Waar komt de banana split vandaan?

Vandaag, 25 augustus, is Banana Split day. En dan verwijs ik niet naar het legendarische verborgen camera-programma op de Nederlandse TV, maar naar het beroemde nagerecht. Het dessert Banana Split vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten en zou voor het eerst gecreëerd zijn in het begin van de 20e eeuw. Volgens de overlevering werd het werd bedacht door Ernest Hazard, de eigenaar van een ijszaak genaamd “Hazard’s” in Wilmington, Ohio.

De eerste Banana Split werd geserveerd op 23 september 1904. Het idee ontstond toen Hazard enkele ingrediënten combineerde die hij toevallig voorhanden had: een banaan, doorgesneden in de lengte, en drie smaken ijs (chocolade, vanille en aardbei), chocoladesiroop, ananassiroop en aardbeiensiroop, gegarneerd met gehakte noten en slagroom.

Het dessert werd al snel ontzettend populair en verspreidde zich over de Verenigde Staten. De naam “Banana Split” verwijst uiteraard naar de gespleten banaan die als basis dient voor het dessert.  Het dessert wordt vaak geserveerd in ijssalons, restaurants en zelfs thuis. De Banana Split is een klassiek Amerikaans dessert dat intussen al lang wereldwijd bekendheid heeft verworven, want ook bij ons staat het al tientallen jaren op de kaart van de meeste tearooms.