Daarom is het fijn om Belg te zijn, waarde landgenoten
Nieuws

Daarom is het fijn om Belg te zijn, waarde landgenoten

Het is 21 juli vandaag, de feestdag van alle Belgen. Weliswaar een beetje een feestdag in mineur. Daar zijn wel enkele vervelende redenen voor. Corona is de belangrijkste. Geen enkel land ter wereld is daardoor in feeststemming. Maar onze belabberde politieke toestand geeft ons vandaag ook niet meteen een hoera-gevoel. Maar kom, we gaan ons op het positieve concentreren.

Dit is namelijk nog altijd een foodblog. En als je het vanuit het culinaire bekijkt dan zijn er toch wel een paar lekkernijen waar wij Belgen super fier op mogen zijn. Ik zet de volgens mij belangrijkste even voor jullie op een rijtje op deze feestdag. En ik weet zeker dat jullie er nog spontaan andere zullen bij aanvullen. Want we moeten durven toegeven: culinair hebben wij absoluut niet te klagen.

1. BELGISCHE CHOCOLADE

Je kunt geen interview doen met een buitenlandse artiest, of hij begint er zelf over, over de “Belgian chocolats”. En terecht. Onze Belgische chocolade is wereldtop. De praline werd zelfs bij ons uitgevonden door Jean Neuhaus in het midden van de 19de eeuw in Brussel. Hij was apotheker en kwam op het idee om pilletjes in chocolade te verwerken om ze makkelijker te laten slikken. Later kwam er gelukkig betere vulling in de chocolade.

2. BELGISCH BIER

Moet ik dit nog uitleggen? Van het populaire Stella tot het gerenommeerde West-Vleteren, het Belgische bier is ook wereldberoemd. Er zijn zowel gigantische wereldspelers als heel specifieke unieke en gespecialiseerde bieren die bij ons worden gemaakt. En overal in de wereld hebben ze veel respect voor ons Belgische bier.

3. CUBERDON

Neuzekes. In Gent was er een tijdje een neuzekesoorlog, en dat was minder fraai. Maar het product blijft iets om trots op te zijn. Gemaakt voor het eerst op het einde van de 19de eeuw, in 1873, door de Gentse apotheker De Vynck en tot op vandaag een echte lekkernij. Omdat de cuberdons niet ontzettend lang bewaren worden ze ook nauwelijks uitgevoerd naar het buitenland. Maar ze zijn heerlijk, die harde kegelvormige paarsrode snoepjes, gevuld met een gelatineuze half vloeibare zoetigheid.

4. BRUSSELSE SPRUITJES

Lekker of niet? Ik vind ze zelf heerlijk, op de juiste manier klaargemaakt, want als je ze te gaar gaat koken worden ze wat vies. Maar hoeveel steden hebben een groente die naar hen genoemd werd? Van Amerika tot in Azië, ze kennen Brussel allemaal door onze “Brussels sprouts”. Mogen we toch wel (s)prou(t/d) op zijn!

5. GRIJZE GARNALEN

Ja, in Nederland kun je ze ook vinden, dat is waar. En in Engeland ook. Maar de Belgische garnalen zijn fantastisch, en maken bij ons ook echt deel uit van onze Belgische gastronomische traditie. Ik vind ze misschien nog wel lekkerder dan kreeft. Onze garnaalkroketjes zijn zalig. Maar de beroemde “tomate crevette” is echt van ons. Goede tomaten, wat mayonaise, grijze garnaaltjes en een lekker frietje erbij. Echt een feestmaal.

6. Belgische FRIETjes

Jaja, we kunnen het niet genoeg zeggen. De frietjes zijn Belgisch en niet “French”. We hebben zo’n fijne traditie van frituren, een cultureel erfgoed dat we moeten blijven beschermen. Ook met mosselen een ideale combinatie trouwens. Moules-frites is niet voor niks één van onze Belgishe klassiekers.

7. WITLOOF

Echt Belgisch grondwitloof, dat kennen we enkel bij ons. Het is één van mijn favoriete  producten. Mijn pepe Pierke kweekte het zelf, en ik kan mij die heerlijke smaak voor eeuwig herinneren. Witloofrollekes met hesp en kaas blijft wellicht mijn lievelingsgerecht aller tijden.

8. SPECULOOS

Een heerlijk koekje van bij ons, dat nog door veel bakkers artisanaal wordt bereid, maar dat ook wereldwijd populair is geworden dankzij de koekjesfabrikant Lotus uit het Oost-Vlaamse Lembeke. Overal kennen ze ons heerlijke kleine speculoosje, ideaal voor bij de koffie.

9. Belgisch Stoofvlees

Stoofvlees bestaat op vele manieren, overal in de wereld. Denk maar aan de beroemde boeuf bourguignon in Frankrijk. Of de curry’s in India (en dus ook in Groot-Brittannië). Maar zoals onze oma’s en moeders de stoverij maakten, met lekker bruin bier, wat mosterd en een boterham in de saus, dat is uniek, en typisch Belgisch!

10. DE BELGISCHE RESTAURANTS

Dat mag ook wel eens gezegd worden: bij ons in België kun je verdomd lekker eten. We hebben prachtige restaurants waar chefs fantastische gerechten weten te bereiden. Of je nu naar het Hof Van Cleve gaat bij culinaire wereldster Peter Goossens, naar een goede brasserie waar ze onze klassiekers maken, of naar de betere frituur om de hoek. Ik ben fier op de Belgische keuken. En ik hoop dat de sector recht blijft, ondanks corona.

Gerelateerde nieuwsberichten

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer