Waar komt salami eigenlijk vandaan? En is deze lekkernij gezond?
Nieuws

Waar komt salami eigenlijk vandaan? En is deze lekkernij gezond?

Kinderen krijgen wel eens een schelleke salami bij de slager. En op de boterham, of zo uit het vuistje, of op een mooie vlees- of tapasschotel is het ook een populair vleesje. Maar waar komt de salami in feite vandaan?

De exacte oorsprong van salami is niet helemaal duidelijk, maar het wordt over het algemeen geassocieerd met de mediterrane regio en de Italiaanse keuken. Salami is een soort gedroogde, gefermenteerde worst die is gemaakt van gemalen vlees, kruiden en specerijen, vaak in een omhulsel van natuurlijke darmen en vervolgens gedroogd en gerijpt.

Italië wordt het meeste beschouwd als de bakermat van de salami. Het wordt er in feite ook al vele honderden jaren geproduceerd. Verschillende regio’s in Italië hebben trouwens hun eigen variëteiten en recepten voor salami ontwikkeld, met unieke kruiden, specerijen en zelfs verschillende rijpingsmethoden. Maar salami is natuurlijk niet beperkt gebleven tot Italië. Het is een populaire vorm van gedroogde worst die in veel delen van de wereld wordt gemaakt, vaak met locale en unieke kruiding en extra ingrediënten.

Hoe lekker salami dan ook moge zijn, je kunt echt niet beweren dat het gezond is. Met mate te gebruiken dus. Af en toe es op de boterham. Soms eens uit het vuistje. Maar je moet jammer genoeg wel rekening houden met deze minder gezonde aspecten van de salami.

  1. Salami bevat vaak een hoog gehalte aan verzadigde vetten, die het cholesterolgehalte in het bloed flink kunnen verhogen en zo het risico op hart- en vaatziekten kunnen vergroten.
  2. Gedroogde worsten, waaronder salami, kunnen aanzienlijke hoeveelheden natrium bevatten vanwege het zout dat wordt gebruikt bij het conserveren en op smaak brengen. Er gezond is dat niet.
  3. Salami valt uiteraard onder de categorie van bewerkt vlees, wat in verschillende studies in verband wordt gebracht met een aanzienlijk verhoogd risico op bepaalde gezondheidsproblemen, zoals darmkanker.
  4. Salami is ook calorie- en energierijk vanwege het hoge vetgehalte. Het kan dus gemakkelijk bijdragen aan een te hoge calorie-inname als je het niet met mate consumeert.
  5. En hoewel salami eiwitten en uiteraard ook enkele andere voedingsstoffen bevat, is het jammer genoeg een veel minder gezonde bron van voedingsstoffen in vergelijking met andere gezonde, vaak plantaardige eiwitbronnen.
  6. Maar laat het de sfeer niet verpesten. Een schelleke salami af en toe kan natuurlijk geen kwaad. Maar om nu te zeggen dat het super gezond is, dat nu ook zeker niet.

Gerelateerde nieuwsberichten

Dit zijn de allerbeste taarten!

Vier wereld bakdag

19 mei is blijkbaar de dag van het bakken, een ideale aanleiding om eens een taartje klaar te maken. Ik zal maar met de deur in huis vallen, ik ben geen fanatieke bakker … Lees meer

Een kleine tip om het nu al wat zomers te maken

Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer

Sven India Udaipur

Deze reacties kreeg ik op mijn India-reis op Instagram …

Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Wat is “Oyster Rockefeller” en is het lekker?

Ik vind oesters best lekker, maar in tegenstelling tot de echt fanatieke liefhebbers ga ik er geen dozijn binnenspelen. Geef me er zes rauw op ijs en ik ben al meer dan gelukkig … Lees meer

Wat is glutenvrij eten en is het een aanrader voor iedereen?

8 januari gluten free day. Gluten zijn de paria’s van het hedendaagse dieet. Een tijdje geleden lazen we in de pers zelfs dat onze Belgische koning Filip zoveel mogelijk glutenvrij eet … Lees meer

Wat is tempura, en hoe maak je het?

Tempura is een Japanse kooktechniek waarbij lekkere ingrediënten, meestal zeevruchten of groenten, in een licht beslag worden gedoopt en vervolgens gefrituurd … Lees meer

Belachelijke fout als je zelf slagroom maakt levert wel een topidee op!

Zelf slagroom maken is het makkelijkste wat er is. Ik doe het zelf vaak, omdat ik ook heel graag roomijs maak, en dat natuurlijk heerlijk is wanneer je dat serveert met een warme chocoladesaus en zelf geklopte slagroom … Lees meer