Geen enkele historicus is erin geslaagd om de exacte herkomst van mayonaise te traceren. Het meest overgeleverde verhaal verwijst naar de stad Maó, de hoofdstad van Menorca (Spanje).
Tijdens een Oorlog in 1756 werd Maó door de Franse Hertog van Richelieu veroverd op de Britse vloot. De Fransen wilden een overwinningsbanket geven om dit te vieren maar de kok van Richelieu vond echter geen room op het eiland, waarop hij improviseerde met een mengsel van olie, eidooiers en azijn. De aanwezigen op het banket vonden de saus overheerlijk.
De saus werd ter ere van de Stad Maó ‘mahónese’ genoemd, en werd later verfranst naar mayonaise.
De Spanjaarden beweren echter dat het recept al langer bestond in Maó, en dat de Fransen het van hen gepikt hebben.
Mayonaise heeft in ieder geval veel koks geïnspireerd. Deze saus werd immers ook de basis voor verschillende andere recepten, zoals cocktailsaus, tartaarsaus enz.
Nu ik al een paar maanden gezond probeer te eten, is een van de favoriete tradities bij ons thuis: soep eten ’s middags. En daarom een ferme shout out en dankjewel naar mijn mama Anny, die heel vaak soep voor ons maakt … Lees meer
Ice Cream for Breakfast Day is een leuke, niet-officiële feestdag die elk jaar op de eerste zaterdag van februari wordt gevierd. Het werd in 1966 bedacht door Marian O’Rourke uit New York, die haar kinderen wilde aanmoedigen om af en toe van het leven te genieten … Lees meer
Dim sum maken is zoooo makkelijk. Maar het is, net als kroketten, een ideaal gerecht om mee te experimenteren en variëren. Ik heb enkele super simpele recepten op Would Be Chef staan … Lees meer
Spruiten worden “Brussels sprouts” genoemd omdat ze oorspronkelijk uit België komen, en specifiek rond de stad Brussel werden verbouwd. De naam “Brussels” verwijst dus naar de locatie van de teelt, en “sprouts” betekent ‘scheuten’ of ‘kiemen’ … Lees meer
Sapjes zijn lekker en behoorlijk gezond, maar bevatten, zelfs als ze versgeperst zijn vaak behoorlijk veel suikers. Niet zolang geleden heb ik je hier op de blog daarom aangeraden om af en toe wat groenten in je versgeperste sapje of smoothie te verwerken … Lees meer
Taco’s komen oorspronkelijk uit Mexico. Ze zijn een traditioneel gerecht uit de Mexicaanse keuken, waar ze werden gemaakt van maïstortilla’s gevuld met vlees, vis, groenten of andere ingrediënten … Lees meer
Opgelet! Dit is geen artikel voor gevoelige zieltjes, zoals ikzelf. Een beetje spicy mag van mij, maar ik hou het toch liefst mild. Maar er zijn mensen die kicken op extreem hete sauzen … Lees meer
Een abrikoos is kleiner, heeft een gladde, eetbare schil en een korreliger, zoet-zurige smaak, terwijl een perzik meestal wat groter is, een vachtige schil heeft die meestal niet gegeten wordt, sappiger en zoeter is, en een zachter vlees heeft … Lees meer