Waar komt de banana split vandaan?
Nieuws

Waar komt de banana split vandaan?

Vandaag, 25 augustus, is Banana Split day. En dan verwijs ik niet naar het legendarische verborgen camera-programma op de Nederlandse TV, maar naar het beroemde nagerecht. Het dessert Banana Split vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten en zou voor het eerst gecreëerd zijn in het begin van de 20e eeuw. Volgens de overlevering werd het werd bedacht door Ernest Hazard, de eigenaar van een ijszaak genaamd “Hazard’s” in Wilmington, Ohio.

De eerste Banana Split werd geserveerd op 23 september 1904. Het idee ontstond toen Hazard enkele ingrediënten combineerde die hij toevallig voorhanden had: een banaan, doorgesneden in de lengte, en drie smaken ijs (chocolade, vanille en aardbei), chocoladesiroop, ananassiroop en aardbeiensiroop, gegarneerd met gehakte noten en slagroom.

Het dessert werd al snel ontzettend populair en verspreidde zich over de Verenigde Staten. De naam “Banana Split” verwijst uiteraard naar de gespleten banaan die als basis dient voor het dessert.  Het dessert wordt vaak geserveerd in ijssalons, restaurants en zelfs thuis. De Banana Split is een klassiek Amerikaans dessert dat intussen al lang wereldwijd bekendheid heeft verworven, want ook bij ons staat het al tientallen jaren op de kaart van de meeste tearooms.

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer