Nieuws

Waar komt de traditie van paaseieren vandaan?

Het is Pasen vandaag. En de klokken en de paashazen draaien overuren. Ook in Barcelona zie je overal bij de bakkers en zelfs in supermarkten chocolade eieren staan, net zoals bij ons in België. Maar waar komt die traditie eigenlijk vandaan?

Chocolade-eieren zijn een traditioneel symbool van Pasen omdat ze geassocieerd worden met vruchtbaarheid en de geboorte van nieuw leven. Het ei staat trouwens al lang symbool voor nieuw begin en wedergeboorte, en past daardoor bij de opstanding van Jezus Christus. Maar vergis je niet: de gewoonte om eieren te versieren en te verven dateert al van voor het christendom en werd later gewoon geïntegreerd in de Paasvieringen.

Chocolade-eieren werden pas in de 19e eeuw populair als een zoete traktatie voor kinderen tijdens de Paasviering. De reden is simpel, chocolade werd populairder en betaalbaar en de vorm van een ei is gemakkelijk te maken met chocolade, wat heeft bijgedragen aan de populariteit ervan tijdens deze feestelijke periode.

Als je trouwens teveel chocolade eieren hebt gekregen: ze zijn wel een tijdje bewaarbaar. Best in een droge donkere ruimte. En nog beter: in je buik! Smakelijk, en een zalige Pasen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Zelf dumplings maken? Niet moeilijk!

Ik ben een grote fan van dumplings. Je kunt het deeg in de supermarkt kopen en dan zelf vullen met Aziatisch opgewerkt gemengd gehakt met knoflook, gember, lente-ui, sojasaus en sesamolie, of met een soortgelijke mengeling met gehakte garnalen en Aziatische smaakmakers … Lees meer

Geniale tip om je warme choco nog lekkerder te maken

Geniale tip om je warme choco nog lekkerder te maken

Vandaag is de dag van de chocolademelk!  Ik ken een kleine maar geniale truc om je warme choco nog lekkerder te maken. Een beetje grof zeezout toevoegen is altijd lekker bij chocolade, dat weet iedereen, en zeker als het donkere chocolade is … Lees meer

Kan zwarte chocolade tijdens een dieet?

Nu ik een kleine maand aan het diëten en extra aan het sporten ben, probeer ik met echte zondes wat voorzichtig te zijn. Ik drink veel minder wijn, wat best wel lastig is voor mij, want een glaasje of twee, drie bij het eten was een dagelijkse plezante gewoonte … Lees meer

Vier de nationale feestdag van Mexico met dit zalige eten!

16 september is de dag van de onafhankelijkheid in Mexico, een absolute feestdag daar. Ik ben gek op Mexicaans eten, zeker als het top is klaar gemaakt en niet al te spicy … Lees meer

Ken jij het verschil tussen linguini, spaghetti en tagliatelle?

Zondag 15 september is linguini dag (of “linguine dag”). Het is een soort pasta die afkomstig is uit Italië. Het lijkt wat op spaghetti, maar is platter en iets breder, met de vorm van een lang, dunne lint … Lees meer

Twee makkelijke tips tegen voedselverspilling

Vandaag is de dag tegen voedselverspilling. Het is iets waar ik het persoonlijk erg moeilijk mee heb: eten weggooien. Mijn grootouders en ouders hadden het namelijk niet ontzettend breed, dus ze konden niet zomaar doen wat ze wilden, duur eten of veel op restaurant gaan, maar er werd wel elke dag lekker gegeten … Lees meer

Ik neem je de komende weken mee op culinaire reis!

Liefste vrienden van Would Be Chef. We hebben het willen ontkennen, we vechten er tegen met alle positiviteit die we in ons hebben, maar de waarheid is nu wel duidelijk: de zomervakantie van 2024 ligt nu echt wel achter de rug … Lees meer

Hoe groot kunnen kreeften worden?

Deze zomer heb ik in Barcelona twee gerechten voor vier personen kunnen maken, een slaatje en een pasta, met één kreeft. Het was een gigantische Europese kreeft van wel 63 cm lang en meer dan twee kilo, die ik in een culinaire supermarkt op de kop kon tikken … Lees meer