Vandaag, 25 augustus, is Banana Split day. En dan verwijs ik niet naar het legendarische verborgen camera-programma op de Nederlandse TV, maar naar het beroemde nagerecht. Het dessert Banana Split vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten en zou voor het eerst gecreëerd zijn in het begin van de 20e eeuw. Volgens de overlevering werd het werd bedacht door Ernest Hazard, de eigenaar van een ijszaak genaamd “Hazard’s” in Wilmington, Ohio.
De eerste Banana Split werd geserveerd op 23 september 1904. Het idee ontstond toen Hazard enkele ingrediënten combineerde die hij toevallig voorhanden had: een banaan, doorgesneden in de lengte, en drie smaken ijs (chocolade, vanille en aardbei), chocoladesiroop, ananassiroop en aardbeiensiroop, gegarneerd met gehakte noten en slagroom.
Het dessert werd al snel ontzettend populair en verspreidde zich over de Verenigde Staten. De naam “Banana Split” verwijst uiteraard naar de gespleten banaan die als basis dient voor het dessert. Het dessert wordt vaak geserveerd in ijssalons, restaurants en zelfs thuis. De Banana Split is een klassiek Amerikaans dessert dat intussen al lang wereldwijd bekendheid heeft verworven, want ook bij ons staat het al tientallen jaren op de kaart van de meeste tearooms.
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer