Waar kun je olijfolie nog voor gebruiken buiten de keuken?

Leve de olijfolie. Ik heb altijd de beste kwaliteit in huis en kook er ontzettend graag mee. Het is niet enkel lekker maar ook gezond want olijfolie is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zoals oliezuur. En extra vierge olijfolie bevat ook antioxidanten, waaronder vitamine E en fenolen, die kunnen helpen bij het bestrijden van ontstekingen.

Maar wist je dat je olijfolie ook kunt gebruiken voor andere toepassingen buiten koken? Zeker wanneer je olijfolie net iets ouder is en niet honderd procent pittig meer smaakt kun je deze toepassingen wel nog overwegen.

 

  1. Huidverzorging: Olijfolie is een natuurlijke vochtinbrenger voor de huid. Gezond hoor! Het bevat antioxidanten en vitamine E die je huid kunnen voeden en hydrateren. Het kan ook helpen bij het verzachten van droge huid, het behandelen van ruwe plekken en het verminderen van irritatie.
  2. Haarverzorging: Deze heb ik van horen zeggen, want aangezien ik geen kapsel meer heb is het op mij niet meer van toepassing, maar olijfolie kan ook worden toegepast als een diepe conditioner voor het haar. Het kan helpen bij het verminderen van gespleten haarpunten, het temmen van pluizig haar en het geven van glans aan het haar. Masseer een kleine hoeveelheid olie in vochtig haar en laat het een tijdje intrekken voordat je het uitspoelt.
  3. Make-up verwijderen: Olijfolie kan effectief zijn bij het verwijderen van make-up, zelfs waterproof mascara. Breng een kleine hoeveelheid olie aan op wat watten en veeg vervolgens voorzichtig over je gezicht om je make-up te verwijderen, gevolgd door het wassen van je gezicht met water en een milde reiniger.
  4. Massageolie: Lijf, o lijf, o heerlijk lijf… heb je deze toepassing al eens overwogen? Vanwege de gladde textuur en dus ook de hydraterende eigenschappen kan olijfolie dienen als een natuurlijke massageolie voor ontspannende massages.
  5. Houtverzorging: Nu gaan we echt weg uit de keuken. Olijfolie kan ook, gebruikt worden om houten oppervlakken zoals meubels of snijplanken te hydrateren en te beschermen. Breng een dunne laag olie aan en veeg overtollige olie weg.
  6. Schoonmaken: Olijfolie kan worden gebruikt om vingerafdrukken en vlekken van roestvrij staal of chroomoppervlakken te verwijderen. Breng een kleine hoeveelheid olie aan op een zachte doek en wrijf voorzichtig over het oppervlak.
  7. Roestpreventie: Olijfolie kan gebruikt worden om metalen voorwerpen zoals tuingereedschap of metalen meubels te beschermen tegen roest. Breng een dunne laag olie aan op de metalen oppervlakken om ze te beschermen tegen vocht en corrosie.
  8. Schoenverzorging: Olijfolie kan gebruikt worden om je leren schoenen te poetsen en te conditioneren. Het helpt om het leer soepel en glanzend te houden.

 

Hopelijk heb je iets bijgeleerd met deze tips. Maar pas op: hoewel olijfolie voor deze doeleinden kan worden gebruikt,  moet je wel weten dat het type olijfolie een verschil kan maken. Extra vierge olijfolie van hoge kwaliteit is over het algemeen de beste keuze voor niet-voedselgerelateerde toepassingen, omdat het geen toevoegingen bevat en rijk is aan antioxidanten. Ideaal dus.