WAAROM CHOCOLADE ETEN GELUKKIG MAAKT
Nieuws

Waarom chocolade eten gelukkig maakt

Ken je dat gevoel ook: dat een stukje chocolade je gelukkig maakt. Wel, dat gevoel is helemaal terecht! En het is niet iets psychologisch, maar pure wetenschap: chocolade eten kan mensen echt gelukkiger maken. Dat heeft gewoon met pure chemie te maken. Er zitten namelijk meer dan 300 natuurlijke chemicaliën in chocolade en wanneer je chocolade eet komen bepaalde “neurotransmitters” vrij, en die zorgen voor een blij en gelukkig gevoel.

Phenylethlyamine is er één van, de zogenaamde “liefdesdrug”, die bij mensen vrijwel meteen een soort van speciale alertheid veroorzaakt, je hart wat sneller doet slaan, en een soort van opwinding veroorzaakt. Een gelukkig gevoel dus.

Een andere neurotransmitter die door chocolade wordt aangemaakt is serotonine, en die zorgt voor een positieve stemming, maakt je sociale gedrag aangenamer en verhoogt je geheugen en ook je libido.

En dan is er nog dopamine. Het bekendste “feel good hormoon”. Mensen die drugs nemen kennen dat gevoel, maar bij het eten van chocolade komt dat geluksgevoel ook tevoorschijn.

En chocolade maakt ook endorfines vrij: die zijn wat pijnstillend en geven een heel fijn gevoel van geluk. Chocolade zit ook nog eens vol vitaminen en mineralen. Kortom: ja, chocolade maakt gelukkig.

Teveel is te veel natuurlijk. En de suikers en vetten in minderwaardige chocolade zijn niet zo’n fantastische ingrediënten. Maar pure chocolade, waarin de cacao de hoofdrol mag spelen, is dus niet ongezond, wel integendeel, en maakt inderdaad op een bepaalde manier “gelukkig”.

En los van de goede stoffen in pure chocolade, kan de smaak ons toch ook een echte boost geven. Een goede reden om straks toch nog vlug eens langs de chocolatier te rijden. Het is immers internationale dag van het geluk!

Gerelateerde nieuwsberichten

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer

D3235_stuntprijzen_social_1080x1080_ornbe_v2

Wijn Ornelis stopt! Maar dat is geen slecht nieuws…

Ik wil je iets belangrijks vertellen. Misschien was het je al opgevallen dat het de laatste tijd wat stiller was in onze wijnwinkel www.wijnornelis.be Daar hadden we ook een bijzondere reden voor … Lees meer