Waar komen donuts precies vandaan?

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: er zijn verschillende theorieën over waar donuts precies vandaan komen, en verschillende culturen eisen de oorsprong een beetje op. Wellicht komt de oorsprong een beetje van overal.

Het zou beste kunnen dat ze voortkomen uit de Nederlandse oliebollen, de lekkernij die je ook bij ons kunt kopen op de kermis. Oliebollen zijn ronde deegballen die in hete olie worden gefrituurd en traditioneel bij onze Noorderburen worden gegeten tijdens Oud en Nieuw. Nederlandse immigranten brachten mogelijk het concept van oliebollen naar Amerika, waar ze evolueerden tot de donuts die we vandaag kennen.

Een andere theorie zegt dat de Duitse “Berliner”, die je ook bij de bakker bij ons kopen kunt als Berlijnse bollen aan de oorsprong van donuts liggen. Berliners zijn gevulde deegballen die ook worden gefrituurd. Sommige mensen geloven dat Duitse immigranten in de 19e eeuw donuts naar Amerika brachten en dat ze later hun eigen identiteit kregen.

Een andere mogelijkheid is dat donuts hun oorsprong vinden in de Nederlandse koloniale geschiedenis. In de Nederlandse koloniën werden frituursnacks, zoals oliebollen en beignets, gemaakt met lokale ingrediënten. Deze snacks kunnen dan ook de basis gelegd hebben voor de ontwikkeling van de donut zoals we die nu kennen.

Ongeacht de precieze oorsprong van donuts, want die discussie zal wel altijd blijven bestaan, hebben ze zich natuurlijk vooral in de Verenigde Staten ontwikkeld tot een razend populaire lekkernij, vooral bekend om hun ringvorm en diverse glazuren en toppings. Tegenwoordig zijn donuts wereldwijd geliefd en hebben ze verschillende variaties en regionale interpretaties.

Ze zijn natuurlijk niet super gezond, maar wel lekker! Ik heb voor de lol nog eens een foto van Kürt Rogiers en mezelf bij het artikel geplaatst, van toen we in Los Angeles waren voor de oscars en naar dit beroemde Donuts kraam op bezoek gingen. Ik woog nog 30 kilo meer en het is kort daarna dat ik aan het wandelen ben gegaan. De foto staat met het hele verhaal in mijn wandelboek Waarom Wandelen.