Kinderen krijgen wel eens een schelleke salami bij de slager. En op de boterham, of zo uit het vuistje, of op een mooie vlees- of tapasschotel is het ook een populair vleesje. Maar waar komt de salami in feite vandaan?
De exacte oorsprong van salami is niet helemaal duidelijk, maar het wordt over het algemeen geassocieerd met de mediterrane regio en de Italiaanse keuken. Salami is een soort gedroogde, gefermenteerde worst die is gemaakt van gemalen vlees, kruiden en specerijen, vaak in een omhulsel van natuurlijke darmen en vervolgens gedroogd en gerijpt.
Italië wordt het meeste beschouwd als de bakermat van de salami. Het wordt er in feite ook al vele honderden jaren geproduceerd. Verschillende regio’s in Italië hebben trouwens hun eigen variëteiten en recepten voor salami ontwikkeld, met unieke kruiden, specerijen en zelfs verschillende rijpingsmethoden. Maar salami is natuurlijk niet beperkt gebleven tot Italië. Het is een populaire vorm van gedroogde worst die in veel delen van de wereld wordt gemaakt, vaak met locale en unieke kruiding en extra ingrediënten.
Hoe lekker salami dan ook moge zijn, je kunt echt niet beweren dat het gezond is. Met mate te gebruiken dus. Af en toe es op de boterham. Soms eens uit het vuistje. Maar je moet jammer genoeg wel rekening houden met deze minder gezonde aspecten van de salami.
Vandaag is het 14 juli, de nationale feestdag van Frankrijk. Een dag die in heel het land groots gevierd wordt met spectaculaire vuurwerken, en ook vanavond zal dat ongetwijfeld weer gebeuren … Lees meer
Wie me al langer volgt weet het natuurlijk wel: ik heb al bijna vijftien jaar een flat in het prachtige Barcelona, een stad waar mijn hart ligt, waar ik vrijwel al mijn vakanties doorbreng en waar ik telkens opnieuw inspiratie vind … Lees meer
Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer
Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer
Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer
Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer