Waar komt de banana split vandaan?
Nieuws

Waar komt de banana split vandaan?

Vandaag, 25 augustus, is Banana Split day. En dan verwijs ik niet naar het legendarische verborgen camera-programma op de Nederlandse TV, maar naar het beroemde nagerecht. Het dessert Banana Split vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten en zou voor het eerst gecreëerd zijn in het begin van de 20e eeuw. Volgens de overlevering werd het werd bedacht door Ernest Hazard, de eigenaar van een ijszaak genaamd “Hazard’s” in Wilmington, Ohio.

De eerste Banana Split werd geserveerd op 23 september 1904. Het idee ontstond toen Hazard enkele ingrediënten combineerde die hij toevallig voorhanden had: een banaan, doorgesneden in de lengte, en drie smaken ijs (chocolade, vanille en aardbei), chocoladesiroop, ananassiroop en aardbeiensiroop, gegarneerd met gehakte noten en slagroom.

Het dessert werd al snel ontzettend populair en verspreidde zich over de Verenigde Staten. De naam “Banana Split” verwijst uiteraard naar de gespleten banaan die als basis dient voor het dessert.  Het dessert wordt vaak geserveerd in ijssalons, restaurants en zelfs thuis. De Banana Split is een klassiek Amerikaans dessert dat intussen al lang wereldwijd bekendheid heeft verworven, want ook bij ons staat het al tientallen jaren op de kaart van de meeste tearooms.

Gerelateerde nieuwsberichten

Via Veneto

Waarom ik steeds vaker afhaak bij tasting menu’s

Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer

VAKANTIE EN NIKS BIJKOMEN: 3 SLIMME TRUCS!

Vakantie en niks bijkomen: 3 slimme trucs!

Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer