Nieuws

Waar komt Bratwurst vandaan? En een goede tip om die eens anders klaar te maken!

16 augustus is World Bratwurst Day. Je zal er wellicht niet van schrikken maar bratwurst komt oorspronkelijk uit Duitsland, en is er tot op vandaag super populair. Bratwurst wordt meestal gemaakt van varkensvlees, rundvlees, of een combinatie van de twee. En de naam is nu ook niet echt ingewikkeld, want het komt gewoon van de Duitse woord “braten” wat “braden” of “bakken” betekent en “wurst” wat inderdaad worst betekent.

Bratwurst heeft een hele lange traditie en is echt een integraal onderdeel van de Duitse eetcultuur. Bratwurst wordt vaak gegeten tijdens festivals, zoals het Oktoberfest waar ze met honderdduizenden tegelijk over de toonbank gaan. De samenstelling en kruiding kan overigens wel behoorlijk verschillen. In bepaalde regio’s zoals Thüringen en Nürnberg zijn er bijvoorbeeld specifieke recepten en productiemethoden die uniek zijn voor die gebieden. Bratwurst wordt vaak gegrild of gebakken en geserveerd met brood, mosterd, of zuurkool.

Een leuke en typische manier om bratwurst te bereiden gaat als volgt: je verhit wat olijfolie in een grote koekenpan op een middelhoog vuur en bakt de bratwursten gedurende 4-5 minuten aan elke kant tot ze mooi bruin zijn. Haal ze uit de pan en zet ze apart. Voeg vervolgens 2 fijngesnipperde uien en 2 fijngesneden appels toe aan dezelfde pan en bak die gedurende 5-7 minuten tot de uien zacht en goudbruin zijn.

Strooi daarna een lepel suiker en een lepel mosterdzaad erover en roer goed door. Leg de bratwursten terug in de pan, voeg een kopje kippenbouillon of appelsap toe, en breng aan de kook. Zet het vuur laag, dek de pan af, en laat alles 10-15 minuten sudderen tot de Bratwursten gaar zijn. Breng op smaak met zout en peper en serveer de bratwurst met de gekookte uien en appels. Vaak wordt dit geserveerd met wat brood bij of aardappelpuree. Smakelijk!

Gerelateerde nieuwsberichten

Kan zwarte chocolade tijdens een dieet?

Nu ik een kleine maand aan het diëten en extra aan het sporten ben, probeer ik met echte zondes wat voorzichtig te zijn. Ik drink veel minder wijn, wat best wel lastig is voor mij, want een glaasje of twee, drie bij het eten was een dagelijkse plezante gewoonte … Lees meer

Vier de nationale feestdag van Mexico met dit zalige eten!

16 september is de dag van de onafhankelijkheid in Mexico, een absolute feestdag daar. Ik ben gek op Mexicaans eten, zeker als het top is klaar gemaakt en niet al te spicy … Lees meer

Ken jij het verschil tussen linguini, spaghetti en tagliatelle?

Zondag 15 september is linguini dag (of “linguine dag”). Het is een soort pasta die afkomstig is uit Italië. Het lijkt wat op spaghetti, maar is platter en iets breder, met de vorm van een lang, dunne lint … Lees meer

Ik neem je de komende weken mee op culinaire reis!

Liefste vrienden van Would Be Chef. We hebben het willen ontkennen, we vechten er tegen met alle positiviteit die we in ons hebben, maar de waarheid is nu wel duidelijk: de zomervakantie van 2024 ligt nu echt wel achter de rug … Lees meer

Hoe groot kunnen kreeften worden?

Deze zomer heb ik in Barcelona twee gerechten voor vier personen kunnen maken, een slaatje en een pasta, met één kreeft. Het was een gigantische Europese kreeft van wel 63 cm lang en meer dan twee kilo, die ik in een culinaire supermarkt op de kop kon tikken … Lees meer

Dit zou een ober toch echt niet mogen doen…

Ik ben niet enorm hard gehecht aan de regels van de etiquette. Zelfs in de meest chique restaurants wordt er vandaag gelukkig wat informeler en gezelliger omgegaan met de klanten … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Een grote fout die ik maak in mijn keuken, en jij wellicht ook…

24 augustus is World Knife day, dan wordt er extra aandacht besteed aan je (keuken-)messen. Ik beken: de set prachtige Japanse messen die ik in Barcelona liggen heb, was tien jaar geleden, toen we er onze eerste zomer doorbrachten, vlijmscherp … Lees meer