortkomen uit de Nederlandse oliebollen, de lekkernij die je ook bij ons kunt kopen op de kermis. Oliebollen zijn ronde deegballen die in hete olie worden gefrituurd en traditioneel bij onze Noorderburen worden gegeten tijdens Oud en Nieuw. Nederlandse immigranten brachten mogelijk het concept van oliebollen naar Amerika, waar ze evolueerden tot de donuts die we vandaag kennen.

Een andere theorie zegt dat de Duitse “Berliner”, die je ook bij de bakker bij ons kopen kunt als Berlijnse bollen aan de oorsprong van donuts liggen. Berliners zijn gevulde deegballen die ook worden gefrituurd. Sommige mensen geloven dat Duitse immigranten in de 19e eeuw donuts naar Amerika brachten en dat ze later hun eigen identiteit kregen.

Een andere mogelijkheid is dat donuts hun oorsprong vinden in de Nederlandse koloniale geschiedenis. In de Nederlandse koloniën werden frituursnacks, zoals oliebollen en beignets, gemaakt met lokale ingrediënten. Deze snacks kunnen dan ook de basis gelegd hebben voor de ontwikkeling van de donut zoals we die nu kennen.

Ongeacht de precieze oorsprong van donuts, want die discussie zal wel altijd blijven bestaan, hebben ze zich natuurlijk vooral in de Verenigde Staten ontwikkeld tot een razend populaire lekkernij, vooral bekend om hun ringvorm en diverse glazuren en toppings. Tegenwoordig zijn donuts wereldwijd geliefd en hebben ze verschillende variaties en regionale interpretaties.

Ze zijn natuurlijk niet super gezond, maar wel lekker! Ik heb voor de lol nog eens een foto van Kürt Rogiers en mezelf bij het artikel geplaatst, van toen we in Los Angeles waren voor de oscars en naar dit beroemde Donuts kraam op bezoek gingen. Ik woog nog 30 kilo meer en het is kort daarna dat ik aan het wandelen ben gegaan. De foto staat met het hele verhaal in mijn wandelboek Waarom Wandelen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Dit zijn de allerbeste taarten!

Vier wereld bakdag

19 mei is blijkbaar de dag van het bakken, een ideale aanleiding om eens een taartje klaar te maken. Ik zal maar met de deur in huis vallen, ik ben geen fanatieke bakker … Lees meer

Een kleine tip om het nu al wat zomers te maken

Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer

Sven India Udaipur

Deze reacties kreeg ik op mijn India-reis op Instagram …

Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Wat is “Oyster Rockefeller” en is het lekker?

Ik vind oesters best lekker, maar in tegenstelling tot de echt fanatieke liefhebbers ga ik er geen dozijn binnenspelen. Geef me er zes rauw op ijs en ik ben al meer dan gelukkig … Lees meer

Wat is glutenvrij eten en is het een aanrader voor iedereen?

8 januari gluten free day. Gluten zijn de paria’s van het hedendaagse dieet. Een tijdje geleden lazen we in de pers zelfs dat onze Belgische koning Filip zoveel mogelijk glutenvrij eet … Lees meer

Wat is tempura, en hoe maak je het?

Tempura is een Japanse kooktechniek waarbij lekkere ingrediënten, meestal zeevruchten of groenten, in een licht beslag worden gedoopt en vervolgens gefrituurd … Lees meer

Belachelijke fout als je zelf slagroom maakt levert wel een topidee op!

Zelf slagroom maken is het makkelijkste wat er is. Ik doe het zelf vaak, omdat ik ook heel graag roomijs maak, en dat natuurlijk heerlijk is wanneer je dat serveert met een warme chocoladesaus en zelf geklopte slagroom … Lees meer