Waar komt salami eigenlijk vandaan? En is deze lekkernij gezond?

Kinderen krijgen wel eens een schelleke salami bij de slager. En op de boterham, of zo uit het vuistje, of op een mooie vlees- of tapasschotel is het ook een populair vleesje. Maar waar komt de salami in feite vandaan?

De exacte oorsprong van salami is niet helemaal duidelijk, maar het wordt over het algemeen geassocieerd met de mediterrane regio en de Italiaanse keuken. Salami is een soort gedroogde, gefermenteerde worst die is gemaakt van gemalen vlees, kruiden en specerijen, vaak in een omhulsel van natuurlijke darmen en vervolgens gedroogd en gerijpt.

Italië wordt het meeste beschouwd als de bakermat van de salami. Het wordt er in feite ook al vele honderden jaren geproduceerd. Verschillende regio’s in Italië hebben trouwens hun eigen variëteiten en recepten voor salami ontwikkeld, met unieke kruiden, specerijen en zelfs verschillende rijpingsmethoden. Maar salami is natuurlijk niet beperkt gebleven tot Italië. Het is een populaire vorm van gedroogde worst die in veel delen van de wereld wordt gemaakt, vaak met locale en unieke kruiding en extra ingrediënten.

Hoe lekker salami dan ook moge zijn, je kunt echt niet beweren dat het gezond is. Met mate te gebruiken dus. Af en toe es op de boterham. Soms eens uit het vuistje. Maar je moet jammer genoeg wel rekening houden met deze minder gezonde aspecten van de salami.

  1. Salami bevat vaak een hoog gehalte aan verzadigde vetten, die het cholesterolgehalte in het bloed flink kunnen verhogen en zo het risico op hart- en vaatziekten kunnen vergroten.
  2. Gedroogde worsten, waaronder salami, kunnen aanzienlijke hoeveelheden natrium bevatten vanwege het zout dat wordt gebruikt bij het conserveren en op smaak brengen. Er gezond is dat niet.
  3. Salami valt uiteraard onder de categorie van bewerkt vlees, wat in verschillende studies in verband wordt gebracht met een aanzienlijk verhoogd risico op bepaalde gezondheidsproblemen, zoals darmkanker.
  4. Salami is ook calorie- en energierijk vanwege het hoge vetgehalte. Het kan dus gemakkelijk bijdragen aan een te hoge calorie-inname als je het niet met mate consumeert.
  5. En hoewel salami eiwitten en uiteraard ook enkele andere voedingsstoffen bevat, is het jammer genoeg een veel minder gezonde bron van voedingsstoffen in vergelijking met andere gezonde, vaak plantaardige eiwitbronnen.
  6. Maar laat het de sfeer niet verpesten. Een schelleke salami af en toe kan natuurlijk geen kwaad. Maar om nu te zeggen dat het super gezond is, dat nu ook zeker niet.