Geen enkele historicus is erin geslaagd om de exacte herkomst van mayonaise te traceren. Het meest overgeleverde verhaal verwijst naar de stad Maó, de hoofdstad van Menorca (Spanje).
Tijdens een Oorlog in 1756 werd Maó door de Franse Hertog van Richelieu veroverd op de Britse vloot. De Fransen wilden een overwinningsbanket geven om dit te vieren maar de kok van Richelieu vond echter geen room op het eiland, waarop hij improviseerde met een mengsel van olie, eidooiers en azijn. De aanwezigen op het banket vonden de saus overheerlijk.
De saus werd ter ere van de Stad Maó ‘mahónese’ genoemd, en werd later verfranst naar mayonaise.
De Spanjaarden beweren echter dat het recept al langer bestond in Maó, en dat de Fransen het van hen gepikt hebben.
Mayonaise heeft in ieder geval veel koks geïnspireerd. Deze saus werd immers ook de basis voor verschillende andere recepten, zoals cocktailsaus, tartaarsaus enz.
Vanavond ga ik eens experimenteren. We hebben vrienden op bezoek, een Chileen en een Fransman, die allebei al lang in Barcelona wonen en al vaak bij ons zijn komen eten … Lees meer
Op 12 november is het French Dip Day, en eerlijk, ik moest het zelf even opzoeken. Ik had er al eens van gehoord, maar nog nooit geproefd. Het klinkt Frans, maar het blijkt een echte Amerikaanse klassieker te zijn, ontstaan in Los Angeles meer dan honderd jaar geleden … Lees meer
Toen ik een paar decennia geleden voor het eerst in Engeland kwam, begreep ik er eerlijk gezegd niks van. Na het hoofdgerecht vroeg onze Britse vriend Michael met een grote glimlach: “Would you like some pudding … Lees meer
Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer
8 november is Shot Day, een dag waarop mensen blijkbaar massaal shotjes drinken. En eerlijk: ik snap het helemaal niet. Ik ben geen fan van die snelle alcoholshots, ik ben een genieter … Lees meer
5 november is Eating Healthy Day. Een dag die mensen wil aanmoedigen om wat bewuster te eten, iets gezonder te koken, en misschien eens stil te staan bij wat we allemaal op ons bord leggen … Lees meer
Ik vind het altijd grappig om de agenda’s en de “days of” bij te houden, omdat dat een inspiratiebron is voor alles wat er rond eten en koken in de wereld gebeurt … Lees meer
Ik ben eigenlijk nogal een alleseter. Er zijn maar weinig dingen die ik niet durf te proeven. Ik hou van ontdekken, van nieuwe smaken en verrassende combinaties … Lees meer