Het is 21 juli vandaag, de feestdag van alle Belgen. Weliswaar een beetje een feestdag in mineur. Daar zijn wel enkele vervelende redenen voor. Corona is de belangrijkste. Geen enkel land ter wereld is daardoor in feeststemming. Maar onze belabberde politieke toestand geeft ons vandaag ook niet meteen een hoera-gevoel. Maar kom, we gaan ons op het positieve concentreren.
Dit is namelijk nog altijd een foodblog. En als je het vanuit het culinaire bekijkt dan zijn er toch wel een paar lekkernijen waar wij Belgen super fier op mogen zijn. Ik zet de volgens mij belangrijkste even voor jullie op een rijtje op deze feestdag. En ik weet zeker dat jullie er nog spontaan andere zullen bij aanvullen. Want we moeten durven toegeven: culinair hebben wij absoluut niet te klagen.
Je kunt geen interview doen met een buitenlandse artiest, of hij begint er zelf over, over de “Belgian chocolats”. En terecht. Onze Belgische chocolade is wereldtop. De praline werd zelfs bij ons uitgevonden door Jean Neuhaus in het midden van de 19de eeuw in Brussel. Hij was apotheker en kwam op het idee om pilletjes in chocolade te verwerken om ze makkelijker te laten slikken. Later kwam er gelukkig betere vulling in de chocolade.
Moet ik dit nog uitleggen? Van het populaire Stella tot het gerenommeerde West-Vleteren, het Belgische bier is ook wereldberoemd. Er zijn zowel gigantische wereldspelers als heel specifieke unieke en gespecialiseerde bieren die bij ons worden gemaakt. En overal in de wereld hebben ze veel respect voor ons Belgische bier.
Neuzekes. In Gent was er een tijdje een neuzekesoorlog, en dat was minder fraai. Maar het product blijft iets om trots op te zijn. Gemaakt voor het eerst op het einde van de 19de eeuw, in 1873, door de Gentse apotheker De Vynck en tot op vandaag een echte lekkernij. Omdat de cuberdons niet ontzettend lang bewaren worden ze ook nauwelijks uitgevoerd naar het buitenland. Maar ze zijn heerlijk, die harde kegelvormige paarsrode snoepjes, gevuld met een gelatineuze half vloeibare zoetigheid.
Lekker of niet? Ik vind ze zelf heerlijk, op de juiste manier klaargemaakt, want als je ze te gaar gaat koken worden ze wat vies. Maar hoeveel steden hebben een groente die naar hen genoemd werd? Van Amerika tot in Azië, ze kennen Brussel allemaal door onze “Brussels sprouts”. Mogen we toch wel (s)prou(t/d) op zijn!
Ja, in Nederland kun je ze ook vinden, dat is waar. En in Engeland ook. Maar de Belgische garnalen zijn fantastisch, en maken bij ons ook echt deel uit van onze Belgische gastronomische traditie. Ik vind ze misschien nog wel lekkerder dan kreeft. Onze garnaalkroketjes zijn zalig. Maar de beroemde “tomate crevette” is echt van ons. Goede tomaten, wat mayonaise, grijze garnaaltjes en een lekker frietje erbij. Echt een feestmaal.
Jaja, we kunnen het niet genoeg zeggen. De frietjes zijn Belgisch en niet “French”. We hebben zo’n fijne traditie van frituren, een cultureel erfgoed dat we moeten blijven beschermen. Ook met mosselen een ideale combinatie trouwens. Moules-frites is niet voor niks één van onze Belgishe klassiekers.
Echt Belgisch grondwitloof, dat kennen we enkel bij ons. Het is één van mijn favoriete producten. Mijn pepe Pierke kweekte het zelf, en ik kan mij die heerlijke smaak voor eeuwig herinneren. Witloofrollekes met hesp en kaas blijft wellicht mijn lievelingsgerecht aller tijden.
Een heerlijk koekje van bij ons, dat nog door veel bakkers artisanaal wordt bereid, maar dat ook wereldwijd populair is geworden dankzij de koekjesfabrikant Lotus uit het Oost-Vlaamse Lembeke. Overal kennen ze ons heerlijke kleine speculoosje, ideaal voor bij de koffie.
Stoofvlees bestaat op vele manieren, overal in de wereld. Denk maar aan de beroemde boeuf bourguignon in Frankrijk. Of de curry’s in India (en dus ook in Groot-Brittannië). Maar zoals onze oma’s en moeders de stoverij maakten, met lekker bruin bier, wat mosterd en een boterham in de saus, dat is uniek, en typisch Belgisch!
Dat mag ook wel eens gezegd worden: bij ons in België kun je verdomd lekker eten. We hebben prachtige restaurants waar chefs fantastische gerechten weten te bereiden. Of je nu naar het Hof Van Cleve gaat bij culinaire wereldster Peter Goossens, naar een goede brasserie waar ze onze klassiekers maken, of naar de betere frituur om de hoek. Ik ben fier op de Belgische keuken. En ik hoop dat de sector recht blijft, ondanks corona.
De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer
Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer
Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer
Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer
Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer
Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer
Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer
In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer