Het is Pasen vandaag. En de klokken en de paashazen draaien overuren. Ook in Barcelona zie je overal bij de bakkers en zelfs in supermarkten chocolade eieren staan, net zoals bij ons in België. Maar waar komt die traditie eigenlijk vandaan?
Chocolade-eieren zijn een traditioneel symbool van Pasen omdat ze geassocieerd worden met vruchtbaarheid en de geboorte van nieuw leven. Het ei staat trouwens al lang symbool voor nieuw begin en wedergeboorte, en past daardoor bij de opstanding van Jezus Christus. Maar vergis je niet: de gewoonte om eieren te versieren en te verven dateert al van voor het christendom en werd later gewoon geïntegreerd in de Paasvieringen.
Chocolade-eieren werden pas in de 19e eeuw populair als een zoete traktatie voor kinderen tijdens de Paasviering. De reden is simpel, chocolade werd populairder en betaalbaar en de vorm van een ei is gemakkelijk te maken met chocolade, wat heeft bijgedragen aan de populariteit ervan tijdens deze feestelijke periode.
Als je trouwens teveel chocolade eieren hebt gekregen: ze zijn wel een tijdje bewaarbaar. Best in een droge donkere ruimte. En nog beter: in je buik! Smakelijk, en een zalige Pasen.
Vanavond ga ik eens experimenteren. We hebben vrienden op bezoek, een Chileen en een Fransman, die allebei al lang in Barcelona wonen en al vaak bij ons zijn komen eten … Lees meer
Op 12 november is het French Dip Day, en eerlijk, ik moest het zelf even opzoeken. Ik had er al eens van gehoord, maar nog nooit geproefd. Het klinkt Frans, maar het blijkt een echte Amerikaanse klassieker te zijn, ontstaan in Los Angeles meer dan honderd jaar geleden … Lees meer
Toen ik een paar decennia geleden voor het eerst in Engeland kwam, begreep ik er eerlijk gezegd niks van. Na het hoofdgerecht vroeg onze Britse vriend Michael met een grote glimlach: “Would you like some pudding … Lees meer
Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer
8 november is Shot Day, een dag waarop mensen blijkbaar massaal shotjes drinken. En eerlijk: ik snap het helemaal niet. Ik ben geen fan van die snelle alcoholshots, ik ben een genieter … Lees meer
5 november is Eating Healthy Day. Een dag die mensen wil aanmoedigen om wat bewuster te eten, iets gezonder te koken, en misschien eens stil te staan bij wat we allemaal op ons bord leggen … Lees meer
Ik vind het altijd grappig om de agenda’s en de “days of” bij te houden, omdat dat een inspiratiebron is voor alles wat er rond eten en koken in de wereld gebeurt … Lees meer
Ik ben eigenlijk nogal een alleseter. Er zijn maar weinig dingen die ik niet durf te proeven. Ik hou van ontdekken, van nieuwe smaken en verrassende combinaties … Lees meer