Kinderen krijgen wel eens een schelleke salami bij de slager. En op de boterham, of zo uit het vuistje, of op een mooie vlees- of tapasschotel is het ook een populair vleesje. Maar waar komt de salami in feite vandaan?
De exacte oorsprong van salami is niet helemaal duidelijk, maar het wordt over het algemeen geassocieerd met de mediterrane regio en de Italiaanse keuken. Salami is een soort gedroogde, gefermenteerde worst die is gemaakt van gemalen vlees, kruiden en specerijen, vaak in een omhulsel van natuurlijke darmen en vervolgens gedroogd en gerijpt.
Italië wordt het meeste beschouwd als de bakermat van de salami. Het wordt er in feite ook al vele honderden jaren geproduceerd. Verschillende regio’s in Italië hebben trouwens hun eigen variëteiten en recepten voor salami ontwikkeld, met unieke kruiden, specerijen en zelfs verschillende rijpingsmethoden. Maar salami is natuurlijk niet beperkt gebleven tot Italië. Het is een populaire vorm van gedroogde worst die in veel delen van de wereld wordt gemaakt, vaak met locale en unieke kruiding en extra ingrediënten.
Hoe lekker salami dan ook moge zijn, je kunt echt niet beweren dat het gezond is. Met mate te gebruiken dus. Af en toe es op de boterham. Soms eens uit het vuistje. Maar je moet jammer genoeg wel rekening houden met deze minder gezonde aspecten van de salami.
Journalisten die zo in de eerste week van het jaar een halve pagina moeten vullen, terwijl het nieuws redelijk plat ligt, vragen er wel eens naar. Sommige tantes op nieuwjaarsfeesten ook … Lees meer
Kleine wijziging in onze oudejaars-plannen. Ik had al gezegd dat ik op oudjaar voor een keertje niet terugvlieg naar België om te DJ’n, maar lekker in Barcelona blijf … Lees meer
In plaats van over een kleine maand, begin januari, in een halve depressie te sukkelen omdat de weegschaal dan met een pittige boodschap komt, willen sommige mensen nu al met goede voornemens beginnen … Lees meer
Ik ben er zelf geen grote fan van, maar kijk, soms moet het eens kunnen: fastfood eten. Het is uiteraard niet zo gezond en je moet er dus vooral niet mee overdrijven … Lees meer
Het is zondag. Joepie! Dat wil zeggen: vandaag ga je naar de warme bakker om lekkere pistolets of sandwiches te halen. De vraag is natuurlijk altijd wel, als je wat teveel lekkers van de bakker hebt meegebracht: hoe hou je die vers … Lees meer
Vandaag is 12 september, dat is World Gym Day. Ik ben nu een kleine maand gezonder aan het leven, met goed resultaat. Ik ben zo’n kleine 7 kilo kwijt, de XL-hemden hangen weer verder weg in de kast omdat ik weer in de L kan, en ik voel me vooral beter … Lees meer
Ik was zes. Ik was een klein Svenneke. En ik mocht naar het eerste leerjaar in de basisschool in Knesselare. Dat ik me 45 jaar later die eerste schooldag nog herinneren kan heeft maar één reden: ik werd meteen gestraft voor baldadig gedrag op de speelplaats … Lees meer
Vandaag komt een droom uit. We gaan lunchen op een van de meest iconische plekken in de wereld. Bij Asador Etxebarri in Baskenland. Het verhaal van dit restaurant is zeer bijzonder … Lees meer