WAAROM CHOCOLADE ETEN GELUKKIG MAAKT
Nieuws

Waarom chocolade eten gelukkig maakt

Ken je dat gevoel ook: dat een stukje chocolade je gelukkig maakt. Wel, dat gevoel is helemaal terecht! En het is niet iets psychologisch, maar pure wetenschap: chocolade eten kan mensen echt gelukkiger maken. Dat heeft gewoon met pure chemie te maken. Er zitten namelijk meer dan 300 natuurlijke chemicaliën in chocolade en wanneer je chocolade eet komen bepaalde “neurotransmitters” vrij, en die zorgen voor een blij en gelukkig gevoel.

Phenylethlyamine is er één van, de zogenaamde “liefdesdrug”, die bij mensen vrijwel meteen een soort van speciale alertheid veroorzaakt, je hart wat sneller doet slaan, en een soort van opwinding veroorzaakt. Een gelukkig gevoel dus.

Een andere neurotransmitter die door chocolade wordt aangemaakt is serotonine, en die zorgt voor een positieve stemming, maakt je sociale gedrag aangenamer en verhoogt je geheugen en ook je libido.

En dan is er nog dopamine. Het bekendste “feel good hormoon”. Mensen die drugs nemen kennen dat gevoel, maar bij het eten van chocolade komt dat geluksgevoel ook tevoorschijn.

En chocolade maakt ook endorfines vrij: die zijn wat pijnstillend en geven een heel fijn gevoel van geluk. Chocolade zit ook nog eens vol vitaminen en mineralen. Kortom: ja, chocolade maakt gelukkig.

Teveel is te veel natuurlijk. En de suikers en vetten in minderwaardige chocolade zijn niet zo’n fantastische ingrediënten. Maar pure chocolade, waarin de cacao de hoofdrol mag spelen, is dus niet ongezond, wel integendeel, en maakt inderdaad op een bepaalde manier “gelukkig”.

En los van de goede stoffen in pure chocolade, kan de smaak ons toch ook een echte boost geven. Een goede reden om straks toch nog vlug eens langs de chocolatier te rijden. Het is immers internationale dag van het geluk!

Gerelateerde nieuwsberichten

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer